Alphabet отчете по-добри от очакваните приходи и печалба

Независимо от добрите резултати, акциите на Alphabet се понижават заради разочароващи приходи от реклама в Google.

Публикувано от Божидар Балевски яну 31, 2024 в Пазари

Alphabet, компанията майка на Google, наскоро публикува финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, отчитайки като цяло по-добри от очакваното приходи и печалба. Разочарованието обаче беше породено от приходите от реклама на компанията, които не отговориха на прогнозите на анализаторите, което доведе до повече от 6% спад на акциите на Alphabet по време на продължителната търговия. Нека да анализираме ключовите данни, областите на растеж и стратегическите ходове, предприети от Alphabet, тъй като компанията е изправена пред предизвикателства в конкурентната среда и се стреми да запази позицията си на лидер в технологичната индустрия.


Надминаване на очакванията, но все пак изоставане


Alphabet отчете печалба на акция в размер на 1,64 долара, което леко надхвърля очакваните 1,59 долара. Общите приходи за тримесечието възлизат на 86,31 млрд. долара, което също надхвърля прогнозите за 85,33 млрд. долара. Google Cloud, един от двигателите на растежа на компанията, отчете приходи в размер на 9,19 млрд. долара, надхвърляйки очакваните 8,94 млрд. долара. По подобен начин рекламите в YouTube генерираха 9,2 млрд. долара, което е малко по-малко от очакваните 9,21 млрд. долара. В центъра на вниманието обаче беше рекламният сегмент, където приходите от реклами възлизат на 65,52 млрд. долара, което не отговаря на прогнозите на анализаторите за 65,94 млрд. долара.


Резултатите, въпреки че показаха най-бързото тримесечие за ръст на приходите на компанията от началото на 2022 година, предизвикаха реакция на пазара, тъй като инвеститорите очакваха по-стабилни данни, особено в конкурентната сфера на цифровата реклама. Рекламният бизнес на Facebook, който изпреварва растежа на Google, и нарастващото влияние на TikTok представляват постоянни предизвикателства.


Растеж и рентабилност на Google Cloud


Светъл лъч в доклада на Alphabet е продължаващият растеж и рентабилност на Google Cloud, с 26% разширение през четвъртото тримесечие в сравнение с предходната година. Този успех бележи значителен обрат, тъй като бизнесът с облачни услуги исторически е бил на червено, опитвайки се да се конкурира с гиганти в бранша като Amazon Web Services и Microsoft Azure. Оперативните приходи на Google Cloud през четвъртото тримесечие достигнаха 864 млн. долара, което е значително подобрение спрямо загубата от 186 млн. долара преди година.


Главният изпълнителен директор Сундар Пичай подчерта стратегическото значение на инвестициите в изкуствен интелект (ИИ), като вгради нови инструменти за генеративен ИИ в ключови продукти на Google. Пускането на Gemini, големия езиков модел на Alphabet, представлява връх в развитието на ИИ, като се планира той да бъде лицензиран на клиенти чрез Google Cloud за интегриране в техните приложения.


Мерки за намаляване на разходите и съкращаване на работната сила


Пътят на Alphabet към запазване на рентабилността включва стратегически мерки за намаляване на разходите, пример за което е намаляването на работната сила през 2023 година. Компанията регистрира разходи за уволнения и свързани с тях други разходи в размер на 2,1 млрд. долара за годината. Тъй като Alphabet продължава да дава приоритет на инвестициите в изкуствен интелект и иновациите, се очакват още съкращения, които ще надградят съкращенията на 12 000 души през предходната година, представляващи приблизително 6% от работната сила на пълно работно време.


Фокусът върху ИИ е очевиден в ангажимента на главния изпълнителен директор Сундар Пичай да внедри възможностите на ИИ в различни продукти. Тези постижения обаче са свързани с цената на преструктуриране на работната сила и вземане на трудни решения за осигуряване на дългосрочна устойчивост и конкурентоспособност.


Други залози и усилия за диверсификация


Сегментът "Други залози" на Alphabet, включващ начинания като бизнеса със самоуправляващи се автомобили Waymo и звеното за науки за живота Verily, отчита приходи от 657 млн. долара, което е значително увеличение спрямо 226 млн. долара през предходната година. Загубата на сегмента е намаляла до 863 млн. долара от 1,24 млрд. долара. Това подчертава усилията на Alphabet за диверсификация извън основните ѝ дейности, като целта е да се култивират нови пътища за растеж и иновации.


Финансови перспективи и нагласи на инвеститорите


Въпреки спада на акциите на Alphabet след оповестяването на резултатите, акциите отбелязаха забележителен ръст от 56% през изминалата година. Инвеститорите продължават да демонстрират увереност в способността на Alphabet да се справи с предизвикателствата и да се възползва от нововъзникващите възможности. По-широката тенденция в технологичната индустрия, видима в новите върхове на акциите на Meta и Microsoft, подчертава продължаващата привлекателност на технологичните акции.


Тъй като финансовите резултати на Alphabet са подложени на щателна проверка, предстоящото оповестяване на резултатите от други технологични гиганти, включително Amazon, Apple и Meta, ще окаже допълнително влияние върху настроенията на инвеститорите. Конкурентната динамика в технологичния сектор остава променлива, а способността на всяка компания да се адаптира към пазарните промени ще играе ключова роля при формирането на бъдещите траектории на растеж.


Пътят напред за Alphabet


Отчетът за четвъртото тримесечие на Alphabet представя нюансирана картина на успеха и предизвикателствата. Докато някои сегменти, като Google Cloud, демонстрират стабилен растеж и рентабилност, спадът в приходите от реклама сигнализира за необходимостта от продължаване на стратегическите корекции. Пресечната точка на инвестициите в изкуствен интелект, мерките за намаляване на разходите и усилията за диверсификация отразяват ангажимента на Alphabet за дългосрочна устойчивост.


Тъй като компанията очертава своя курс в постоянно развиващия се технологичен пазар, способността да балансира между иновациите, преструктурирането на работната сила и справянето с конкурентния натиск ще бъде от решаващо значение. Стратегическата визия на Alphabet, особено в областта на изкуствения интелект, остава ключов фактор за разграничаване, а успехът на инициативи като Gemini и Google Cloud вероятно ще определи траекторията ѝ през следващите тримесечия.