AMD с амбиции в областта на изкуствения интелект при по-слаби резултати в гейминга

AMD дава по-слаби прогнози за четвъртото тримесечие, но очаква да продаде чипове за изкуствен интелект за 2 млрд. долара през следващата година

Публикувано от Божидар Балевски ное 01, 2023 в Пазари

Advanced Micro Devices Inc. (AMD) разчита, че новият чип за изкуствен интелект MI300 ще стимулира продажбите и ще компенсира спада в поръчките на оборудване за видеоигри. Този стратегически ход предизвика оптимизъм сред инвеститорите въпреки не толкова звездната прогноза за продажбите.

Процесорът MI300, позициониран така, че да се конкурира с предложенията на Nvidia Corp. на пазара на ускорители за изкуствен интелект, трябва да се появи на пазара скоро. AMD вече е получила значителни ранни поръчки, особено от големи клиенти в областта на изчислителните облаци, като очакванията са за 400 млн. долара приходи през това тримесечие и общо 2 млрд. долара за 2024 г. AMD очаква, че MI300 ще се превърне в най-бързия ѝ продукт, който ще достигне 1 млрд. долара продажби.

Главният изпълнителен директор на компанията, Лиза Су, изрази увереност в потенциала на пазара на изкуствен интелект, като подчерта ангажимента им да печелят в това пространство. Фокусът на AMD върху разработването на хардуер и софтуер за MI300 дава положителни резултати.

Въпреки че прогнозата за продажбите през четвъртото тримесечие не отговаря на оценките на Уолстрийт, силните перспективи за изкуствен интелект успяха да отклонят вниманието от този неуспех. Първоначално прогнозата доведе до спад на акциите на AMD, но те бързо се възстановиха, тъй като инвеститорите приветстваха новините, свързани с ИИ.


Финансовите числа на AMD

Предизвикателството пред AMD се състои в това да настигне Nvidia в сектора на ускорителите за изкуствен интелект, който играе решаваща роля в разработването на усъвършенствани инструменти като чатботове. MI300 на AMD има значителна тежест в това начинание, тъй като се предвижда стойността на пазара на чипове за изкуствен интелект да надхвърли 150 млрд. долара до 2027 г.

В краткосрочен план AMD се възползва от съживяването на основния си бизнес - производството на процесори за персонални компютри. Този сегмент се възстанови от предишния спад, изострен от излишните запаси. AMD, вторият по големина производител на процесори за персонални компютри след Intel Corp., отчете печалба от 70 цента на акция за третото тримесечие, което леко надхвърли прогнозите. Приходите на компанията в размер на 5,8 млрд. долара също надхвърлиха средните прогнози.

Приходите на подразделението за чипове за персонални компютри на AMD достигнаха 1,45 млрд. долара, което надхвърли очакванията, а продажбите на центрове за данни бяха 1,6 млрд. долара, което е малко под прогнозите. Приходите от компютърни компоненти, свързани с игрите, достигнаха 1,51 млрд. долара, като леко се разминаха с прогнозата.

AMD, ключов доставчик на чипове за Sony Group Corp. и Microsoft Corp. за техните игрови конзоли, беше засегната от естествения спад в търсенето поради възрастта на тези модели. Въпреки това те продължават да се продават на по-високи нива в сравнение с предишните поколения.


Бъдеще в силно конкурентен пазар

Освен това AMD, Nvidia и Intel се конкурират, за да утвърдят своите технологии като основни в центровете за данни, в надпревара за осигуряване на разходи за хардуер за изкуствен интелект. Понастоящем Nvidia води в тази надпревара, като пазарната ѝ оценка през 2023 г. ще надхвърли 1 трилион долара.

Тъй като производителите на чипове се стремят да разширят влиянието си в центровете за данни, те трябва да се справят с новите, по-строги правила за износ на чипове за Китай - основен пазар на полупроводници. Ограничаването на тези доставки от страна на Вашингтон, привидно от съображения за национална сигурност, добавя още едно ниво на сложност в полупроводниковата индустрия.

В обобщение, стратегическият фокус на AMD върху изкуствения интелект с чипа MI300 представлява обещаващ път за растеж, който смекчава предизвикателствата, породени от продажбите на игрално оборудване. Макар че прогнозата за продажбите може да е затруднила някои, акцентът на компанията върху технологията за изкуствен интелект и потенциалът ѝ да завладее значителен дял от пазара на изкуствен интелект е източник на оптимизъм за инвеститорите.