Акциите на китайския технологичен гигант Baidu поскъпват след увеличение на приходите

Приходите нараснаха с 6% на годишна база до 34,45 млрд. юана или 4,72 млрд. долара.

Публикувано от Божидар Балевски ное 22, 2023 в Пазари

След съобщението акциите на компанията, които се търгуват в САЩ, се повишиха с 2% в предварителната пазарна търговия. През годината акциите на Baidu се колебаеха, като в момента са спаднали с близо 3% за годината.

За тримесечието, приключващо на 30 септември, приходите отбелязаха 6% ръст на годишна база, достигайки 34,45 млрд. юана (4,72 млрд. долара), което леко надхвърли очакванията на анализаторите за 34,33 млрд. юана. Приходите от онлайн маркетинг са се увеличили с 5% спрямо предходната година, докато приходите от не-онлайн маркетинг са нараснали с 6% през същия период.

Тези резултати следват впечатляващия 15% ръст на приходите от предходното тримесечие на годишна база, с двуцифрен ръст както на приходите от онлайн, така и на приходите от не-онлайн маркетинг.

Робин Лий, главен изпълнителен директор и съосновател на Baidu, изрази задоволство от резултатите, като подчерта добрите финансови резултати на компанията в условията на трудни икономически условия.

Коригираната печалба на една американска депозитарна акция (ADS) възлиза на 20,40 юана през третото тримесечие, което показва намаление спрямо предходните три месеца, но увеличение спрямо предходната година. Baidu отчете нетна печалба от 6,68 млрд. юана за тримесечието, което е повече от 5,21 млрд. юана през предходното тримесечие.

Компанията обяснява 11%-ното увеличение на разходите за продажби, общи и административни разходи спрямо предходната година с по-високите разходи за маркетинг, възлизащи на 5,8 млрд. юана. Разходите за научноизследователска и развойна дейност нараснаха с 6%, достигайки 6,1 млрд. юана, което се дължи отчасти на повишените сървърни такси за изследване на бота Ernie - версията на Baidu на чатбота ChatGPT, задвижван от изкуствен интелект.

Baidu подчерта ангажимента си да продължи да инвестира в сферата на изкуствения интелект (ИИ), особено в генеративния ИИ и моделите на основата. Компанията се стреми да балансира тези инвестиции с фокус върху ефективността и стратегическото разпределение на ресурсите.

В сектора на автономните превозни средства бизнесът на Baidu с роботизирани таксита Apollo Go отчете 821 000 пътувания през третото тримесечие, което е забележително увеличение спрямо предходното тримесечие. Компанията също така обяви добавянето на Санди Сю, бивш финансов директор на JD.com, като независим директор на борда, считано от 1 януари 2024 г.

Тъй като Baidu се справя с икономическите предизвикателства и поддържа фокуса си върху технологичните и продуктовите иновации, положителните резултати за третото тримесечие позиционират компанията за продължителен растеж и стратегически напредък в развиващия се технологичен пейзаж.