Биткойн залогът на MicroStrategy

Акциите на MicroStrategy се повишиха със 180% тази година, компанията притежава вече зашеметяващите 205 000 биткойна.

Публикувано от Божидар Балевски мар 14, 2024 в Криптовалути

Цената на акциите на MicroStrategy се повиши през 2024 година до голяма степен благодарение на агресивното придобиване на Биткойн. Тази нетрадиционна стратегия раздели анализаторите, като някои я похвалиха като далновиден ход, а други предупредиха за присъщите рискове. В тази статия се задълбочаваме в стратегията на MicroStrategy за Биткойн, изследваме потенциалните ползи и недостатъци и разглеждаме по-широките последици за пазара на криптовалути.


Дръзкият ход на Сейлър


Основателят на MicroStrategy, Майкъл Сейлър, се превърна в гласовит защитник на Биткойн, като многократно използва профила си, за да популяризира цифровата валута. Неотдавнашните действия на компанията отразяват този ентусиазъм. През февруари 2024 година MicroStrategy обяви продажба на дълг на стойност 782 млн. долара специално за придобиване на повече Биткойн. Този ход, заедно с по-ранните покупки, доведе до увеличаване на наличностите на компанията в Биткойн до зашеметяващите 205 000 монети, които понастоящем се оценяват на над 15 млрд. долара.


Това агресивно натрупване на Биткойни е ключов фактор за рязкото повишаване на цената на акциите на MicroStrategy. От началото на годината акциите са поскъпнали с феноменалните 180%, което значително надминава резултатите на по-широкия пазар. Това стремително покачване до голяма степен се дължи на паралелното покачване на цената на Биткойн, която наскоро достигна нови исторически върхове над 73 400 долара.


Залагане на бъдещето


Бичата позиция на Сейлър по отношение на Биткойн се корени в няколко ключови убеждения. Той очаква значителен приток на институционални инвеститори към пазара на криптовалути, подхранван от включването на Биткойн в борсово търгувани фондове (ETF). Освен това той разглежда предстоящото намаляване на предлагането на Биткойн наполовина (halving) - програмирано събитие, което намалява темпа на създаване на нови монети - като бичи катализатор. Това намаляване, планирано за май 2024 година, потенциално може да затегне предлагането и да повиши цените поради увеличеното търсене.


Сейлър предвижда, че Биткойн ще измести златото като предпочитано средство за съхранение на стойност. Той твърди, че цифровият характер на Биткойн и ограниченото предлагане го правят по-привлекателно предложение в сравнение с традиционни активи като златото.


Финансово инженерство


Стратегията на MicroStrategy за Б зависи от способността ѝ да набира капитал при ниски лихвени проценти и да използва тези средства за по-нататъшни покупки на Биткойн. Неотдавнашната продажба на дълг, при която се предлагат конвертируеми облигации с нисък лихвен процент и дълъг падеж (2030 година), е пример за този подход. Този финансов инженеринг позволява на MicroStrategy да засили експозицията си към Биткойн, без това да се отрази значително на паричните ѝ потоци.


Тази стратегия обаче поражда опасения относно финансовото състояние на компанията. Критиците твърдят, че MicroStrategy по същество залага бъдещето си на продължаващото поскъпване на Биткойн. Евентуален спад на пазара на криптовалути може да доведе до значителни загуби и да застраши платежоспособността на дружеството, особено като се има предвид високата му дългова тежест.


Прекъсване на връзката между оценките


Появи се интересен феномен - бързото поскъпване на акциите на MicroStrategy значително изпреварва покачването на цената на Биткойн. Анализаторите посочват, че текущата пазарна капитализация на MicroStrategy от 30 млрд. долара далеч надхвърля стойността на притежаваните от нея Биткойни (около 15 млрд. долара по текущи цени). 


Стойността на акциите на компанията се повишава много по-бързо от стойността на Биткойните, които тя купува. Към понеделник анализът на Canaccord показва, че премията за стойността на акциите на MicroStrategy спрямо притежаваните от нея Биткойни е 86%.


По-широко въздействие


Нетрадиционната стратегия на MicroStrategy привлече значително внимание във финансовия свят. Докато някои я критикуват като рискована игра, други я разглеждат като пионерска стъпка. Ако залогът на MicroStrategy за Биткойн се окаже успешен, той може да проправи пътя за по-широко институционално приемане на криптовалутата. Това би могло да осигури допълнителна легитимност и стабилност на зараждащия се клас активи.


Игра с високи залози


Стратегията на MicroStrategy за Биткойн е смел експеримент с потенциално високи печалби и значителни рискове. Бъдещето на компанията сега е тясно свързано с представянето на Биткойн. Успехът на тази стратегия зависи от прогнозите на Сейлър за бъдещите институционални притоци, от въздействието на събитието за намаляване на добива наполовина и от способността на Биткойн да запази възходящата си траектория.


Следващите месеци ще бъдат решаващи за това дали залогът на MicroStrategy ще се изплати или ще се превърне в поучителна история за други компании, които обмислят подобни набези в нестабилния свят на криптовалутите.