Apple детронира Samsung

Apple става най-големият производител на смартфони в света по обем, прекратява 12-годишната доминация на Samsung.

Публикувано от Божидар Балевски яну 16, 2024 в Пазари

В резултат на значителна промяна в индустрията, Apple стана най-големият производител на смартфони в света по обем през 2023 година, слагайки край на 12-годишната доминация на Samsung. Това постижение беше постигнато на фона на трудна година за пазара на смартфони, белязана от общ спад на доставките. В този анализ ще разгледаме факторите, които извеждат Apple начело, последиците за Samsung и по-широките тенденции, които оформят глобалния пейзаж на смартфоните.


Триумф на Apple по отношение на обема и приходите


За първи път Apple си осигури позицията на водещ производител на смартфони в света по обем, изпреварвайки Samsung. През 2023 година доставките на Apple отбелязват забележителен годишен ръст от 3,7%, достигайки 234,6 млн. броя. Това постижение е особено забележително, като се има предвид по-широкият контекст на индустрията - година, в която доставките на смартфони са намалели с 3,2%, достигайки общо 1,17 милиарда единици, което според изследователската група IDC е най-лошото представяне от десетилетие.


Макар че Apple отдавна държи първенството по приходи и печалби поради премиум позиционирането на своите iPhone, това е първият случай, в който тя води и по обем. Доминиращата позиция на iPhone във високия пазарен сегмент е ключов фактор за финансовия успех на Apple.


Спад на Samsung и динамика на пазара


За разлика от възхода на Apple, Samsung преживя трудна година със спад на доставките от 13,6 %. Този спад се дължи на фактори като възвръщането на пазарния дял на Huawei в Китай и засилената конкуренция от страна на по-достъпни производители на телефони с Android. Китайският производител Transsion, със своите марки Tecno, Infinix и itel, се очертава като значителен играч, който през 2023 година отбелязва ръст от 30,8%, осигурявайки си място в топ пет на световните производители на смартфони.


Динамиката на пазарния дял за 2023 година отразява 20,1% дял на Apple, 19,4% дял на Samsung, следвани от Xiaomi, Oppo и Transsion, според IDC. Стратегическият фокус на Samsung върху сегментите от среден и висок клас с цел постигане на рентабилност доведе до загуба на дял в сегмента на ниския клас, което допринесе за намаляване на позицията му на световния пазар.


Променящ се пейзаж


Въпреки общия спад на доставките на смартфони за годината, през четвъртото тримесечие се наблюдава положителна тенденция. През последното тримесечие доставките на смартфони се увеличиха с приблизително 8% на годишна база, отбелязвайки обрат след седем последователни тримесечия на спад. Този скок се дължи на повишеното търсене от страна на купувачите по празниците, което означава потенциална промяна в поведението на потребителите.


Предизвикателства и устойчивост на пазара на Apple


Apple се сблъска с предизвикателства на няколко фронта, включително загубата на статута на най-ценната публична компания в света от Microsoft, породена от опасенията за продажбите на iPhone в Китай. Въпреки това през четвъртото тримесечие продажбите на iPhone на Apple се възстановиха, като нараснаха с 11,6 % след пускането на пазара на последните модели през септември. Този подем подчертава способността на Apple да се справя с предизвикателствата и да поддържа интереса на потребителите чрез продуктови иновации и стратегически маневри на пазара.


Пазарът на смартфони претърпя значителни промени, откакто Samsung зае първото място през 2011 година. Оттеглянето на Nokia, LG и BlackBerry от пазара подчертава динамичния характер на индустрията, характеризираща се с постоянни промени в лидерството и технологичния напредък.


Потребителско поведение и тенденции при премиум устройствата


Със съзряването на технологиите за смартфони потребителите обновяват своите устройства по-рядко. Въпреки това, когато се налага замяна, се забелязва тенденция потребителите да избират по-скъпи и по-функционални устройства. Apple е основен бенефициент на тази промяна, особено след като през последните години стратегически увеличи цените на iPhone.


Премиум устройствата вече представляват над 20 % от пазара, като Apple е водеща компания. Успехът на компанията се дължи на фокуса ѝ върху премиум устройствата, подкрепен от примамливи оферти за замяна и планове за безлихвено финансиране. Въпреки че играчите от нисък клас с Android като Transsion и Xiaomi отбелязаха ръст, Apple се превърна в изключителен победител, затвърждавайки позицията си на лидер в сегмента на премиум смартфоните.


В заключение, изкачването на Apple на върха на пазара на смартфони по обем през 2023 година означава ключов момент в индустрията. Предизвикателствата, пред които е изправена Samsung, и общият спад на доставките подчертават променящата се динамика и силната конкуренция на пазара. Тъй като потребителите продължават да се ориентират към първокласни устройства, стратегията на Apple за иновации и стратегическо ценообразуване я позиционира като доминираща сила в постоянно развиващия се свят на смартфоните. През следващите години несъмнено ще се наблюдават по-нататъшни промени, но устойчивостта и пазарните стратегии на Apple я позиционират благоприятно в един пейзаж, определян от постоянни промени и иновации.