AMD показа най-новият си ускорител на изкуствен интелект MI300, поставяйки доминацията на Nvidia под въпрос

Пазарът на такива чипове ще се разрасне до над 400 млрд. долара, прогнозира AMD

Публикувано от Божидар Балевски дек 07, 2023 в Пазари

В ключов момент от петгодишната си история Advanced Micro Devices Inc. (AMD) направи смела крачка на силно конкурентния пазар на ускорители на изкуствен интелект, оспорвайки доминацията на Nvidia Corp. Главният изпълнителен директор на AMD, Лиза Су, представи дългоочакваната линия MI300 на събитие в Сан Хосе, Калифорния, позиционирайки компанията за сблъсък с Nvidia на пазар, който ще се разрасне до над 400 млрд. долара.

AMD твърди, че нейните ускорителни чипове MI300 ще изпреварят конкурентните продукти, като работят по-бързо и по-ефективно със софтуер за изкуствен интелект. Това пускане на пазара засилва съперничеството между двата технологични гиганта, като AMD се стреми да получи дял от горещия пазар на ускорители за изкуствен интелект. Тези чипове играят ключова роля в разработването на модели на изкуствен интелект, като ефективно се справят с бомбардировката от данни, превъзхождайки традиционните компютърни процесори в тази специализирана задача.

Главният изпълнителен директор Лиза Су придружаваше представянето на MI300 със зашеметяваща прогноза за индустрията за чипове с изкуствен интелект, според която тя може да надхвърли 400 милиарда долара през следващите четири години. Тази прогноза, повече от два пъти по-голяма от прогнозата, направена от AMD само преди няколко месеца, подчертава бързо променящия се пейзаж на очакванията за хардуер с изкуствен интелект.

Доверие и конкуренция

AMD изразява увереност, че линията MI300 ще привлече големи технологични играчи, пренасочвайки значителни разходи към компанията. Сред известните клиенти, които ще използват процесорите, са Microsoft Corp., Oracle Corp. и Meta Platforms Inc. Съобщението предизвика спад от 2,3 % на акциите на Nvidia, което е сигнал за притесненията на инвеститорите относно потенциалната заплаха, която представлява новият продукт на AMD. Акциите на AMD обаче не отбелязаха пропорционално увеличение.

AMD вижда възможност в пазара на ускорители на изкуствен интелект, като се фокусира върху големи езикови модели, които изискват значителна компютърна памет. Чипът MI300 разполага с над 150 милиарда транзистора и 2,4 пъти повече памет от настоящия пазарен лидер на Nvidia - H100. Освен това той разполага с 1,6 пъти по-голяма пропускателна способност на паметта, което повишава цялостната производителност.

Конкуренция отвъд двата гиганта на пазара

Въпреки акцента върху съперничеството между AMD и Nvidia, Лиза Су признава, че конкуренцията се простира отвъд тези две компании, като многобройни претенденти се борят за пазарен дял. Nvidia, от друга страна, се подготвя за следващото си поколение чипове, като H200 ще наследи H100 през първата половина на следващата година.

Амбициозната прогноза на AMD, че пазарът на процесори за изкуствен интелект ще нарасне до 400 милиарда долара, подчертава оптимизма в индустрията за изкуствен интелект. Тази експанзивна прогноза представлява значителна възходяща ревизия спрямо по-консервативната оценка на AMD от 150 млрд. долара, направена само преди няколко месеца.

Бъдещ пейзаж и оптимизъм

С развитието на хардуерния пейзаж на изкуствения интелект се очаква AMD и Nvidia да продължат да разработват иновативни решения. Плановете на Nvidia включват H200 и нова архитектура по-късно през годината, което създава предпоставки за задълбочаване на конкуренцията и иновациите в областта на ускорителите на ИИ.

В заключение, пускането на MI300 от AMD означава стратегически ход на печелившия пазар на AI (Artificial Intelligence) ускорители и развоят на събитията ще определи дали тя може да наруши крепостта на Nvidia и да завладее значителен дял от прогнозираната индустрия на стойност 400 млрд. долара. Ускорените темпове на промени в хардуера за изкуствен интелект изискват бдително наблюдение, тъй като тези технологични титани се борят за надмощие в оформянето на бъдещето на изкуствения интелект.