Задълбочава ли се германската бюджетна криза

Министерството на финансите блокира почти всички разходи за 2023 година

Публикувано от Божидар Балевски ное 21, 2023 в Макроикономика

Германия се намира в средата на задълбочаваща се бюджетна криза, след като Министерството на финансите прие извънредно замразяване на разходите за 2023 г. в отговор на неотдавнашно решение на висшия съд на страната. Решението поражда несигурност относно последиците от решението на Конституционния съд, , което може да засегне стотици милиарди евро.

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц е изправена пред последиците от решението на съда, което предизвиква борба за оценка на по-широкото и дългосрочно въздействие върху фискалния пейзаж на страната. Министерството на финансите в Берлин вече е замразило почти всички нови разрешения за разходи за тази година, което е сигнал за предпазлив подход, докато се бори с последиците от решението на съда.

Правителствени служители, говорещи при условие на анонимност, разкриха, че съществуващите задължения ще бъдат изпълнени, но разрешението за нови задължения ще бъде деблокирано само в изключителни случаи. Това общо решение обхваща всички федерални министерства, като конституционните органи като парламентарните палати и Конституционния съд са изключени от замразяването.

Решението на съда, издадено миналата седмица, се отнася конкретно до прехвърлянето на неизползвани разрешения за дълг от фондове, свързани с пандемията, към инициативи като екологизиране на производството и разширяване на използването на слънчева енергия. Очаква се обаче решението да има по-широко въздействие върху други специални фондове, включително тези, предназначени за намаляване на икономическото напрежение върху домакинствата и предприятията поради високите цени на енергията, както отбеляза министърът на икономиката Роберт Хабек.

В случай че длъжностните лица установят по-широка приложимост на съдебното решение, на министъра на финансите Кристиан Линднер може да се наложи да отчете със задна дата значителна сума, оценявана на поне 30 млрд. евро, нов дълг в ревизирания федерален бюджет за 2023 г. Това развитие на събитията е сериозно предизвикателство за Германия, която поддържа 29 извънбюджетни фонда на стойност приблизително 870 млрд. евро. EUR, предназначен за военни разходи, се очаква да остане незасегнат, предвид конституционното му закрепване.

Докато законодателите работят по финализирането на федералния бюджет за 2023 г. през тази седмица, съдебното решение е с голяма тежест. В дискусиите, които се провеждат в Берлин, участват експерти и законодатели, които се борят със сложните детайли на съдебното решение, търсейки яснота за по-широките му последици за фискалните политики на Германия.

Германската бюджетна криза подчертава деликатния баланс между правните тълкувания, фискалното планиране и необходимостта от адаптивност пред лицето на непредвидени предизвикателства. Докато страната се ориентира в тази сложна ситуация, заинтересованите страни следят отблизо събитията, които ще определят траекторията на икономическите политики на Германия през следващите месеци.