Акциите на Macy's поскъпват с 21% след предложение за продажба на бизнеса

Офертата на стойност 21 долара за акция представлява 21% премия спрямо цената на акциите на Macy's

Публикувано от Божидар Балевски дек 12, 2023 в Пазари

Ритейлър Macy's Inc. е получила значителна оферта за продажба на стойност 5,8 млрд. долара от инвестиционните фирми Arkhouse Management и Brigade Capital Management. Офертата на стойност 21 долара за акция представлява 21% премия спрямо цената на акциите на Macy's при затварянето на борсата в петък. Този ход се разглежда като стратегически залог от страна на инвеститорите, че Macy's, дългогодишен гигант в търговията на дребно, може да се справи по-ефективно с нарастващата конкуренция на пазара.

Съобщението предизвика значителен пазарен интерес, като акциите на Macy's поскъпнаха с до 16% по време на търговската сесия в понеделник в Ню Йорк. Този скок идва след трудна година за компанията, тъй като акциите ѝ са се понижили с 16% от началото на годината до края на търговията в петък, докато индексът S&P 400 Midcap е нараснал с 8,3% през същия период.

Офертата на Arkhouse Management и Brigade Capital Management се разглежда на фона на по-широка тенденция, при която търговците на дребно, включително универсалните магазини, изпитват затруднения да отговорят на общото рали на фондовия пазар. Притесненията относно въздействието на по-високите лихвени проценти върху потребителските разходи и променящите се навици за пазаруване в периода след пандемията допринесоха за предизвикателствата, пред които е изправен секторът на търговията на дребно.

Компанията Macy's, известна с емблематичния си парад в Деня на благодарността в Ню Йорк, преминава през значителна промяна в ръководството. Главният изпълнителен директор Джеф Дженнет ще се пенсионира през февруари след почти седем години, като ще предаде ръководството на Тони Спринг, настоящ главен изпълнителен директор на Bloomingdale's.

Историята на компанията

Macy's, Inc. е американска мултинационална корпорация, която оперира като известна верига универсални магазини. Macy's е един от най-големите търговци на дребно на универсални магазини в Съединените щати и има значително присъствие в сектора на търговията на дребно. Компанията е основана през 1858 г. от Роуланд Хъси Мейси и оттогава се е превърнала в основен играч в сектора на търговията на дребно.

Macy's управлява различни универсални магазини, в които се продава широка гама от продукти, включително дрехи, обувки, аксесоари, козметични продукти, стоки за дома и др. В магазините често се предлагат както частни, така и национални марки, като по този начин на клиентите се предлага разнообразен избор от стоки. Macy's е известен с водещия си магазин Macy's Herald Square, разположен в Ню Йорк, който е един от най-големите универсални магазини в света.

С течение на годините Macy's разширява присъствието си и в момента управлява множество магазини в Съединените щати. Компанията се е адаптирала към променящите се потребителски тенденции и е положила усилия да подобри своето онлайн и цифрово присъствие, за да отговори на променящите се нужди на съвременните купувачи.

Под ръководството на Женет Macy's прилага стратегия за обрат, наречена Polaris. Тази стратегия включва затваряне на магазини, въвеждане на нови формати на магазини, съкращения на работни места и засилен фокус върху цифровите предложения. Женет, който се присъединява към Macy's през 1983 година и става главен изпълнителен директор през 2017 година, превежда компанията през различни предизвикателства, включително натиск от страна на инвеститори активисти като Jana Partners и Starboard Value LP.

Какво се крие зад офертата на Arkhouse и Brigade Capital

Недвижимите активи на Macy's, чиято стойност се оценява на поне 6 млрд. долара, добавят интригуващо измерение към предложението за изкупуване. Нийл Сондърс, управляващ директор в GlobalData, изтъкна потенциалните краткосрочни печалби от действия като отделянето на бизнеса с електронна търговия, но предупреди за важността на реинвестирането на печалбите.

Това не е първият път, в който Macy's води преговори за придобиване. През 2017 г. компанията проведе ранни разговори с Hudson's Bay Co., но в крайна сметка преговорите пропаднаха. Неотдавнашната оферта за изкупуване сигнализира за ключов момент за Macy's, което подтиква анализаторите в бранша да следят отблизо развитието на траекторията на гиганта в търговията на дребно.