Apple разработва робот?

Apple проучва възможностите за разработване на персонални домашни роботи, след като се отказа от проекта си за електрически превозни средства.

Публикувано от Божидар Балевски апр 03, 2024 в Изкуствен интелект

Според доклад на Bloomberg, публикуван в сряда, изненадващо Apple навлиза в сферата на личните домашни роботи. Този ход идва, след като технологичният гигант се отказа от амбициозния си проект за електрически превозни средства (EV) по-рано през февруари.


От електромобили към домашни дроиди


Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с тайния екип на компанията "skunkworks", разкри, че инженерите на Apple са проучвали разработването на две различни концепции за роботи. Едната е мобилен робот, предназначен да следва потребителите в домовете им, като потенциално изпълнява задачи или предлага помощ. Другата е настолно устройство, което използва роботика за регулиране на екрана, предлагайки нов начин за взаимодействие с цифрово съдържание.


Крахът на Apple Car


Решението за навлизане в сферата на роботиката за лични домове означава стратегическа промяна за Apple. Проектът на компанията за електромобил с кодово име "Титан", който се намира в рамките на Групата за специални проекти, се разработва от години.  Новините за създаването на проекта се появиха през 2014 година, като се появиха съобщения за активно набиране на автомобилни инженери и специалисти от Apple.


Това амбициозно начинание, което е ярък пример за "лунните" начинания на Apple, имаше за цел да изстреля компанията на силно конкурентния автомобилен пазар. Въпреки това, след години на изследвания, разработки и вероятно значителни финансови инвестиции, проектът в крайна сметка беше прекратен през февруари 2024 година.


Стратегия за диверсификация на Apple


Навлизането на Apple в сферата на електромобилите е част от по-широка стратегия за диверсифициране на продуктовото портфолио извън основния бизнес с iPhone. През последните години компанията направи значителни инвестиции в технологии като Apple Watch и очилата Vision Pro VR. Тези начинания обаче все още не са достигнали нивото на масовост и генериране на приходи, на което се радва iPhone.


Комбинация от хардуер и експертиза в областта на изкуствения интелект


Докладът на Bloomberg предполага, че проектът за персонален домашен робот понастоящем се ръководи от сътрудничеството между отдела за хардуерно инженерство на Apple и неговата група за изкуствен интелект (ИИ) и машинно обучение. Тази синергия между хардуерния опит и усъвършенстваните софтуерни възможности ще бъде от решаващо значение за разработването на роботи, които са не само функционални, но и интуитивни и удобни за ползване.


Пазарът на персонални домашни роботи все още е в начален стадий на развитие. Докато Apple е късен участник, утвърдени играчи като Amazon вече са пуснали предложения в тази област. По-специално, Amazon представи домашния робот Astro през 2021 година. Функционалността на Astro обаче остава донякъде ограничена, като по същество представлява интелигентен дисплей на колела с възможности за гласово управление с Alexa. Въпреки пускането му на пазара преди почти три години, достъпността на Astro остава ограничена чрез система само за покани, което възпрепятства потенциалното му въздействие.


Предизвикателства и възможности


Навлизането на Apple в сферата на персоналните домашни роботи е свързано с множество предизвикателства и възможности. Компанията ще трябва да се справи с техническите трудности при разработването на роботи, които да работят безпроблемно в домашна среда. Освен това репутацията на Apple за първокласно потребителско изживяване вероятно ще се превърне във високи очаквания за функционалността, дизайна и лекотата на използване на нейните роботизирани предложения.


Успехът на пазара на домашни роботи ще зависи до голяма степен от способността на Apple да създаде убедително предложение за стойност. Могат ли тези роботи да предоставят практическа помощ, да подобрят домашното забавление или да предложат нещо съвсем ново, което да намери отклик сред потребителите? Само времето ще покаже дали смяната на предавките на Apple - от електромобили към персонални роботи - ще доведе до нова революционна продуктова категория или до поредния лунен проект, който ще остане на земята.


Последната дума


Както се очакваше, Apple отказа да коментира тези събития. Тази тайнственост около проекта за личен домашен робот подхранва вълнението и спекулациите в технологичния свят. Въпреки че подробностите остават оскъдни, навлизането на Apple в този процъфтяващ пазар има потенциала да промени значително пейзажа на домашната роботика и да предефинира начина, по който взаимодействаме с технологиите в домовете си.