Зеленски се среща с Байдън в търсене на пари и защита

Лидерът на Украйна ще обсъди в Белия дом спешните нужди в областта на отбраната.

Публикувано от Божидар Балевски дек 11, 2023 в Макроикономика

Украинският президент Володимир Зеленски ще разговаря с президента Джо Байдън и лидерите на Конгреса на САЩ по време на посещението си във Вашингтон, за да подкрепи Украйна в условията на продължаващото напрежение с Русия. Тъй като Русия засилва ракетните си удари и ударите с безпилотни самолети в региона, дискусиите на Зеленски ще се съсредоточат върху неотложните нужди в областта на отбраната и необходимостта от постоянна подкрепа от страна на САЩ.

Изправен пред предизвикателства при осигуряването на по-нататъшна военна помощ от САЩ, Зеленски ще се обърне към Конгреса и ще се срещне с ключови фигури, включително с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, за да се застъпи за помощ при възвръщането на окупираните от Русия територии. Времето на тези разговори е от решаващо значение, като се има предвид настоящата бюджетна безизходица в Конгреса, която засяга искането на Байдън за военна помощ за Украйна.

Въпреки предложението на Байдън за спешни разходи в размер на близо 106 млрд. долара, включително значителна помощ за Украйна, пакетът среща пречки в Конгреса, свързани с промени в политиката по границата между САЩ и Мексико. Преговарящите в Сената се борят с различията, като републиканците настояват за конкретни корекции в граничната политика, преди да одобрят помощта за Украйна.

Сенаторът от Демократическата партия Крис Мърфи подчертава, че исканията на републиканците се възприемат като необосновани, и изразява необходимостта от ангажиране на Белия дом за преодоляване на съществуващите различия. Преговарящият сенатор от Републиканската партия Джеймс Ланкфорд подчертава опасенията си относно фокуса на администрацията на Байдън върху затягането на правилата за предоставяне на убежище, като настоява да се премине към решаване на проблема със сигурността на границите.

Посещението на Зеленски идва в ключов момент за Украйна, която с наближаването на зимата се бори за сухопътна война срещу Русия. Украинският президент има за цел да осигури единство между САЩ, Европа и световните съюзници в подкрепа на усилията за отбрана на Украйна. Дискусиите във Вашингтон ще включват потенциални съвместни проекти за американско-украинско сътрудничество в областта на отбраната с акцент върху оръжията и системите за противовъздушна отбрана.

Поканата на Байдън към Зеленски потвърждава ангажимента на САЩ да подкрепят Украйна в лицето на руската инвазия. Въпреки спешната необходимост, подчертана от бюджетния директор на Байдън Шаланда Янг, която заяви, че средствата за Украйна могат да бъдат изчерпани до края на годината, пакетът от помощи остава в неизвестност.

В отговор на безизходицата Байдън изразява готовност да направи значителни компромиси по отношение на финансирането на границите, но обвинява републиканците, че застрашават националната сигурност, като спират помощта за Украйна. Посещението на Зеленски има за цел да отговори на тези предизвикателства, като подчертае непоколебимия ангажимент на САЩ към отбраната на Украйна.

Дипломатическите усилия на Зеленски се простират отвъд пределите на Вашингтон, тъй като той се опитва да получи подкрепа от лидери по целия свят. Неотдавнашните му ангажименти в Аржентина имаха за цел да убедят унгарския министър-председател Виктор Орбан да подкрепи преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Стратегическите контакти на Зеленски включват и дискусии с управляващия директор на Международния Валутен Фонд Кристалина Георгиева и търсене на латиноамериканска подкрепа в борбата за свобода и демокрация срещу руската инвазия.

Докато Зеленски се движи по дипломатическите канали за осигуряване на помощ и укрепване на международните съюзи, резултатът от дискусиите му във Вашингтон ще играе ключова роля за определяне на траекторията на отбранителните усилия на Украйна в условията на геополитически предизвикателства.