Amazon наема конкурента на Безос SpaceX за изстрелване на интернет сателити

Системата Kuiper на компанията има за цел да се конкурира със Starlink на Елон Мъск на пазара на сателитен широколентов интернет.

Публикувано от Божидар Балевски дек 05, 2023 в Пазари

Изненадващо Amazon е осигурила три изстрелвания на ракети от SpaceX за амбициозния си проект Kuiper - инициатива за сателитен интернет. Този ход е неочакван, като се има предвид, че проектът Kuiper е позициониран така, че да се конкурира директно със Starlink на Елон Мъск на пазара на сателитен широколентов интернет. И двете инициативи представляват многомилиардни начинания, целящи да създадат обширни сателитни мрежи, които да обслужват широк спектър от клиенти - от индивидуални потребители до правителствени организации.

Съобщението идва по петите на значителната поръчка на Amazon за изстрелване от три от основните конкуренти на SpaceX, включително Blue Origin на Джеф Безос. Това решение беше подложено на проверка по-рано през годината, когато в съдебен иск на акционери срещу Amazon се твърдеше, че съперничеството на Безос с Елон Мъск е изиграло роля за изместването на SpaceX на втори план.

По-специално, по-рано тази година в съдебно дело срещу пенсионен фонд се твърдеше, че Amazon, под ръководството на Безос, е пренебрегнал надеждните ракети на SpaceX за изстрелванията на Kuiper поради съперничеството между Безос и Мъск. В иска се твърди, че това решение е довело до по-скъпи изстрелвания на ракети и забавяне на проекта. Amazon отхвърли исковете, като заяви, че те са неоснователни. Важно е да се отбележи, че макар Безос да е основател и на Amazon, и на Blue Origin, двете компании работят независимо.

Ролята на SpaceX

SpaceX, призната за най-активния ракетен оператор в световен мащаб, постоянно изразява ангажимента си да изстрелва конкуренти на своя проект Starlink. Компанията има опит в разполагането на широколентови спътници за различни компании и е осигурила споразумения за бъдещи изстрелвания.

Starlink на SpaceX, който вече е оборудван с приблизително 5000 спътника, улесняващи предоставянето на интернет услуги от ниска околоземна орбита, се явява силен играч на пазара на спътникови широколентови услуги. Проектът Kuiper на Amazon, с подобен бизнес модел, наскоро изстреля първите си два тестови спътника от планираното съзвездие от 3 236 спътника. Бета-тестовете с корпоративни клиенти се очаква да започнат през втората половина на следващата година.

В публикация в платформата за социални медии X (известна преди като Twitter) Елон Мъск подчерта безпристрастния подход на SpaceX към изстрелването на конкурентни сателитни системи, като заяви: "SpaceX изстрелва конкурентни сателитни системи без да прави услуга на собствените си сателити. Честно и почтено."

Проектът "Kuiper"

Неотдавнашното споразумение на Amazon със SpaceX включва три изстрелвания на Falcon 9, планирани за средата на 2025 г., като финансовите условия не се съобщават. Този ход означава стратегическа промяна в подхода на Amazon, която се стреми да ускори разполагането на спътниците Kuiper, за да спази федералните разпоредби. Федералната комисия по комуникациите изисква от Amazon да разположи в орбита половината от планираните 3236 сателита до юли 2026 г.

Въпреки че Amazon има поръчки за над 77 изстрелвания от компании като Blue Origin, United Launch Alliance, Arianespace и ABL, забавянията в разработването на тези ракети накараха Amazon да преразгледа плановете си за изстрелване. Преди това компанията два пъти промени избора си на ракети за прототипите на Kuiper, като се стремеше да оптимизира процесите на разработка.

Прототипите на Kuiper на Amazon наскоро завършиха успешно тестовете и сега компанията се подготвя за производството на търговски сателити, които ще бъдат изстреляни през следващата година. С очакваната инвестиция от над 10 млрд. долара в проекта Kuiper Amazon демонстрира ангажимент за установяване на стабилно присъствие в областта на сателитния интернет. По-рано тази година компанията отбеляза своята ангажираност, като положи основите на съоръжение за предварителна обработка за 120 млн. долара във Флорида, което е осезаема стъпка напред в осъществяването на амбициозните цели на проекта Kuiper.