Ако искате младата звезда на Евро 2024, пригответе си 1 млрд. долара

Цените на футболистите в големите първенства достигат все по-абсурдни стойности!

Публикувано от Божидар Балевски юли 15, 2024 в Пазари

Ламин Ямал, 16-годишната футболна сензация от Испания, влезе в историята, като стана най-младият играч, отбелязал гол на Европейското първенство. Неговият забележителен удар от 25 метра по време на полуфиналния мач срещу Франция привлече вниманието на целия свят. А след вчерашната победа на Испания, над отбора на Англия, Ламин Ямал стана още по-популярен.


Още преди зашеметяващото му представяне на Евро 2024 Ямал вече беше смятан за футболно чудо. Той играе клубен футбол за ФК Барселона в Ла Лига и е смятан за един от най-ярките таланти, излезли от младежката академия на Барселона - същата програма, която създаде легендарния Лионел Меси.


Високата клауза за освобождаване на Ямал


Както често се случва с младите футболни звезди, други клубове в Европа са нетърпеливи да привлекат Ямал. Те могат да го направят, като платят освобождаващата му клауза, която им позволява да откупят договора му и да го прехвърлят в своя отбор. Клаузата за освобождаване на Ямал обаче е определена на безпрецедентната сума от 1,08 милиарда долара, което я прави най-високата, регистрирана някога.


Предишният рекорд за освобождаваща клауза беше поставен през 2017 г., когато Пари Сен Жермен плати 262 млн. долара, за да придобие Неймар от Барселона. Обикновено при договарянето на договорите на играчите клубовете включват клауза за освобождаване. В някои случаи тези клаузи са изключително високи, за да се покаже, че играчът не се продава. Барселона има история на включване на огромни клаузи за освобождаване в договорите на млади звезди, включително Феран Торес, Педри и Гави.


Може ли един отбор наистина да плати 1 милиард долара?


Като се има предвид успехът на Ламин Ямал, може ли някой конкурентен клуб да е готов да плати над един милиард долара, за да си осигури услугите му? Виктор Матисън, професор по спорт и икономика в Колежа на Светия кръст, се съмнява в това. "Никога не се знае - това момче е на една сериозна контузия разстояние от това да не играе повече. Винаги има граница на това, което си готов да платиш", казва Матисън.


Матисън сравни потенциала на Ямал с този на Меси, който е впечатляващ на 17 години, или на Пеле, който дебютира на Световното първенство на същата възраст. Той обаче спомена и Фреди Аду, който някога беше обявен за следващата голяма футболна звезда, но така и не достигна тези висоти.


За да оправдае такъв висок разход, придобиващият отбор трябва да вярва, че ще може да възвърне инвестицията чрез приходите, генерирани от Ямал. Според Matheson това е малко вероятно.


Финансови разпоредби и динамика на пазара


Друг фактор, който възпира клубовете да харчат толкова големи суми за един играч, са финансовите разпоредби на УЕФА, които не позволяват на отборите да харчат повече, отколкото печелят. Въпреки това е известно, че клубовете в Саудитска Арабия, които не са подчинени на УЕФА, предлагат огромни суми за високопоставени играчи. Въпреки това те обикновено се насочват към утвърдени имена, а не към млади таланти като Ямал. Така например Кристиано Роналдо печели около 213 млн. долара тази година от Al Nassr, а Карим Бензема според информацията печели 214 млн. долара от Al-Ittihad. 


Бъдещето на кариерата на Ямал


За да се задейства освобождаващата клауза на Ямал в размер на 1,08 млрд. долара, конкурентният отбор ще трябва да получи съгласието на Барселона. Въпреки че Барселона може да договори по-ниска трансферна сума, изглежда няма желание да го направи. Президентът на Барселона Жоан Лапорта споменава, че е отхвърлил няколко оферти за Ямал, надхвърлящи 200 млн. долара. "Вярваме в момчето, в неговата спортна проекция и нямаме нужда [да приемаме тези оферти]", каза Лапорта. "Намираме се в процес на икономическо възстановяване и можем да видим светлината в края на тунела".


За Барселона Ямал представлява както ценен актив, така и потенциално грандиозен играч за тяхното бъдеще. "Или имате този потенциално впечатляващ играч, който се движи напред в кариерата си в Барселона, или имате доста ценен чип за размяна", добави Матисън.


След звездното си представяне срещу Франция, което му донесе титлата "играч на мача", Ямал остана съсредоточен. Това донесе и победата на Испания върху отбора на Англия, тъй като той асистира на Нико Уилямс за първия гол на Испания.