Акциите на гейминг компаниите в Китай се възстановяват

Tencent, NetEase и Bilibili бележат ръст след "възможни изменения" по проектоправилата за индустрията.

Публикувано от Божидар Балевски дек 28, 2023 в Пазари

Акциите на китайските компании за онлайн игри, включително Tencent, NetEase и Bilibili, се възстановиха в сряда, след като китайският висш регулатор на игрите отговори на опасенията относно предложените правила, целящи ограничаване на прекомерните онлайн игри и разходите, свързани с тях. 


Националната администрация за пресата и публикациите обеща да "измени и подобри" проектоправилата и заяви, че внимателно ще разгледа опасенията на заинтересованите страни. Съобщението последва значителен спад на акциите на големите компании за хазартни игри, предизвикан от публикуването на предложените правила. Въпреки че уверенията помогнаха да се възстанови част от доверието на пазара, анализаторите отбелязват, че продължават да съществуват опасения, а регулаторната среда продължава да бъде ключов фактор, оказващ влияние върху индустрията.


Новите проектоправила и промените по тях


Както и Investclub съобщи, миналия петък регулаторът представи проектоправила, което доведе до рязък спад на търгуваните в Хонконг акции на Tencent, NetEase и Bilibili. Предложените разпоредби включват мерки като забрана на стимулираното ежедневно влизане в игрите и забрана на онлайн игрите да подтикват играчите да участват в дуели с други играчи. Освен това правилата имат за цел да ограничат транзакциите на висока стойност във виртуалните обекти и да ограничат практиките, допринасящи за ирационално поведение на потребление. Съобщението предизвика шокова вълна на пазара, което доведе до значителни загуби за големите компании за игри.


За да отговори на опасенията на индустрията, особено във връзка с членове 17 и 18 от предложените правила, регулаторът увери заинтересованите страни, че активно ще търси обратна връзка за по-нататъшни корекции. Тези членове са насочени конкретно към практики като ежедневни награди за влизане в определена игра, механизми за принуждаване към дуел и транзакции на висока стойност в рамките на виртуалните платформи. Намерението е да се създаде регулаторна рамка, която да гарантира отговорни игрални практики и да предотвратява потенциално експлоатиращите методи за генериране на приходи.


Въпреки възстановяването на цените на акциите в сряда, анализаторите от Nomura предполагат, че макар регулаторните уверения да облекчават някои пазарни опасения, те може да не премахнат напълно надвисналата тежест, причинена от проекторегламентите. Реакцията на пазара също така показва, че инвеститорите остават предпазливи, като се има предвид несигурността, свързана с регулаторния пейзаж на игралната индустрия в Китай.


Политиката на Китай 


Неотдавнашните регулаторни промени в сектора на игрите следват по-широката репресия срещу технологичната индустрия, започната в края на 2020 година. Китай прилага мерки за справяне с опасенията, свързани със сигурността на данните, антиконкурентното поведение и въздействието на технологиите върху различни аспекти на обществото. Секторът на игрите, който е значителна част от технологичния пейзаж на Китай, е подложен на засилен контрол, което води до регулаторни действия, насочени към насърчаване на отговорни и етични практики в индустрията.


Готовността на китайския регулаторен орган за хазартни игри да се ангажира със заинтересованите страни и да обмисли изменения на предложените правила се разглежда като положителна стъпка. Участниците на пазара обаче ще следят отблизо по-нататъшното развитие и регулаторните корекции, за да оценят дългосрочното въздействие върху игралната индустрия в Китай. Устойчивостта и адаптивността на индустрията към променящите се регулаторни рамки ще бъдат от решаващо значение за определяне на бъдещата ѝ траектория в условията на променящия се регулаторен пейзаж.