Защо Индия не спира да расте

Поглед отблизо към икономиката на Индия.

Публикувано от Божидар Балевски май 31, 2024 в Макроикономика

За да се разбере напълно динамиката на индийската икономика, трябва да се погледне отвъд впечатляващите данни за растежа. Въпреки прогнозите, според които Индия е най-бързо растящата голяма икономика през тази година с увеличение на БВП от над 8%, някои икономисти са скептични по отношение на достоверността на тези данни. Те твърдят, че методът, който Индия използва за изчисляване на своя БВП, може да завишава действителната сила на икономическия растеж, особено като не се отчитат слабостите на огромния неформален сектор. По-специално, показатели като частно потребление и инвестиции не съответстват на оптимистичния разказ за растежа, като показват по-слаби резултати от очакваното.


Частното потребление, което е важен компонент на БВП, се е увеличило само с 4% през тази година, което все още е под нивата отпреди пандемията. Този скромен ръст беше донякъде смекчен от мащабната правителствена програма за субсидиране на храните, стартирала по време на пандемията. На места много хора в неформалния сектор или в селското стопанство все още са изправени пред предизвикателства. Например в Бенгалуру собственик на малък бизнес на име Ратнамма съобщава за значителен спад на приходите в сравнение с времето преди пандемията и се бори дори да покрие основните си разходи.


Допълнително картината се усложнява от данните за безработицата на Центъра за мониторинг на индийската икономика, според които равнището на безработица е 8 %, което рязко контрастира с официалните данни за около 3 %. Това разминаване сочи за скрити икономически проблеми, които не са обхванати от официалните показатели. Икономиката също така не се е възстановила напълно от няколко сътресения през последното десетилетие, включително демонетизацията, сериозното преразглеждане на данъчното законодателство и пандемията COVID-19, която оказа непропорционално въздействие върху неформалния сектор и предизвика миграция обратно към селскостопанска работа.


Предизвикателствата пред точното измерване на икономическата активност в Индия пораждат опасения относно потенциалното неправилно насочване на икономическата политика. Ако реалният растеж е по-нисък от отчетения, политиките, необходими за поддържане на по-високи темпове на растеж, може да се окажат неадекватно съобразени с действителните нужди на икономиката. Икономистите разглеждат внимателно и други показатели като брутната добавена стойност, която тази година нарасна със 7,2 %, за да получат по-ясна представа за състоянието на икономиката без изкривяванията, свързани с косвените данъци и субсидиите.


Като цяло, докато Индия се стреми към бърз растеж и развитие, за да постигне визията на министър-председателя Нарендра Моди за превръщането ѝ в развита държава до 2047 г., реалната икономическа ситуация може да изисква преоценка както на показателите, използвани за измерване на икономическото здраве, така и на стратегиите, използвани за подхранване на устойчив растеж.