Възходът на Индия - анализ и прогнози

Goldman Sachs прогнозира статут на Индия като втората по големина световна икономика до 2075 година.

Публикувано от Божидар Балевски яну 02, 2024 в Макроикономика

В една смела прогноза Goldman Sachs предвижда, че до 2075 година Индия е на път да изпревари не само Япония и Германия, но и САЩ и да стане втората по големина икономика в света. Понастоящем Индия заема петата позиция, но тази прогноза се дължи на нарастващото население, напредъка в областта на иновациите и технологиите, увеличените капиталови инвестиции и повишаването на производителността на труда.


Централно място в прогнозата на Goldman Sachs заема впечатляващият напредък на Индия в различни икономически аспекти. Ключов фактор е демографският дивидент на страната, характеризиращ се с младо население, което има значителен принос към работната сила. Сантану Сенгупта, икономист за Индия в Goldman Sachs Research, подчертава значението на използването на това демографско предимство, като предвижда един от най-ниските коефициенти на зависимост сред големите икономики през следващите две десетилетия.


Коефициентът на зависимост - ключов показател, измерващ броя на зависимите лица спрямо населението в трудоспособна възраст - сигнализира за потенциала на Индия да разполага с излишък от лица в трудоспособна възраст, способни да издържат както младите, така и възрастните хора. Това демографско предимство предоставя на Индия стратегическа възможност да се съсредоточи върху ключови области като производството, услугите и развитието на инфраструктурата.


Сенгупта подчертава необходимостта Индия да оптимизира този период, заявявайки: "Така че това наистина е прозорецът за Индия да се справи по отношение на създаването на производствен капацитет, продължаване на развитието на услугите, продължаване на растежа на инфраструктурата."


Правителствени приоритети и инвестиции в инфраструктурата


Правителството на Индия вече е определило развитието на инфраструктурата като основен приоритет на своята икономическа стратегия. Инициативи като строителството на пътища и железопътни линии са неразделна част от тях, а неотдавнашният бюджет демонстрира ангажимент за поддържане на програмите за безлихвени заеми, насочени към стимулиране на инвестициите в инфраструктурата.


Goldman Sachs застъпва тезата, че настоящият момент е подходящ за частния сектор да увеличи усилията си в производството и услугите. Този подход е предвиден не само за насърчаване на икономическия растеж, но и за усвояване на значителната работна сила, налична в страната.


Технологиите и иновациите са двигател на растежа


Икономическата траектория на Индия се ускорява допълнително от забележителния напредък в областта на технологиите и иновациите. Технологичната индустрия на страната е готова за значителен растеж, като до края на 2023 година се очаква приходите ѝ да са нараснали с 245 млрд. долара. Според Nasscom, индийската неправителствена търговска асоциация, секторите на информационните технологии (ИТ), управлението на бизнес процесите и софтуерните продукти се очаква да допринесат значително за този скок.


Капиталовите инвестиции се определят като друг важен фактор за икономическата експанзия на Индия. Goldman Sachs прогнозира, че нормата на спестявания в Индия вероятно ще се увеличи, което се дължи на намаляването на коефициента на зависимост, повишаването на доходите и развитието на по-задълбочен финансов сектор. Това, от своя страна, се очаква да осигури необходимия капитал за по-нататъшни инвестиции в икономиката.


Потенциални предизвикателства и неблагоприятни рискове


Въпреки че Goldman Sachs рисува обещаваща картина на икономическата траектория на Индия, се отчитат някои предизвикателства и рискове за влошаване на състоянието. Едно от значителните опасения е свързано с равнището на участие на работната сила, особено с тенденцията на спад, наблюдавана през последните 15 години. Ключов аспект, на който се обръща внимание, е по-ниският процент на участие на жените в работната сила, което представлява потенциална пречка за реализиране на прогнозирания икономически растеж.


В доклада се отбелязва, че само 20 % от жените в трудоспособна възраст в Индия са заети, което показва необходимостта от преодоляване на специфичните за пола предизвикателства и насърчаване на по-широкото участие на жените в работната сила. Равнището на участие на работната сила се превръща в критична променлива при определянето на темпото, с което Индия може да постигне амбициозните си икономически цели.


Нетен износ и икономически растеж


Goldman Sachs определя нетния износ като потенциална спирачка за икономическия растеж на Индия поради дефицита по текущата сметка на страната. Въпреки че Индия има търговски дефицит, докладът подчертава смекчаващия ефект на износа на услуги върху баланса по текущата сметка. Икономиката на Индия се отличава с това, че се движи предимно от вътрешното търсене, като до 60% от нейния растеж се дължи на вътрешното потребление и инвестициите.


Goldman Sachs се присъединява към S&P Global и Morgan Stanley в прогнозата за изкачването на Индия до позицията на третата по големина световна икономика до 2030 година. Това съгласуване между изтъкнати финансови институции подчертава широкото признание на икономическия потенциал на Индия и нейната траектория към превръщането ѝ в основна световна икономическа сила.


В заключение, икономическият път на Индия, както го вижда Goldman Sachs, представя завладяващ разказ за растеж, задвижван от демографски предимства, технологичен напредък и стратегически инвестиции. Въпреки че съществуват предизвикателства, съгласуваните усилия на правителството и частния сектор, съчетани с младото население, поставят Индия като ключов играч в оформянето на бъдещия глобален икономически пейзаж. През следващите десетилетия Индия вероятно ще стане свидетел на забележителна трансформация в голяма икономическа сила, която ще остави незаличима следа на световната сцена.