Alphabet със споразумение за антиконкурентни практики и прекомерно високи цени

Google ще плати 700 млн. долара на потребителите в САЩ и на щатите в рамките на споразумение за магазина Google Play.

Публикувано от Божидар Балевски дек 20, 2023 в Пазари

Google, един от титаните в технологичната индустрия, се съгласи да сключи споразумение за 700 млн. долара с потребителите и регулаторите в САЩ, с което отбеляза значителен напредък в продължаващия антитръстов "проблем" на магазина за приложения Google Play. Споразумението, в което се разглеждат обвиненията за прекомерно високи цени и антиконкурентни практики, има по-широки последици за пазарните практики на технологичния гигант и за регулаторната среда.


Google на Alphabet ще плати 630 млн. щатски долара във фонд за уреждане на спора за потребителите и още 70 млн. щатски долара във фонд, предназначен за държавите. Споразумението зависи от окончателното одобрение на съдия. Забележително е, че всички 50 щата, заедно с окръг Колумбия, Пуерто Рико и Вирджинските острови, се присъединиха към това решение.


Обвиненията срещу Google бяха съсредоточени върху твърденията за прекомерни такси за потребителите поради незаконни ограничения върху разпространението на приложения за устройства с Android и налагането на ненужни такси за транзакции в рамките на приложението. Въпреки че Google се съгласи с уреждането на спора, тя не е признала, че е извършила каквото и да било нарушение.


Финансови последици и обезщетение за потребителите


Съгласно условията на споразумението потребителите, които отговарят на условията, могат да получат най-малко 2 долара, с възможност за допълнителни компенсации въз основа на разходите им в Google Play между 16 август 2016 година и 30 септември 2023 година. Изплащането на 700 млн. долара подчертава мащаба на правните и финансовите последици, с които се сблъсква Google при решаването на антитръстовите проблеми.


Антитръстовите обвинения срещу Google бяха свързани с обвинения в потискане на конкуренцията на пазара на магазина за приложения, по-специално чрез ограничителни практики и такси, които засягат както потребителите, така и разработчиците. Вицепрезидентът на Google по правителствените въпроси и обществената политика Уилсън Уайт подчерта, че споразумението се основава на избора и гъвкавостта на Android, като подчертава ангажимента на компанията към конкуренцията и инвестициите в екосистемата на Android.


Неотдавнашната присъда по делото с Epic Games, в което федерално жури от Калифорния определи част от бизнеса с приложения на Google като антиконкурентен, вероятно е повлияла на решението за споразумение. Признаването от страна на Google на необходимостта от алтернативни варианти за таксуване и опростено изтегляне на приложения отразява стратегически ход за справяне с опасенията, изразени в антитръстовото дело.


Значение на уреждането на спора


Това споразумение е ключов момент в по-широкия контекст на антитръстовия контрол върху големите технологични платформи. Споразумението представлява съвместно усилие на всички американски щати, което е сигнал за единна позиция срещу практики, които могат да възпрепятстват лоялната конкуренция. Финансовата компенсация за потребителите и създаването на фондове за уреждане на спора за щатите подчертават осезаемото въздействие на регулаторните действия върху лидерите в индустрията.


Ангажиментът на Google да предостави на разработчиците алтернативни възможности за таксуване е в съответствие с развиващите се очаквания за отворени и конкурентни пазари на приложения. Признаването на необходимостта от опростяване на възможността на потребителите да изтеглят приложения директно от разработчиците означава преминаване към по-благоприятен за потребителите подход.


По-широки последици за технологичните гиганти


Мащабът на споразумението и единодушното участие на всички американски щати създават прецедент за бъдещото прилагане на антитръстовите правила. Адвокатите на щатите твърдят, че тези средства за защита предлагат значително и трайно облекчение за потребителите, като подчертават безпрецедентния характер на постигнатите по това дело резултати. Това може да окуражи други антитръстови правоприлагащи органи да предприемат подобни действия срещу големи цифрови платформи.


Макар че споразумението е насочено към конкретни проблеми, свързани с практиките на магазина за приложения на Google, то е част от по-широк кръг от правни предизвикателства. Google е изправена пред продължаващи съдебни дела, свързани с практиките ѝ в областта на търсенето и цифровата реклама, което допълнително подчертава многостранния характер на антитръстовия контрол в технологичната индустрия.


Споразумението на Google за 700 милиона долара представлява преломен момент в продължаващия антитръстов контрол върху големите технологични платформи. Съвместните усилия на американските щати, съчетани с финансова компенсация за потребителите, подчертават регулаторната решимост за справяне с антиконкурентните практики. Тъй като технологичната индустрия навигира в променящите се регулаторни пейзажи, това споразумение служи като важен етап в оформянето на бъдещето на лоялната конкуренция и пазарните практики. Въздействието на тези регулаторни действия вероятно ще се отрази на цялата индустрия, като повлияе на поведението на технологичните гиганти и установи нови стандарти за прилагане на антитръстовите правила.