Защо Английската централна банка не смее да намаля лихвите?

Целта от 2% инфлация е постигната

Публикувано от Божидар Балевски юни 19, 2024 в Макроикономика

Обединеното кралство отбеляза, че общата инфлация е достигнала целевата стойност от 2% на Английската централна банка за първи път от почти три години насам. Този важен момент обаче не разколеба пазарните очаквания за предстоящо намаляване на лихвения процент.


Към 11:00 ч. в Лондон ценообразуването на паричния пазар предполагаше само 5% вероятност за намаляване на лихвения процент по време на заседанието на Английската централна банка в четвъртък. По-рано през седмицата шансовете бяха по-високи. Предвижданията за намаление през август също бяха намалени до около 30%.


Макар че нивото на инфлация от 2% е забележително, особено с оглед на наближаващите след малко повече от две седмици общи избори, то се очакваше от известно време, най-вече поради рязкото намаление на цените на енергията на годишна база. Очакват се бъдещи колебания на инфлацията, тъй като ефектът от по-ниските цени на енергията намалява.


Политиците са особено загрижени за инфлацията в сектора на услугите, която е от решаващо значение за разбирането на вътрешния ценови натиск в икономиката на Обединеното кралство, основана на услугите. Този показател бе регистриран на ниво от 5,7%, надхвърляйки прогнозата на икономистите от 5,5%, направена в анкета на Ройтерс. Базисната инфлация, която изключва променливите елементи като енергия, храни, алкохол и тютюневи изделия, възлезе на 3,5%, което е доста над дългосрочната средна стойност на централната банка.


"Наблюдавахме положително развитие при сезонността и намаляването на цените на хранителните продукти", заяви Джеймс Спроул, главен икономист в Handelsbanken. Той обаче отбеляза, че дори Английската централна банка очаква инфлацията отново леко да се повиши през есента.


Най-обезпокоителният въпрос за икономисти като Спроул е запазващото се високо равнище на инфлацията в сектора на услугите, която се определя главно от заплатите и доходите. Целта на Английската централна банка е инфлацията в сектора на услугите да бъде около 3%.


Остава несигурно дали Английската централна банка ще намали лихвените проценти през август или септември. Ръстът на средната работна заплата в Обединеното кралство, без да се включват бонусите, беше 6% през юни, което е висок показател за Английската централна банка, въпреки че имаше признаци за разхлабване на пазара на труда.


На заседанието си през май централната банка определи последните показания за инфлацията като "окуражаващи", но заяви, че решенията за намаляване на лихвените проценти ще бъдат вземани въз основа на последните данни на всяко заседание.


Перспективи за намаляване на лихвените проценти през август

Очаква се членовете на Комитета по парична политика на Английската централна банка, включително управителят Андрю Бейли, да бъдат резервирани в четвъртък поради предстоящите национални избори. Институцията запазва политическата си независимост и подчерта готовността си да намали лихвените проценти при необходимост, независимо от изборите.


През май двама от членовете на КМП гласуваха за намаляване на лихвения процент, а седем - за запазване на курса. Джеймс Смит, икономист за развитите пазари в ING, очаква подобно разделение и в четвъртък.


Смит подчерта, че петимата членове на вътрешния комитет, които са ключови за решението за първото понижение на лихвите, обикновено се движат заедно, което запазва възможността за намаляване на лихвите през август.


Решението на Английската централна банка да задържи лихвите ще последва неотдавнашните намаления на лихвите от страна на Европейската централна банка през юни. През май общата инфлация в еврозоната беше по-висока от тази в Обединеното кралство и възлезе на 2,6%, въпреки че оттогава основният ѝ показател се понижи.


Икономистите ще бъдат внимателни към изявленията на Английската централна банка относно условията на ликвидност и тяхното икономическо въздействие, както и към всякакви признаци, че доверието на Банката може да бъде разколебано от последните данни. Според Смит гуверньорът Бейли по-рано е изразил готовност да пристъпи към намаляване на лихвените проценти, което показва повишена увереност в прогнозите за инфлацията в сравнение с последните няколко години.