Alphabet е изправена пред сериозни предизвикателства

Публикувано от Божидар Балевски окт 25, 2023 в Пазари

Alphabet Inc., компанията майка на Google, се сблъска с трудности, тъй като звеното ѝ за облачни услуги отчете по-ниски от очакваните печалби. Тези резултати породиха опасения относно конкурентната позиция на Alphabet на пазара на облачните изчисления, който е от ключово значение за бъдещия ѝ растеж. В отговор на това акциите на Alphabet отбелязаха спад от 6,5% в предварителната пазарна търговия.


Тъй като утвърденият бизнес на Google в областта на търсенето навлиза в зряла възраст, инвеститорите възлагат надежди на подразделението за облачни услуги, което ще доведе до растеж на компанията. През третото тримесечие обаче звеното за облачни услуги отчете оперативни приходи в размер на 266 млн. долара, което не отговаря на очакваните 434 млн. долара. Този резултат отново разпали дебата дали Alphabet може ефективно да се конкурира със своите съперници в областта на изчислителните облаци, където предприятията отдават под наем сървърно пространство и софтуер на корпоративни клиенти.

Традиционно Google изостава от Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. на пазара на изчислителни облаци. Макар че Google Cloud постигна рентабилност по-рано тази година и успешно привлече бизнес от стартиращи компании за изкуствен интелект, през последното тримесечие не оправда очакванията. Вследствие на това нараства загрижеността, че Google изостава още повече от своите конкуренти.

Макс Уиленс, анализатор в Insider Intelligence, отбеляза, че изчисленията в облак по своята същност са по-променливи от рекламата и са силно конкурентни. Макар че популярността на Google сред стартиращите компании за изкуствен интелект в крайна сметка може да даде резултат, в момента тя не е достатъчна, за да успокои инвеститорите.

Акциите на Alphabet се понижиха до 129,80 долара в ранната търговия преди отварянето на борсите в Ню Йорк, след като преди това затвориха на 138,81 долара. Въпреки този спад, акциите отбелязаха ръст от 57% от началото на годината.

Рут Порат, президент на Alphabet, обясни в интервю за пресата, че продажбите на звеното за облачни услуги са били повлияни от мерките за намаляване на разходите на някои клиенти. В момента Порат изпълнява едновременно функциите на президент и главен финансов директор на компанията, като Alphabet активно търси неин заместник след повишението ѝ.


Печалбата на компанията

Въпреки слабото представяне на звеното за облачни услуги Alphabet представи иначе добър отчет. Продажбите за третото тримесечие, без да се отчитат партньорските плащания, достигнаха 64 млрд. долара, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 63 млрд. долара. Нетната печалба на компанията възлезе на 1,55 долара на акция, надминавайки прогнозата на Уолстрийт за 1,45 долара на акция.

Приходите на Alphabet от реклама в търсачките възлязоха на 44 млрд. долара, надминавайки средната оценка на анализаторите от 43,2 млрд. долара. Компанията изрази задоволство от ръста на рекламните си приходи, особено след период на значителна пазарна волатилност.

Пазарът на търсене, на който Google заемаше доминираща позиция, сега е изправен пред нови предизвикателства, свързани с появата на чатботове с генеративен изкуствен интелект. Тези чатботове взаимодействат по-разговорно с потребителите, когато им се даде подкана. Конкурентните технологични гиганти, включително Microsoft, са възприели тази технология, което представлява сериозно предизвикателство за господството на Google в областта на търсенето.

Макар че Google бързо включи генеративния изкуствен интелект в своите продукти, някои експерти в бранша предполагат, че компанията е била бавна да открие промяната на пазара, като по този начин е предоставила възможност на своите съперници.

В рамките на разнообразното портфолио на Alphabet, "Други залози", което включва проекти от типа "moonshot", което включва инициативата за самоуправляващи се автомобили Waymo и звеното за науки за живота Verily, генерира приходи от 297 млн. долара. Въпреки тези приходи, тези начинания понесоха загуба от 1,2 млрд. долара, което съответства на очакванията на анализаторите.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай подчерта ангажимента на компанията за повишаване на оперативната ефективност, като отбеляза целта за намаляване на темпа на нарастване на броя на служителите. Тези усилия са насочени към освобождаване на ресурси за значителни инвестиции в изкуствения интелект. Както потвърди Пичай: "Ще направим всичко необходимо, за да сме сигурни, че разполагаме с водещите модели и инфраструктура на изкуствения интелект в света, без изключение."


Какво предстои пред Alphabet

Въпреки тези предизвикателства Alphabet в момента е въвлечена в правен спор с Министерството на правосъдието на САЩ във връзка с обвинения в злоупотреба с пазарната си мощ в областта на търсенето. Този текущ съдебен процес има потенциала да повлияе на доверието на инвеститорите в устойчивостта на бизнес модела на Google.

По-позитивни новини: YouTube отчете приходи от 8 млрд. долара, което надхвърля прогнозите на анализаторите за 7,8 млрд. долара. Въпреки че в последно време YouTube беше фактор, който забавяше представянето на Alphabet, тези резултати са сигнал за възстановяване на разходите за цифрова реклама, което допринася за цялостното представяне на компанията.


Смесените резултати на Alphabet за третото тримесечие подчертават както потенциала на компанията, така и предизвикателствата, пред които е изправена, особено в конкурентната среда на изчислителните облаци. Докато технологичният гигант се ориентира в тези сложни ситуации, способността му да въвежда иновации и да се адаптира ще бъде от решаващо значение за запазване на позицията му на лидер в технологичната индустрия.