В кои държави отиват и от къде бягат милионерите?

Това ли е топ признак за състоянието на една държава?

Публикувано от Божидар Балевски юни 18, 2024 в Макроикономика

Докладът на Henley Private Wealth Migration Report 2024 разкрива сеизмична промяна в движението на високоплатежоспособни лица (HNWIs) по света. Обединеното кралство се готви за безпрецедентна нетна загуба на 9500 милионери през 2024 г., като изостава само от Китай, който се очаква да загуби 15 200 милионери през тази година. Това бележи значително увеличение в сравнение с 4200-те милионери, напуснали Обединеното кралство през 2023 г., и 1600-те милионери, напуснали страната през 2022 г.


ОАЕ: Епицентърът на привличане на богатство

За трета поредна година Обединените Арабски Емирства ще бъдат водещата дестинация в света за мигранти милионери, като очакват нетен приток от 6700 HNWI до края на годината. Този приток се стимулира от политиката на нулев данък върху доходите, златните визи, луксозния начин на живот и стратегическото географско положение. Обединените Арабски Емирства привличат заможни лица не само от Обединеното кралство и Европа, но и от Индия, Русия и Африка.


Промени в световното богатство

Китай остава най-големият нетен губещ на милионери, с очакван нетен отлив на 15 200 души, в сравнение с 13 800 през 2023 г. Индия, въпреки че все още се наблюдава значително напускане, е намалила отлива си до 4300 души в сравнение с 5100 души през предходната година. Други забележителни тенденции включват нарастващото изтичане на милионери от Южна Корея, което се очаква да достигне 1200 души през тази година, както и значителното намаляване на отлива на милионери от Русия, който е намалял до 1000 души от 2800 души през 2023 г.


Глобалният пейзаж на миграцията на милионери

Доминик Волек, ръководител на групата за частни клиенти в Henley & Partners, описва 2024 г. като преломен момент в глобалната миграция на богатството. Очаква се 128 000 милионери да се преместят в световен мащаб, което надхвърля предишния рекорд от 120 000 през 2023 г. Тази тенденция е обусловена от геополитическото напрежение, икономическата несигурност и социалните катаклизми, което сигнализира за дълбоки промени в глобалното разпределение на богатството и властта.


Намаляващата привлекателност на Обединеното кралство

Обединеното кралство, което в миналото е било основна дестинация за богатите, е свидетел на драматичен обрат. Прогнозираният нетен отлив на 9500 милионери през 2024 г. подчертава продължаваща вече десетилетие тенденция, изострена от Brexit и неотдавнашните промени в политиката. Д-р Хана Уайт OBE от Institute for Government подчертава влиянието на икономическата и политическата нестабилност, наред с предстоящите промени в данъчния режим, върху този отлив.


Изгряващи звезди в областта на привличането на богатство

Съединените щати, Сингапур, Канада и Австралия продължават да бъдат популярни дестинации за мигриращите милионери. Очаква се в САЩ да постъпят нетно 3800 милионери, в Сингапур - 3500, в Канада - 3200, а в Австралия - 2500. Европейски държави като Италия, Швейцария, Гърция и Португалия също заемат видно място в първата десетка, което отразява тяхната привлекателност за високопоставени инвеститори.


Последици за страните на дестинация

Андрю Амоилс, ръководител на отдел "Изследвания" в New World Wealth, отбелязва значителните ползи, които тези страни дестинации извличат от пристигащите милионери, включително приходи от чуждестранна валута, създаване на работни места и нови бизнес начинания. Тази тенденция е особено ясно изразена сред сантимилионерите и милиардерите, които са по-склонни да създават нови предприятия.


Упадъкът на Израел като убежище на богатството

За пръв път от десетилетия Израел изпадна от списъка на най-големите входящи потоци, което се дължи на продължаващия конфликт, който накърни репутацията му на сигурна и икономически стабилна дестинация. Тази промяна подчертава крехкостта на привлекателността на една нация в условията на геополитически сътресения.


Бум на инвестиционната миграция

Скокът в миграцията на милионери води до бум в сектора на инвестиционната миграция. Henley & Partners съобщава за рекордни запитвания за програми за пребиваване и гражданство чрез инвестиции, като водещи в търсенето са американците и индийците. Сред популярните програми са Златното разрешение за пребиваване на Португалия, Златната виза на Гърция и Гражданството чрез натурализация за изключителни услуги чрез преки инвестиции на Малта.


В заключение, докладът Henley Private Wealth Migration Report 2024 подчертава значителното пренареждане на глобалното разпределение на богатството, което се дължи на геополитически, икономически и социални фактори. Тъй като милионерите мигрират в рекорден брой, държавите, които те напускат, и тези, към които се преместват, ще изпитат дълбоко въздействие върху икономическите си пейзажи и екосистемите на богатството. Пълният текст на доклада е достъпен онлайн.