Акциите затвориха с повишение в сряда

Всички големи индекси отчетоха ръст, а инвеститорите насочват поглед към оповестяването на числата зад инфлацията в САЩ по-късно през деня.

Публикувано от Божидар Балевски яну 11, 2024 в Пазари

Докато финансовият пейзаж се движи в несигурни води, последните пазарни движения привлякоха вниманието на инвеститорите по целия свят. Промишленият индекс Dow Jones затвори в сряда с повече от 150 пункта по-високо, което отразява предпазливия оптимизъм, преобладаващ на пазара. Днешният ден със сигурност е ключов за бъдещото представяне на пазара - всички погледи са насочени към публикуването на последния доклад за индекса на потребителските цени в САЩ, който ще бъде оповестен по-късно през деня.


Устойчивост на американския пазар


В сряда индексът Dow Jones Industrial Average демонстрира устойчивост, като добави 170,57 пункта, или 0,45%, и затвори на ниво от 37 695,73 пункта. По-широкият пазар, представен от S&P 500, също отбеляза положителна тенденция с ръст от 0,57%, достигайки 4 783,45 пункта. По подобен начин Nasdaq Composite напредна с 0,75%, установявайки се на ниво 14 969,65. Забележителни участници в този възходящ тренд бяха Intuitive Surgical и Lennar, съответно с ръст от 10,3% и 3,5%. Строителят на жилища Lennar увеличи годишния си дивидент от 1,50 долара на акция на 2 долара на акция, което доведе до ръст на оценката на компанията. Компанията също така съобщи, че управителният съвет е одобрил обратното изкупуване на акции на стойност до 5 млрд. долара.


Филип Колмар, управляващ съдружник и глобален стратег в MRB Partners, подчерта настоящия пазарен сценарий като "затишие преди реализацията". Той наблегна на потиснатата активност, отдавайки я на очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, заложено в цената за тази година. Колмар предполага, че пазарът, въпреки че понастоящем е спокоен, може да се характеризира с повишена волатилност по-късно през годината, което потенциално може да се отклони от неотдавнашното рали, което се характеризираше с иделогогията "купувай всичко".


Данни за инфлацията и пазарни очаквания


Инвеститорите с нетърпение очакват публикуването на последния доклад за индекса на потребителските цени (ИПЦ), насрочено за четвъртък. Икономистите очакват 3,2% годишно повишение през декември. Индексът на цените на производителите също е на хоризонта, като публикуването му е насрочено за петък. Тези доклади служат като ключови индикатори за инвеститорите, предлагайки информация за това кога Федералният резерв може да инициира намаляване на лихвените проценти.


Според инструмента FedWatch на CME Group пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти се колебаят около 64%.


Пейзаж на корпоративните печалби


Сезонът на отчетите, който е ключов период за инвеститорите, ще се разгори в петък, когато големите финансови играчи като JPMorgan Chase, Bank of America, UnitedHealth и Delta Air Lines ще представят своите резултати. Предпазливата позиция на Wells Fargo, с която навлиза в сезона на отчетите за четвъртото тримесечие, подчертава опасенията относно управлението на прогнозите за 2024 година и потенциалното въздействие върху възвръщаемостта на акциите. Кристофър П. Харви от Wells Fargo подчертава сезонната слабост през януари-февруари, като посочва консервативните годишни насоки, въведени през този период.


Динамика на европейския пазар


Отвъд границите на САЩ европейските пазари отвориха с повишение, като индексът Stoxx 600 се повиши с 0,7%. Акциите на миннодобивните и автомобилните компании отбелязаха ръст от 1,3%, а тези на търговията на дребно се повишиха с 1,1%. Забележително е, че британската компания за търговия на дребно Marks & Spencer се сблъска с предизвикателства, като спадна с 5%, въпреки че отчете силен ръст на коледните продажби. Tesco междувременно се повиши с 1,3%, след като повиши прогнозата си за печалбата поради силните продажби през празничния период.


На върха на европейския бенчмарк минната компания Antofagasta се повиши с 4,6%, възстановявайки се от загубите през предходната сесия. Antofagasta plc е чилийска минна компания, която е основен играч в световната медна индустрия. С основен фокус върху добива на мед, Antofagasta управлява няколко мини в Чили, включително мините Los Pelambres, Centinela и Zaldívar. Бизнес дейностите на компанията обхващат проучване, производство и транспортиране на мед и тя играе значителна роля в задоволяването на световното търсене на този важен индустриален метал.


Докато инвеститорите се ориентират в постоянно променящия се финансов пейзаж, съвкупността от фактори, включително устойчивостта на пазара, данните за инфлацията, корпоративните печалби и глобалната динамика, формира разказа. Предстоящите публикации на ключови икономически показатели и корпоративни резултати ще внесат допълнителна яснота относно траекторията на пазарите. 

Инвеститорите трябва да останат бдителни, като отчитат потенциала за повишена волатилност и адаптират стратегиите си към променящите се условия.