Акциите на SoFi поскъпват, след като компанията излезе на печалба

Финансовата институция достигна печалба за първи път в историята си и отбеляза зашеметяващ скок от 22% след публикуването на отчета си.

Публикувано от Божидар Балевски яну 30, 2024 в Пазари

Със значителна крачка към амбицията си да се превърне във финансова институция от топ 10 акциите на SoFi Technologies Inc. отбелязаха забележителен скок от 22%, най-големия от юли насам. Катализаторът на този скок беше постигането на първа печалба от компанията за първи път, което бележи ключов момент в пътя ѝ като мощна финансова технология в сектора на Fintech. Нетната печалба за четвъртото тримесечие в размер на 48 млн. долара, отчетена в понеделник, бележи първата печалба съгласно общоприетите счетоводни принципи, откакто SoFi стана публична компания през 2021 година, надминавайки очакванията на анализаторите и вдъхвайки живот на стратегическата визия на главния изпълнителен директор Антъни Ното.


SoFi, базирана в Сан Франциско, е новатор във финтех пространството, като се прочу под ръководството на Антъни Ното, бивш банкер от Goldman Sachs и изпълнителен директор в X, известен преди като Twitter. Първоначално основана като компания за рефинансиране на студентски заеми, SoFi претърпя динамична еволюция, разширявайки услугите си, преодолявайки регулаторните предизвикателства и променяйки бизнес модела си.


Навигация за постигане на рентабилност


Отчетената нетна печалба от 48 млн. долара през четвъртото тримесечие подчертава значителното постижение на SoFi, което е знак за отклонение от историческите загуби. Тази рентабилност е ключов етап за главния изпълнителен директор Антъни Ното, който предвижда превръщането на SoFi в основен играч в сектора на финансовите услуги.


Печалбата на акция възлиза на 2 цента, което надхвърля прогнозите и отразява забележително подобрение спрямо загубата от 5 цента година по-рано. Стабилните финансови резултати позиционират SoFi благоприятно и пазарът реагира с ентусиазъм, като акциите на компанията отбелязаха скок до 9,28 долара, което е най-значителният скок от юли насам.


Главният изпълнителен директор Антъни Ното подчерта, че 2024 година ще бъде преходна година за компанията. Вместо да се фокусира върху дейността по отпускане на заеми, традиционна крепост за SoFi, двигатели на растежа ще бъдат сегментите на технологиите и финансовите услуги. Тази стратегическа промяна означава отдалечаване от традиционния фокус на компанията върху кредитирането и отразява нейната адаптивност към променящата се пазарна динамика.


"Ние изобщо не планираме да развиваме бизнеса си с кредитиране", заяви Ното в интервю. Тази промяна е подкрепена от съзнателното решение да не се разширяват агресивно активите в кредитния бизнес, което показва нюансиран подход към управлението на активите.


Перспективи и макроикономически съображения


В перспектива SoFi очаква нетна печалба за цялата година в диапазона от 95 до 105 млн. щатски долара, като печалбата на акция ще бъде между 7 и 8 цента. Главният изпълнителен директор Антъни Ното изрази консервативна перспектива по отношение на макроикономическите условия, отчитайки възможността за четири намаления на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Компанията остава предпазлива в прогнозите си, като отчита потенциалното въздействие на корекциите на лихвените проценти върху дейността си.


"Ние сме много консервативни по отношение на макроперспективите", подчерта Ното. Тази предпазлива позиция се основава на очакването за силна икономика, което предполага, че Федералният резерв може да не се наложи да прилага толкова много намаления на лихвените проценти, колкото някои биха могли да очакват.


Диверсификация и стратегически ходове


Еволюцията на SoFi надхвърля постигането на рентабилност. Компанията стратегически диверсифицира своите предложения и бизнес линии. През март 2023 година SoFi влезе в заглавията на вестниците, като подаде иск срещу администрацията на Байдън заради паузите в изплащането на студентски дългове от времето на пандемията, демонстрирайки готовността си да участва в правни битки в името на стратегически интереси.


Освен в кредитирането SoFi се насочи и към криптовалутите, като през 2019 година отбеляза навлизането си в сферата на цифровите активи. Въпреки това, в ход, обявен през ноември, компанията реши да излезе от крипто пространството поради регулаторния натиск, свързан с развиващия се пазар на цифровите валути.


В друг стратегически ход, представен в понеделник, SoFi обяви, че ще позволи на клиентите си да инвестират в алтернативни инвестиционни фондове, взаимни фондове и фондове на паричния пазар чрез своята платформа SoFi Invest. Това разширяване на инвестиционните възможности е в съответствие с по-широката стратегия на компанията за предоставяне на цялостен пакет от финансови услуги на клиентите.


Предизвикателства и възможности


Въпреки че последните постижения на SoFi са похвални, финтех индустрията се характеризира с динамични предизвикателства и възможности. Решението на компанията да сведе до минимум зависимостта от по-скъпи източници на финансиране и да се съсредоточи върху ефективни разходи за финансиране подчертава нейния ангажимент за финансова предпазливост. Намаляването на използваните складови съоръжения с над 700 млн. долара отразява стратегическия подход за оптимизиране на механизмите за финансиране.


Ориентирането във финтех индустрията изисква непрекъснато адаптиране към регулаторните промени, макроикономическите условия и променящите се потребителски предпочитания. Стратегическите решения на SoFi - от диверсификацията до предпазливата макроикономическа перспектива - показват обмислен подход за намаляване на рисковете и капитализиране на нововъзникващите възможности.


Бъдеща траектория


В перспектива след 2026 година SoFi предвижда стабилен ръст на печалбата на акция в диапазона от 20% до 25%. Тази перспектива се основава на продължаващия растеж на основния бизнес и на допълнителните ползи, които се очакват от новите бизнес линии, стартирани в периода 2024-2026 година. Траекторията, очертана от SoFi, подчертава нейния дългосрочен ангажимент за устойчив растеж в един динамичен финансов пейзаж.


Тъй като SoFi продължава да предефинира ролята си в сектора на финансовите услуги, финтех индустрията ще следи отблизо нейните стратегически ходове, партньорства и иновации. Пътят от бизнес за рефинансиране на студентски заеми до многостранна финансова институция отразява гъвкавостта и визията, необходими за процъфтяване в постоянно развиваща се бизнес среда.


В заключение, неотдавнашният скок на акциите на SoFi и постигането на рентабилност са забележителни етапи, а стратегическите решения на компанията предоставят ценна информация за инвеститорите. Пътят напред включва навигиране в сложността, използване на възможностите и поддържане на устойчива позиция за оформяне на бъдещето на финансите.