Акциите на ASML претърпяха спад

Европейският гигант в областта на чиповете ASML отчете 22% спад на продажбите за първото тримесечие.

Публикувано от Божидар Балевски апр 18, 2024 в Пазари

Европейският гигант в областта на чиповете ASML отчете смесени резултати в отчета си за първото тримесечие. Въпреки че нетната печалба надхвърли очакванията на анализаторите, продажбите не успяха да се реализират, което доведе до лек спад в цената на акциите на компанията. Въпреки това ASML запази годишната си прогноза, като изрази увереност, че по-късно през 2024 година ще се възстанови.


Тези резултати отразяват настоящото състояние на световната полупроводникова индустрия - период на преход, белязан както от предизвикателства, така и от възможности.


Смесено тримесечие


ASML отчете нетна печалба в размер на 1,22 млрд. евро, надхвърляйки консенсусната оценка от 1,07 млрд. евро. Това означава спад от 37,4% на годишна база, но е положителен знак в сравнение с прогнозите на анализаторите. Нетните продажби обаче не оправдаха очакванията, като достигнаха 5,29 млрд. евро при очаквани 5,39 млрд. евро. Това представлява спад от 21,6% в сравнение с първото тримесечие на 2023 година.


По-голямо безпокойство будят нетните резервации, които са ключов показател за бъдещите приходи. Резервациите за оборудване на ASML възлизат на 3,6 млрд. евро, което отразява 4% спад на годишна база. Още по-тревожен е зашеметяващият спад от почти две трети в сравнение с изключително добрите резултати през предходното тримесечие.


Реакция на пазара


Пазарът реагира отрицателно на неизпълнението на целта за продажбите. Цената на акциите на ASML се понижи с около 5% в началото на европейската търговия. Анализаторите предложиха различни тълкувания на резултатите. Бен Баринджър, технологичен анализатор в Quilter Cheviot, изрази загриженост, че по-ниските от очакваните поръчки могат да бъдат ранен предупредителен знак за индустрията. Той посочи няколко фактора, които допринасят за това, включително икономическата несигурност, водеща до предпазливо поведение на клиентите, потенциалното преминаване към нови продукти преди 2025 година и продължаващата неяснота относно бъдещото търсене в Китай.


Увереност за по-силно второ полугодие


Въпреки слабото първо тримесечие ASML потвърди прогнозата си за цялата година. Компанията прогнозира нетните продажби за 2024 година да бъдат сходни с тези за 2023 година, възлизащи на 27,6 млрд. евро. Главният изпълнителен директор Петер Венинк подчерта убеждението си за по-силно второ полугодие, което е в съответствие с очакваното възстановяване на индустрията от неотдавнашния спад. Той характеризира 2024 година като "преходна година", в която ASML ще продължи да инвестира в капацитет и технологични постижения, за да се възползва от евентуалния подем.


Причини за оптимизъм


Оптимизмът на ASML отчасти се дължи на значителното увеличаване на производствения капацитет, планирано от големи производители на чипове като TSMC, Samsung и Intel, особено в САЩ. Това разширяване се подхранва от финансирането на американския закон за чиповете и науката - значителна правителствена инициатива, насочена към засилване на вътрешното производство на чипове. Финансовият директор на ASML, Роджър Дасен, очаква до 2025 година положителните резултати да се дължат на съвкупност от фактори - откриване на нови фабрики, стабилни дългосрочни тенденции и цялостен подем в индустрията.


Факторът Китай


Въздействието на наложените от САЩ ограничения върху износа на модерно оборудване за производство на чипове за Китай остава неясно. Въпреки че нидерландското правителство въведе ограничения върху такъв износ през 2023 година, ASML отчете изненадващо увеличение на продажбите за Китай през първото тримесечие. Тези продажби съставляват 49% от общия обем в сравнение с 39% през предходното тримесечие. Преди това ASML изчисли потенциален удар от 10-15% върху продажбите в Китай поради ограниченията. Компанията все още не е отговорила окончателно на въздействието през първото тримесечие.


В перспектива


Резултатите на ASML за първото тримесечие подчертават сложността, пред която е изправена полупроводниковата индустрия. Въпреки че неблагоприятните фактори продължават да съществуват, прогнозите на компанията за цялата година и стратегическите инвестиции показват увереност в бъдещия подем. През следващите месеци от решаващо значение за ASML и за по-широката среда на полупроводниците ще бъде преодоляването на икономическия климат, потенциалните промени в продуктите и геополитическата несигурност.