Биткойн покорява нови върхове

Цената на водещата криптовалута надмина 72 000 долара за първи път в историята си.

Публикувано от Божидар Балевски мар 11, 2024 в Криптовалути

Биткойн се изстреля до нов исторически връх в понеделник, като цената му достигна малко над 72 000 долара, задминавайки предишния връх от 69 000 долара, който беше регистриран миналата седмица. Пазарът на криптовалути с неговите цикли на възход и спад може да бъде нож с две остриета за инвеститорите. Разбирането на това къде се намираме в настоящия цикъл на Биткойн и останалите алткойни е от решаващо значение за ориентирането в този постоянно променящ се пазар.


Исторически момент


Настоящият бичи цикъл при криптовалутите е наистина уникален в сравнение с предишните. Традиционно увеличението на цената на Биткойн следва цикъла на "халвинг", при който възнаграждението за блок за миньорите се намалява наполовина приблизително на всеки четири години - тоест, предлагането на Биткойн намалява наполовина. Следвайки един от основните икономически закони, а именно този на търсенето и предлагането, това ограничено предлагане в миналото е предизвикало ценови скокове. 


Този път обаче Биткойн успя да надхвърли предишния си връх преди халвинга, планиран за април 2024 година. Една от главните причини за този скок е пускането на борсово търгувани фондове (Exchange Traded Funds) за Биткойн в САЩ през януари 2024 година. По този начин все повече компании и инвестиционни фондове се обръщат към криптовалутата, увеличавайки търсенето. Освен това тези фондове улесниха също така и достъпа и повишиха сериозно легитимността на Биткойн.


Алткойните изостават


Анализаторите са предпазливи оптимисти по отношение на криптовалутите с по-малка пазарна капитализация. Неотдавнашният скок на "Царя", довел до покачване на цената му над 70 000 долара, отново разпали разговорите за бичи поход. В исторически план покачването на Биткойн е предшествало значителните ралита на алткойните. 


Докато Биткойн се радва на светлината на прожекторите, остава въпросът - готови ли са алткойните за подобен пробив? Традиционно алткойните се представят по-добре, след като Биткойн набере скорост. Въпреки това, доминиращата позиция на Биткойн, която в момента е около 52%, предполага, че пред алткойните може да още известено време, докато те успеят да наваксат.


В перспектива 


Главният въпрос остава - ще расте ли още Биткойн? В краткосрочен план никой не може да отговори със сигурност на този въпрос. Екстремната "алчност" на пазара, която виждаме и в "Fear and greed" индекса, исторически е предвестник на корекции в цените на криптовалутите. От друга страна, дългосрочната картина пред Биткойн изглежда оптимистична, имайки предвид, че халвингът тепърва предстои. Запомнете, че най-важната част от инвестицията в криптовалути е винаги да действате разумно, а не емоционално, защото възможности в този динамичен пазар винаги е и имало и винаги ще има.