Nvidia отново разтърси Wall Street с рекордни резултати

Рекордните очаквания са разбити от впечатляващото представяне на компанията

Публикувано от Божидар Балевски май 22, 2024 в Пазари

Появи се най-очаквания приходен отчет на пазарите - този на Nvidia. Компанията оповести последните си финансови резултати, като надхвърли очакванията с печалба на акция от 6,12 USD в сравнение с прогнозираните 5,59 USD. Приходите през последното тримесечие се увеличиха повече от три пъти спрямо предходната година до 26 млрд. долара, а нетната печалба нарасна повече от седем пъти до 14,88 млрд. долара. И двата показателя са рекордни за Nvidia и надминават очакванията на анализаторите. Главният финансов директор на Nvidia, Колет Крес, заяви в сряда, че големите компании за изчисления в облак, като Google, Microsoft и Amazon.com на Alphabet, са съставлявали някъде около 45% от приходите на компанията от центрове за данни - над 10 млрд. долара. Цената на акциите на Nvidia се е увеличила повече от три пъти през последните 12 месеца, което е довело до оценка над 2 трилиона долара. Акциите поскъпнаха с 6% в следборсовата търговия в сряда след отчета за приходите, надхвърляйки 1000 долара за акция, въпреки че Nvidia заяви, че ще раздели акциите си 10 за 1, считано от 7 юни. Тя също така увеличи дивидента си на 10 цента на акция от 4 цента, на базата на текущия брой акции.


След тези солидни отчети за приходите и оптимистични бъдещи прогнози стойността на акциите на Nvidia се утрои през последната година. Най-новите графични процесори за изкуствен интелект на компанията, известни като Hopper, са много търсени сред най-добрите изследователи на изкуствения интелект за разработване на технологии като чатботове, преводачи и генератори на изображения. Тези графични процесори са основен компонент за големите облачни и интернет компании, които инвестират милиарди, за да подобрят инфраструктурите си с тази технология.


Логично, има и немалко опасения относно дългосрочната устойчивост на този растеж, тъй като високите разходи за софтуер за ИИ, които отчасти се дължат на инвестициите в графичните процесори на Nvidia, започват да оказват влияние върху печалбите на клиентите. Освен това, с въвеждането на следващото поколение графични процесори за изкуствен интелект Blackwell, някои клиенти може да задържат текущите си покупки в очакване на новата технология.


С напредването на второто фискално тримесечие Nvidia е изправена пред предизвикателни сравнения с ранната си фаза на растеж в областта на изкуствения интелект. Прогнозите на анализаторите сочат забавяне, като се очаква растежът да падне под 100% през юли и да се забави още повече през следващите периоди.