Заплаха ли е Камала Харис за криптото?

Има ли значение за сектора дали демократ или републиканец ще стъпи в Белия дом?

Публикувано от Божидар Балевски окт 15, 2024 в Криптовалути

По време на предизборна реч в град Ери, щата Паула, вицепрезидентът Камала Харис изтъкна своята „програма за възможности“, но не предостави допълнителна конкретика относно последиците от нея за цифровите активи и криптовалутите. 


В същия ден нейната кампания представи тази по-широка програма, отбелязвайки едно от първите политически изявления на Харис, засягащо криптовалутите. Въпреки това, тези, които очакваха допълнителни уточнения по време на вечерната ѝ реч, останаха без желание за повече. Харис не спомена термини като „блокчейн“ или „цифрови активи“, да не говорим за криптовалута, които тя споменаваше в предишни речи.


„Ще създадем бъдеще, в което ще насърчаваме това, което наричам икономика на възможностите, в която всеки има реален шанс не просто да оцелее, а да процъфтява“, заяви Харис в началото на обръщението си. 


По-рано през деня нейната кампания подчерта, че „програмата за възможностите“ е специално насочена към увеличаване на подкрепата сред чернокожите мъже. Според прессъобщение на кампанията Харис разбира, че повече от 20% от чернокожите американци понастоящем притежават или преди са притежавали криптовалута, поради което нейният план ще има за цел да защити тези лица и други, като осигури стабилна регулаторна рамка за цифровите активи.


В документа на кампанията се разширява тази точка, като се посочва, че Харис признава потенциала на нововъзникващите технологии за разширяване на достъпа до банкови и финансови услуги, преди да повтори акцента върху регулаторната рамка, насочена към защита на участниците на пазара на криптовалути.


За разлика от минималното обсъждане на темата от страна на Харис, бившият президент Доналд Тръмп възприе по-директен подход за взаимодействие с крипто индустрията. Той обеща да назначи регулатори, подкрепящи индустрията, и дори предложи създаването на „консултативен съвет по биткойн и крипто“ по време на появата си на конференцията Bitcoin Nashville. 


Миналия месец Тръмп влезе в заглавията на вестниците, когато посети PubKey, бар на тема биткойн в Ню Йорк, където използва биткойн, за да си купи бургери, с помощта на персонала на бара.


Многобройни проучвания, финансирани от членове на криптовалутната индустрия, измерват интереса на избирателите към цифровите активи. Едно такова проучване, проведено от Harris Poll (несвързано с вицепрезидента) и спонсорирано от фирмата за управление на крипто активи Grayscale, установи, че 77% от вероятните гласоподаватели смятат, че кандидатите трябва да са запознати с криптовалутите, а 21% от анкетираните съобщават, че притежават поне някои цифрови активи.