Анализатор предрича, че края на Nasdaq е близо

Какви са опасенията на този инвеститор

Публикувано от Божидар Балевски юли 19, 2024 в Изкуствен интелект

Мечи стратег предполага, че балонът при акциите с изкуствен интелект може да е близо до спукване, което може да доведе до значителен спад в технологичния сектор. Алберт Едуардс от Société Générale изрази опасения в неотдавнашна бележка за клиенти, като сравни настоящата ситуация с продължителния мечи пазар, последвал срива на дот ком балона.


От къде идват притесненията на Едуардс


Едуардс оспорва оптимистичните възгледи, които доведоха американските борсови индекси до нови върхове, като поставя под въпрос стабилността на бума на изкуствения интелект. Той критикува убеждението, че пазарът може да премине плавно от лидерството на големите технологии, без да предизвика по-широк пазарен спад. Историческите тенденции, като тези, довели до финансовата криза от 2007-2008 г. и мечия пазар от 2022 г., показват, че силно концентрираните пазари често предшестват сривове. Едуардс не вижда причина да смята, че този път ще бъде различно.


Поддръжниците на бума на изкуствения интелект често се позовават на бързия ръст на печалбите на компании като Nvidia Corp. (NVDA), за да оправдаят високите им оценки, като твърдят, че това отличава настоящата ситуация от дотком балона. Въпреки това Едуардс прави паралел с края на 90-те години на миналия век, когато Cisco Systems преживя подобен бърз растеж и високи оценки, само за да види как акциите ѝ се сриват след това.


Едуардс припомня балона на Nasdaq от 90-те години на миналия век, подхранван от прекомерни инвестиции в мрежово оборудване, довели до временен ръст на приходите в сектора, който в крайна сметка не можа да поддържа завишените оценки. Той вижда признаци на подобен модел днес, като отбелязва, че макар ръстът на технологичните приходи на акция да е силен след дебюта на ChatGPT през ноември 2022 г., очакванията започват да изпреварват реално отчетените приходи.


Анализаторите на Уолстрийт вече спряха да увеличават прогнозите си за печалбите, което според Едуардс може да предизвика рязък спад на технологичните акции. Променливият оптимизъм сред анализаторите често е в тясно съответствие с краткосрочните резултати на Nasdaq-100.


Освен това Едуардс твърди, че икономистите на Уолстрийт подценяват риска от рецесия в САЩ. В четвъртък следобед Nasdaq Composite се понижи с 1,1%, готов да сложи край на шестседмичната си печеливша серия с най-значителния си седмичен спад от 12 април насам, по данни на FactSet.


„Великолепната седморка“, група от акции с голяма пазарна капитализация, които са готови да се възползват от изкуствения интелект, показа разнопосочна търговия в четвъртък. Nvidia, Meta Platforms Inc. (META) и Tesla Inc (TSLA) отбелязаха ръст, докато Microsoft Corp (MSFT), Amazon.com Inc (AMZN), Alphabet Inc (GOOG, GOOGL) и Apple Inc (AAPL) се търгуваха с понижение.


Акциите на Eli Lilly & Co. (LLY) се понижиха, тъй като швейцарската фармацевтична компания Roche обяви положителни резултати от проучване на ранен етап за лекарство за отслабване, което се отрази на акциите на Eli Lilly въпреки голямото търсене на нейните GLP-1 лекарства през тази година.


Междувременно S&P 500 и Dow Jones Industrial Average се понижиха съответно с 1,1% и 1,4%.