Apple плаща 14 милиарда долара на Ирландия

Държавата се чуди какво да прави с толкова много пари след решението на Европейския съд

Публикувано от Божидар Балевски сеп 11, 2024 в Пазари

Ключово решение на най-висшия съд на Европейския съюз потвърди, че Ирландия ще получи 13 млрд. евро (14,4 млрд. долара) данъци от Apple. Тази значителна сума, която Ирландия години наред се опитваше да избегне, сега поставя правителството в благоприятна, но политически деликатна ситуация. 


Сега ирландските законодатели имат за задача да решат как най-добре да разпределят тази внезапна парична инжекция преди общите избори, които трябва да се проведат до март следващата година. Решението идва в момент, когато Ирландия е в рядко срещаната ситуация да има значителен бюджетен излишък благодарение на високите приходи от корпоративни данъци.


Във вторник Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови, че Apple трябва да плати на Ирландия милиарди евро неплатени данъци. Това окончателно решение беше приветствано като голяма победа от защитниците на данъчното правосъдие и от напускащия поста си комисар на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, която го нарече „значителна победа“ за европейските граждани.


Apple изрази разочарование от решението, а ирландското правителство призна решението, но определи случая като въпрос с „историческо значение“. Говорител на правителството повтори, че Ирландия винаги е твърдяла, че не предоставя преференциално данъчно третиране на никакви компании или физически лица. Сега правителството ще започне процеса на прехвърляне на средствата, които понастоящем се държат на депозит, в ирландската хазна.


Ейдън Реган, професор по политическа икономия в Университетския колеж в Дъблин, отбеляза, че сега Ирландия се намира в сложна вътрешнополитическа ситуация. Въпреки дългогодишната си съпротива срещу събирането на неочакваните данъци, правителството трябва да реши как да разпредели средствата в условията на жилищна криза и инфраструктурни предизвикателства, като същевременно е изправено пред предстоящи избори.


Неочаквана сума с усложнения


Ирландия, която служи като европейски център на Apple, има една от най-ниските ставки на корпоративния данък в ЕС. В продължение на години правителството твърдеше, че от Apple не трябва да се изисква да връща тези данъци, като се позова на опасения, че подобен ход може да възпре бъдещи чуждестранни инвестиции. Решението на Съда на ЕС обаче потвърждава решението на Европейската комисия от 2016 г., според което данъчните облекчения, предоставени на Apple, представляват „неправомерна помощ“ и трябва да бъдат възстановени.


Решението идва в момент, когато ирландската икономика се радва на излишък, дължащ се отчасти на високите приходи от корпоративни данъци. Робърт Девър, данъчен експерт в адвокатската кантора Pinsent Masons, коментира, че макар решението да е финансово изгодно за Ирландия, то е в противоречие с дългогодишната позиция на правителството да не предлага преференциално данъчно третиране. Той добави, че евентуалните щети върху международната репутация на Ирландия могат да бъдат смекчени от неотдавнашните промени в политиките на страната за корпоративно данъчно облагане.


Очаква се процесът на прехвърляне на 13 млрд. евро, които се съхраняват в ескроу фонд в очакване на окончателното решение на съда, да отнеме няколко месеца.


Призиви за глобална данъчна реформа


Алекс Кобъм, главен изпълнителен директор на Мрежата за данъчно правосъдие, приветства решението на Съда на ЕС, но подчерта, че то подчертава недостатъците на настоящата международна данъчна система. Кобъм посочи продължаващите глобални усилия за реформиране на данъчните политики чрез договаряне на рамка на ООН за международно данъчно сътрудничество.


Междувременно Киара Путатуро, експерт по данъчно облагане на ЕС в Oxfam, заяви, че решението разкрива проблематичните отношения между данъчните убежища в ЕС и мултинационалните корпорации. Тя призова ЕС да затвори вратичките, които позволяват избягването на данъци, като подчерта, че тези приходи трябва да се използват за решаване на обществени проблеми като климатичната криза и за финансиране на основни обществени услуги като здравеопазване и образование.


Знаковото решение бележи края на дълга съдебна битка, но сега поставя Ирландия пред необходимостта да определи как да използва неочакваните приходи, като балансира между вътрешните и международните съображения.