Акциите на SAP достигат исторически връх след силни финансови резултати

SAP обяви плановете си да преструктурира 8000 работни места в стремежа си да "се възползва напълно от възможностите" на изкуствения интелект.

Публикувано от Божидар Балевски яну 24, 2024 в Пазари

В резултат на значителна стратегическа промяна германският софтуерен гигант SAP отбеляза рязък ръст на акциите си, достигайки исторически връх след публикуването на тримесечните и годишните си резултати. Компанията разкри плановете си за преструктуриране чрез премахване на 8000 работни места, сигнализирайки за силен тласък към сферата на изкуствения интелект (ИИ). В този анализ ще разгледаме последните финансови резултати на SAP, основанията за преструктурирането и стратегическите последици, тъй като компанията се позиционира, за да се възползва напълно от следващата вълна от технологични постижения.


Финансови успехи на SAP и реакция на пазара


През четвъртото тримесечие на 2023 година SAP отбеляза забележително увеличение на приходите си с 5 % на годишна база, което допринесе за зашеметяващия скок от 50 % на стойността на акциите ѝ през годината. Това забележително представяне, най-доброто за компанията от 2012 година насам, веднага намери отклик на пазара. Акциите на SAP поскъпнаха с повече от 7%, достигайки безпрецедентен исторически връх.


Стратегическо преструктуриране за интегриране на изкуствения интелект


Същността на последния ход на SAP се крие в нейния план за преструктуриране чрез оптимизиране на работната сила чрез "доброволно изкупуване" или улесняване на прехода към друга работа за 8000 служители. Тази инициатива е част от по-широк план за преструктуриране до 2024 година, предназначен да приведе компанията в съответствие с бъдещите бизнес нужди и да се позиционира като основен играч в развиващия се пейзаж на изкуствения интелект.


"Доброволно изкупуване" се отнася до корпоративна инициатива, при която на служителите се предоставя възможност доброволно да се оттеглят от длъжността си в замяна на определени стимули, предоставени от компанията. Тези стимули често включват финансови пакети, като например обезщетение при напускане, разширени здравни осигуровки или други привилегии, за да се насърчат служителите доброволно да напуснат организацията.


Основната цел на доброволното изкупуване е да се оптимизира работната сила, без да се прибягва до съкращения или принудителни уволнения. Като предлагат на служителите си избора да участват в програмата за изкупуване, компаниите се стремят да намалят броя на служителите, да оптимизират организационната си структура и да постигнат икономии на разходи, като същевременно запазят известна степен на автономност и добра воля на служителите.


Преструктурирането, въпреки че засяга над 7% от 108 000 служители на пълно работно време на SAP, е внимателно организирано, за да се гарантира, че общият брой на служителите ще остане постоянен до края на годината. Компанията подчерта, че тази стратегическа маневра има за цел да изостри фокуса върху ключови области на растеж, като се наблегне особено на бизнеса с изкуствен интелект. SAP възнамерява да преработи оперативната си рамка, за да използва организационните синергии, да интегрира ефикасността, базирана на ИИ, и да положи основите на мащабируем бъдещ растеж на приходите.


Главният финансов директор на SAP


В ексклузивно интервю за CNBC главният финансов директор на SAP, Доминик Асам, хвърли светлина върху мотивите за преструктурирането и по-широката визия на компанията за бъдещето. Асам заяви, че този ход е целенасочено усилие за "пълноценно използване на възможностите", предоставени от следващата вълна от бързоразвиващи се технологии, която безспорно е съсредоточена около изкуствения интелект.


Подчертавайки изкуствения интелект като "следващата голяма възможност", Асам изтъкна стратегическия императив за SAP да преквалифицира работната си сила, осигурявайки съответствие с променящите се изисквания на технологичния пейзаж. Той разкри, че компанията се ангажира да инвестира приблизително 2 млрд. долара през следващите две години, за да изпълни успешно тези планове.


Разглеждайки потенциалното въздействие върху служителите, Асам описа подробно многостранния подход, който SAP планира да възприеме. Компанията има за цел да преквалифицира значителна част от засегнатата работна сила, като улесни прехода им към нови роли в организацията. Предвиждат се и "доброволни мерки", което ще даде възможност на служителите да търсят алтернативни пътища. Въпреки това Асам призна, че недоброволното напускане може да бъде неизбежен резултат от преструктурирането.


Изчисления в облак и траектория на растеж


Тъй като SAP очертава своя курс към господстващо положение в областта на изкуствения интелект, главният финансов директор на компанията предостави информация за настоящата динамика на бизнес сегментите на компанията. Въпреки че се наблюдава забележително "забавяне" в търсенето на софтуерни услуги, особено в контекста на изчислителните облаци, Асам подчерта стабилния растеж на бизнеса на SAP с изчислителни облаци.


Подчертавайки ангажимента на компанията да се превърне в "компания за облачни услуги и бизнес растеж", Асам отбеляза, че SAP изпълнява обещанията си. Стратегическото преструктуриране е в съответствие с тази всеобхватна цел, като позиционира SAP да остане в челните редици на технологичния напредък и да се възползва от неограничения потенциал, предлаган от изкуствения интелект.


Еволюцията на SAP


Скокът на акциите на SAP до исторически връх, задвижван от стабилни финансови резултати и стратегически фокус върху ИИ, подчертава адаптивността на компанията и нейния далновиден подход. Тъй като технологичният сектор се развива, ангажиментът на SAP да преквалифицира работната си сила и да се концентрира върху изкуствения интелект я поставя като силен играч в оформянето на бъдещето. Внимателният баланс между преструктурирането на работната сила и запазването на общия брой на служителите отразява обмислена стратегия, насочена към използване на силните страни на организацията. Докато SAP се ориентира в този ключов момент, инвеститорите трябва да наблюдават с внимание как тези стратегически ходове се развиват, влияейки върху траекторията на компанията.