Вдигат минималната заплата в България, но не достатъчно

Публикувано от Божидар Балевски окт 13, 2023 в Макроикономика

Снимка: iStock/Getty Images

От началото на догодина 1 януари 2024 правителството реши да увеличи минималната работна заплата на 933 лева месечно. Размерът на увеличението е от 19,6%, което номинално се равнява на допълни 153лв. спрямо досегашната минимална заплата на стойност от 780 лева. В изявлението си правителството заяви, че ръстът на най-ниското възнаграждение за труд потенциално ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда и ще увеличи мотивацията на работната сила за включване в заетост. Според мнението на повече българи обаче ръстът на заплатите не кореспондира с ръста на цените. През последните 3 години цените на базовите стоки и услуги изпреварват ръста на заплатите като е важно да се отбележи, че в България се наблюдават най-ниските минимални заплати в целия Европейски Съюз. 

Нека говорим и с точни примери: 

Данните са от сайта на eurofond и са спрямо началото на 2023г.

България - 399 евро

Унгария - 579 евро

Румъния 606 евро

Латвия - 620 евро

Словакия - 700 евро

Чехия - 717 евро

Естония - 725 евро

В Белгия, Германия, Холандия и Люксембург минималните заплати са средно около 2 000 евро. 

Добър знак за България е, че годишното покачване на заплатите в процентно изражение се нарежда на трето място с 20%. На второ място е Германия с 22.2% и Латвия с 24%.

Най-добре човек може да пребори инфлацията и затрудненото си положение със знания за това е задължително да се прегледат и безплатните материали и лекции тук в сайта.