Акциите на FedEx поеха стръмно надолу след разочароващи резултати

Акциите паднаха с 12%, компанията понижи прогнозата си за продажбите за цялата година.

Публикувано от Божидар Балевски дек 21, 2023 в Пазари

FedEx Corporation се сблъсква с неблагоприятни обстоятелства, тъй като бизнесът ѝ с експресни въздушни превози изпитва затруднения, което налага по-обширен анализ на потенциала за печалба и стратегическото позициониране на компанията. Отчетът за приходите разкрива предизвикателствата в звеното за експресни превози, което налага да се проучи дали мерките за намаляване на разходите могат да повишат рентабилността в достатъчна степен. Този анализ разглежда динамиката, която влияе на FedEx, включително промените в стратегиите на веригата за доставки, въздействието на геополитическите събития и продължаващите усилия за преструктуриране на компанията.


По-ниски от очакваните резултати за тримесечието


Компанията заяви, че очаква спад на приходите за фискалната година с ниско едноцифрено число, което е по-малко от предишната прогноза за непроменени продажби на годишна база. Това е второто поредно тримесечие, в което FedEx понижава прогнозата си за продажбите. Компанията обаче заяви, че оперативните приходи ще се подобрят благодарение на плана ѝ за намаляване на разходите. 


За тримесечния период, приключващ на 30 ноември, FedEx отчете нетна печалба в размер на 900 млн. долара, или 3,55 долара на акция, спрямо 788 млн. долара, или 3,07 долара на акция, година по-рано. Компанията отчете коригирана печалба от 1,01 млрд. долара, или 3,99 долара на акция, което е с повече от 25% повече спрямо предходната година, но под прогнозите на анализаторите. Компанията отдаде дължимото на инициативите за намаляване на разходите за по-високата си печалба. Приходите са намалели с 3% до 22,17 млрд. долара спрямо предходната година.


Предизвикателства пред звената за експресни услуги и натиск върху маржа на печалбата


FedEx Express, който е основният източник на приходи на компанията, се бори с отслабеното търсене на товарни превози и свръхкапацитета. Възраждането на търговските авиолинии, превозващи товари, в съчетание с клиентите, които избират по-бавни и по-икономични начини на транспорт, допринася за проблемите на звеното. Оперативните маржове на звеното за експресни превози спаднаха до 1,3%, което подчертава трудната битка за възстановяване на рентабилността.


Основана през 70-те години на ХХ в. с концепцията за експресни въздушни услуги, FedEx бързо се адаптира към глобалната търговия и складовите наличности "точно на време". Неотдавнашните смущения обаче, включително предизвикателствата пред веригата за доставки, геополитическите събития като войната и търговското напрежение, предизвикаха преоценка на икономичните практики. Промяната в предпочитанията на потребителите от експресни към наземни услуги означава трансформация в индустрията.


Геополитически и икономически влияния върху стратегията на експресните звена


Геополитическият пейзаж, включително напрежението с Китай и войната в Европа, допринася за по-широките предизвикателства пред FedEx. Компанията, изградена върху предпоставката за бърз глобален транспорт, сега се движи в по-сложна среда. Преструктурирането, инициирано от главния изпълнителен директор Радж Субраманям, който пое ръководството през юни 2022 година, има за цел да спести до 6 млрд. долара. Въпреки това остават въпроси дали тези мерки ще се окажат достатъчни за подобряването на звеното Express.


Геополитическото напрежение и икономическата несигурност подтикнаха компаниите да преосмислят практиките за инвентаризация "точно на време". Това се отразява и на FedEx, тъй като налага стратегическо преструктуриране, за да се адаптира към променящите се предпочитания на клиентите и динамиката на пазара. Преструктурирането, включително потенциалното сливане на звената за експресни и наземни услуги, подчертава ангажимента на компанията да трансформира своите операции.


Реакцията на пазара


След отчета за приходите акциите на FedEx отбелязаха спад от над 12% в началото на търговията, отразявайки опасенията на инвеститорите относно финансовите резултати на компанията и предизвикателствата, пред които е изправено звеното Express. Пазарната реакция подчертава значението на решаването на проблемите в бизнеса с експресни въздушни превози, тъй като той остава ключов компонент от цялостната дейност на FedEx.


Въпреки че усилията на Субраманям за преструктуриране допринесоха за 62% ръст в цената на акциите на FedEx през тази година, продължават да съществуват опасения относно дългосрочната жизнеспособност на звеното Express. Разделянето на използването на самолети в три категории е сигнал за стратегическа промяна, но общият спад в индустрията поставя предизвикателства пред запазването на маржовете на печалба. Въпреки че изразява увереност в евентуалното възстановяване на звеното, Субраманям признава, че свиването на индустрията оказва натиск върху маржовете.


Отчетът за приходите на FedEx служи като катализатор за по-широк разговор за стратегическото позициониране на компанията в бързо развиващия се бизнес пейзаж. Предизвикателствата, пред които е изправено подразделението Express, включително слабото търсене и променящото се поведение на потребителите, изискват внимателен анализ. Тъй като FedEx се ориентира в геополитическата несигурност и се адаптира към новите пазарни реалности, способността на компанията да трансформира бизнеса си с експресни въздушни превози ще бъде от ключово значение за определянето на бъдещия ѝ успех.