XRP е във вихъра си през последния месец

Какви са причините за повишаване на този крипто токен?

Публикувано от Божидар Балевски юли 22, 2024 в Криптовалути

Тази седмица XRP отбеляза рязък ръст в обема на търговията на южнокорейските борси за криптовалути, като изпревари биткойн и завладя близо 40% от цялата търговска активност на водещите платформи от вторник до четвъртък. Това доведе до значително увеличение на цената на токена.


По данни на CoinGecko обемът на търговията с XRP достигна 40% на UpBit, най-голямата южнокорейска борса, и над 35% на Bithumb и Korbit. Това ниво на активност надминава обичайните лидери като биткойн и USDT на Tether, подчертавайки силното краткосрочно търсене на XRP в страната. 


Макар че на глобални борси като Binance и OKX също се наблюдаваха увеличени обеми за XRP, той не надмина биткойн или етер (ETH) на тези платформи. Откритият интерес към фючърсите, проследяващи XRP, нарасна повече от два пъти, което показва бича тенденция в началото на тази седмица.


Към петък нормалните модели на търговия се възобновиха, като обемът на биткойна отново надмина този на XRP в Южна Корея на фона на по-широкия спад на пазара, при който индексът CoinDesk 20 (CD20) спадна с 1,9% за 24 часа. Биткойнът спадна с 1,3%, докато XRP се понижи с цели 8%.


На какво се дължи ръстът на цените


Южнокорейските трейдъри са известни с това, че водят интензивни ралита при някои токени, което допринася за засилен натиск за покупки и промени в цените. „С ежедневното медийно отразяване и споменавания на влиятелни личности, обемът на търговията с XRP нарасна“, отбеляза Брадли Парк, анализатор на Web3 в CryptoQuant, в съобщение в Telegram. Той отдаде скока на новините, свързани с текущото дело на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), по което Ripple е в центъра на вниманието.


Ръстът на XRP започна миналата седмица след обявяването от традиционните фючърсни централи CME и CF Benchmarks на нови индекси и референтни курсове за токена. Допълнителен оптимизъм бе подсилен в сряда, когато главният изпълнителен директор на Ripple Labs Брад Гарлингхаус заяви в интервю, че очаква „много скорошно решение“ в правната битка с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).


Според Райън Лий, главен анализатор в криптоборсата Bitget, тези събития са засилили доверието на пазара в XRP. Въпреки това Лий предупреди, че неотдавнашният скок може да доведе до техническа корекция, като прогнозира потенциално отдръпване на цените в началото на август. „Ако цената остане над ключови нива на подкрепа като 0,70 USD, тя може да продължи да се покачва впоследствие“, добави той.


Какво е XRP


XRP, често наричана Ripple, е една от най-значимите и широко признати крипто валути в сферата на цифровите финанси. Стартирана през 2012 г. от Ripple Labs Inc, XRP се отличи с уникалния си консенсусен алгоритъм и силния фокус върху улесняването на трансграничните плащания.


Ripple Labs Inc., компанията, която стои зад XRP, е основана от Крис Ларсен и Джед Маккалеб. Основната цел е била да се създаде система, която позволява „сигурни, незабавни и почти безплатни глобални финансови транзакции от всякакъв размер без обратни такси“. За разлика от Биткойн, който има за цел да служи като децентрализирана цифрова валута, Ripple е проектиран да работи в рамките на съществуващата банкова инфраструктура, като подобрява ефективността и намалява разходите, свързани с международните парични преводи.


XRP работи на платформата RippleNet - система за брутен сетълмент в реално време (RTGS), обмен на валута и мрежа за парични преводи. RippleNet е изградена върху XRP Ledger, продукт с отворен код, създаден от Ripple. XRP Ledger използва уникален консенсусен алгоритъм, известен като Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA), за валидиране на транзакциите. Този алгоритъм е по-бърз и по-ефективен от системата proof-of-work, използвана от Биткойн, като позволява транзакциите с XRP да бъдат потвърдени само за няколко секунди с минимални такси.


Една от основните употреби на XRP е да служи като мостова валута при трансгранични транзакции. Традиционните банкови системи често изискват предварително финансирани ностро сметки във валутата на получателя, което може да бъде скъпо и да обвърже капитала. XRP опростява този процес, като действа като мостова валута, позволявайки незабавен сетълмент и намалявайки необходимостта от предварително финансирани сметки.


Няколко финансови институции и доставчици на платежни услуги са възприели технологията на Ripple, като са интегрирали RippleNet в своите платежни системи. Сред известните партньори са Santander, American Express, SBI Holdings и др. Тези партньорства подчертават нарастващото доверие и приемането на решенията на Ripple в традиционния финансов сектор.


XRP, чрез връзката си с Ripple Labs, предлага уникален подход към криптовалутата, която се фокусира върху повишаване на ефективността на трансграничните плащания в рамките на съществуващата финансова инфраструктура. Въпреки че е изправена пред значителни правни и регулаторни предизвикателства, нейната бързина, рентабилност и мащабируемост я позиционират като обещаващо решение за глобални финансови транзакции. С изясняването на правната среда и продължаването на приемането XRP може да играе все по-важна роля в цифровата икономика.