Alibaba Cloud намалява цените, за да стимулира приемането на AI в Китай

В четвъртък Alibaba Cloud заяви, че намалява цените на повече от 100 основни публични облачни продукта с до 55%.

Публикувано от Божидар Балевски фев 29, 2024 в Изкуствен интелект

В стратегически ход, целящ да ускори внедряването на изкуствения интелект (ИИ) в Китай, Alibaba Cloud, водещият доставчик на изчислителни услуги в облак в страната, обяви значително намаляване на цените. Този ход подчертава нарастващото значение на облачната инфраструктура като катализатор за развитието на ИИ и подчертава конкурентния пазар в китайския технологичен сектор.


Намаляване на бариерата за навлизане


Alibaba Cloud обяви намаления на цените на повече от 100 основни облачни продукта, като някои намаления достигнаха 55%. Тази инициатива има за цел да направи изчисленията в облак по-достъпни и по-евтини за предприятията и разработчиците, особено за тези, които се интересуват от проучване и внедряване на решения за ИИ.


"Като най-голям доставчик на облачни услуги в Китай и Азиатско-тихоокеанския регион, ние виждаме огромен потенциал за растеж на цифровия пазар в страната", заяви Лиу Вейгуан, президент на Public Cloud Business в Alibaba Cloud Intelligence. "Стартирахме тази кампания за намаляване на цените, за да намалим прага за облачни услуги, което ще позволи на повече предприятия и разработчици да се възползват от технологичния напредък и ще ускори внедряването на усъвършенствани публични облачни услуги в различни индустрии в Китай."


ИИ императивът и зависимостта от облака


Моментът на тази стратегия за намаляване на цените е особено важен. Появата на генеративния изкуствен интелект, начело с решения като ChatGPT на OpenAI, предизвика рязко нарастване на интереса и инвестициите в тази трансформираща технология. Отключването на пълния потенциал на генериращия изкуствен интелект обаче изисква значителна изчислителна мощност, капацитет за съхранение и стабилна мрежова инфраструктура.


Според доклад на McKinsey & Company от ноември 2023 година традиционните предприятия могат да използват изчисления в облак, за да подкрепят ефективно своите инициативи за генериращ ИИ. "Генериращият ИИ се нуждае от облачна инфраструктура за мащабиране на ресурсоемките си операции, включващи огромни изисквания за изчисления, съхранение и мрежи", отбелязват анализаторите на McKinsey. "Освен това сложният характер на генеративния ИИ налага внедряването му чрез мащабируеми корпоративни облачни платформи, вместо да се разчита на фрагментирани пилотни проекти, управлявани от отделни екипи за разработка."


Подхранване на растежа и справяне с конкуренцията


Този стратегически ход на Alibaba Cloud е в съответствие с очакваната траектория на растеж на пазара на изчислителни облаци. Според Canalys глобалните разходи за облачни услуги се очаква да достигнат 20% увеличение през 2024 година, в сравнение с 18% през 2023 година, главно поради широкото разпространение на приложенията за изкуствен интелект.


Освен това Canalys подчертава, че "хиперскалаторите", като Alibaba Cloud, активно увеличават инвестициите в генеративен ИИ, очаквайки, че използването на възможностите на тази технология ще отключи нови възможности за потребление на облачни услуги. Това наблюдение подчертава конкурентния пейзаж в китайския технологичен сектор, където компаниите се борят за доминираща позиция на разрастващия се пазар на ИИ.


По-широка стратегия


Въпреки че намаляването на цените е забележителна стъпка, важно е да се разбере този ход в контекста на по-широката стратегия на Alibaba Cloud. За да се възползва наистина от бума на изкуствения интелект, компанията вероятно ще приеме многостранен подход, който може да включва:


Разработване на специфични за ИИ облачни решения - Приспособяване на облачните услуги специално за работни натоварвания с изкуствен интелект, оптимизиране на производителността и икономическата ефективност за разработчиците.

Инвестиране в научноизследователска и развойна дейност - Сътрудничество с научноизследователски институции и университети за усъвършенстване на технологиите за изкуствен интелект и интегрирането им в облачни услуги.

Изграждане на стабилна екосистема за разработчици - Осигуряване на достъп на разработчиците до инструменти, ресурси и обучение, необходими за изграждане и внедряване на приложения с изкуствен интелект в облачната платформа.


Чрез прилагането на цялостна стратегия, включваща намаляване на цените, целенасочени решения и фокус върху поддръжката на разработчиците, Alibaba Cloud цели да се утвърди като предпочитаната облачна платформа за разработване и внедряване на ИИ в Китай. Тази стратегическа промяна не само позиционира компанията да завладее значителен дял от растящия пазар на ИИ, но и допринася за оформянето на бъдещето на китайската технологична индустрия.