От криптокрал до затворник

Сам Банкман-Фрид е осъден на 25 години за организиране на измама с FTX и трябва да плати 11 милиарда долара конфискация.

Публикувано от Божидар Балевски мар 29, 2024 в Криптовалути

Метеоритният възход и зрелищното падение на Сам Банкман-Фрид, бившия "гений" в света на криптовалутите, завършиха в четвъртък с присъда от 25 години затвор за организиране на мащабна измама, която срина неговата борса FTX и хедж фонда Alameda Research. Присъдата, произнесена от съдия Люис Каплан във федералния съд в Манхатън, не достигна 40-50 години, за които настояваха прокурорите, но беше значително по-тежка от препоръчаните от екипа на защитата на Банкман-Фрид 5-6,5 години.


Пресметнат измамник?


Язвителните забележки на съдия Каплан обрисуват картина на пресметлив манипулатор, който не е показал никакво разкаяние за действията си. Той изразява загриженост, че Банкман-Фрид представлява "риск от бъдещи вреди", и намира показанията му по време на съдебния процес за изпълнени с "уклончивост", а на моменти и с откровени лъжи. Съдията наблегна още повече на липсата на разкаяние у Банкман-Фрид, като подчерта, че той не е признал опустошителното въздействие на действията си върху инвеститорите. 


"Съществува риск този човек да бъде в позиция да извърши нещо много лошо в бъдеще", заяви съдия Люис Каплан.


Съдебните заседатели също отхвърлиха самопризнанията на Банкман-Фрид. Осъден по седем обвинения в измама и заговор, той е отговорен за загубата на около 10 млрд. долара средства на клиенти. Прокурорите описват внимателно организирана схема, при която парите на клиентите са били отклонявани за финансиране на лични инвестиции, политически дарения и покриване на загуби в Alameda Research.


Мнението на Банкман-Фрид


В изявлението си преди произнасянето на присъдата Банкман-Фрид се опита да се представи като жертва на обстоятелствата, обвинявайки за срива на FTX "ликвидната криза" и лошото управление.  Той изрази подобие на съжаление, признавайки болката, която действията му са причинили на инвеститорите. Въпреки това, продължаващото му настояване, че клиентите в крайна сметка ще получат парите си обратно, съчетано с пренебрежителното му отношение към текущата процедура по несъстоятелност, поставя под съмнение искреността на извиненията му.


Защитата се фокусира върху съпричастността


Правният екип на Банкман-Фрид се опита да обрисува различна картина в стремежа си за снизходителност. Те подчертаха психологическите му проблеми и го представиха като интровертен човек, воден от интензивна работна етика. Сравнявайки го с "красив пъзел", те молеха съдията да се откаже от лишаването от свобода, твърдейки, че затварянето в затворническа килия не би имало никаква цел.


Жертвите се изказват


Изслушването за произнасяне на присъдата включваше и изказване на Сунил Кавури, една от многото жертви, чийто живот е бил опустошен от срутването на FTX. Кавури, повтаряйки преживяванията на безброй други хора, говори за депресията и травмата, претърпени от инвеститорите в FTX, които са загубили спестяванията си.


Макар присъдата да изпраща силно възпиращо послание, въздействието върху жертвите остава несигурно. Продължаващото производство по несъстоятелност ще определи до каква степен те могат да възстановят загубите си. Освен това съдбата на три други лица, които се признаха за виновни по свързани обвинения, виси на косъм.


Поучителна история за криптоиндустрията


Сагата с FTX служи като ярко напомняне за присъщите рискове, свързани с пазара на криптовалути. Тя подчертава необходимостта от стабилни регулаторни рамки, които да гарантират защитата на инвеститорите и да предотвратят възникването на подобни катастрофи в бъдеще. Междувременно изпадането в немилост на Сам Банкман-Фрид служи като смразяваща предупредителна история за всеки, който обмисля да се занимава с измамни дейности в крипто пространството.


Банкман-Фрид е заявил намерението си да обжалва присъдата и наказанието. Това означава, че правната сага може да продължи известно време. Въпреки това язвителната оценка на съдията и убедителните доказателства, представени по време на процеса, предполагат, че е малко вероятно да се стигне до успешно обжалване.