Акциите на Alibaba падат с над 8%

Компанията заяви, че ограниченията за износ на чипове от САЩ са затруднили китайските фирми

Публикувано от Божидар Балевски ное 16, 2023 в Пазари

Китайският гигант в областта на електронната търговия Alibaba отбеляза над 8% спад на акциите си, регистрирани в САЩ, след като обяви, че няма да пристъпи към пълно отделяне на своята група за облачни услуги поради ограниченията върху износа на чипове от САЩ. Предварителната пазарна търговия отрази този спад, въпреки че акциите се възстановиха леко от по-ранните си дъна.

Решението да се откаже от отделянето на своята Cloud Intelligence Group, значителен играч в областта на облачните изчисления, конкуриращ се с Amazon Web Services и Microsoft Azure, идва в резултат на предизвикателствата, породени от ограниченията за износ на чипове в САЩ. Тези ограничения все повече затрудняват китайските компании, включително Alibaba, да си осигурят доставки на важни чипове от американски партньори. Преди това, през октомври, САЩ наложиха ограничения върху продажбата на усъвършенстваните чипове H800 и A800 на Nvidia, насочени към изкуствения интелект, което допълнително засили несигурността около Cloud Intelligence Group на Alibaba.

В съобщението си за приходите Alibaba изрази загриженост относно въздействието на тези ограничения върху бъдещите перспективи на своето подразделение за облачни услуги. Дружеството заяви, че пълното отделяне може да не доведе до планираното повишаване на стойността за акционерите. Вместо това Alibaba планира да се съсредоточи върху разработването на устойчив модел на растеж за Cloud Intelligence Group "при променливите обстоятелства".

Това развитие бележи значителен неуспех в стратегическия план на Alibaba за реорганизация в шест отделни бизнес единици, което е един от най-значимите ремонти в историята на компанията. Освен това решението да се отложи листването на веригата за търговия на дребно Freshippo и да се продължи с листването на подразделението за интелигентна логистика Cainiao в Хонконг допълнително подчертава предизвикателствата, пред които е изправена Alibaba при управлението на настоящите пазарни условия.

Тези съобщения идват след първите резултати на Alibaba след назначаването на Еди Ву за главен изпълнителен директор, който наследи бившия си шеф Даниел Жанг, и след като съоснователят Джо Цай пое поста на председател през юни.

Въпреки че отчете нетна печалба, подлежаща на разпределение между акционерите, в размер на 27,7 млрд. юана (3,8 млрд. долара) за тримесечието на септември, което е под очакванията на анализаторите, приходите на Alibaba оправдаха прогнозите и възлязоха на 224,79 млрд. юана (31 млрд. долара), отразявайки 9% увеличение на годишна база. Забележително е, че компанията обяви първия в историята си годишен паричен дивидент за 2023 г., което показва стратегически ход за споделяне на печалбите с акционерите. Съветът на директорите одобри годишен паричен дивидент в размер на 0,125 щатски долара на обикновена акция или 1 щатски долар на американска депозитарна акция (ADS), възлизащ на приблизително 2,5 млрд. долара.

В контекста на по-широката китайска икономика резултатите на Alibaba служат като барометър за състоянието на китайския потребител. Въпреки че икономистите очакваха силно икономическо възстановяване след излизането на страната от блокирането на Covid-19, предизвикателства като кризата с недвижимите имоти и структурните проблеми създават рискове за възстановяването на Китай. Въпреки тези предизвикателства Alibaba отчете сериозен годишен ръст на потребителите на своите вътрешни сайтове за онлайн пазаруване Taobao и Tmall, особено по време на ежегодния китайски празник за пазаруване 11:11. Тази устойчивост на онлайн пазаруването може да бъде положителен показател на фона на по-широките икономически предизвикателства, пред които е изправен Китай.

Тъй като Alibaba се справя с тези препятствия, бъдещите стратегически ходове на компанията, включително потенциални корекции на нейните бизнес единици и продължаваща оценка на пазарните условия, ще бъдат внимателно наблюдавани. Решението за издаване на годишен паричен дивидент е сигнал за ангажираност към стойността за акционерите, но продължаващата несигурност в геополитическия и икономическия пейзаж може да продължи да определя траекторията на Alibaba през следващите месеци.