Този закон може драстично да промени крипто сектора

Криптоиндустрията подкрепя законопроекта на Камарата на представителите на САЩ, докато той се приближава към окончателното гласуване

Публикувано от Божидар Балевски май 17, 2024 в Криптовалути

Секторът на криптовалутите активно се застъпва за това лидерите на Камарата на представителите на САЩ да приемат ключов законопроект за крипторегулиране. Наречен Закон за финансовите иновации и технологии за 21-ви век (FIT21), този закон е планиран за гласуване в Камарата на представителите през следващата седмица, като представлява важна стъпка в създаването на цялостна регулаторна рамка на САЩ за цифровите активи.

Широка коалиция от криптоиндустрията, представена от Съвета за криптоиновации - в който влизат големи структури като Coinbase, Kraken, Andreessen Horowitz и Digital Currency Group - написа писмо до председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън (Р-Ла.) и лидера на малцинството Хаким Джефрис (D-N.Y.). В писмото се подчертава, че приемането на FIT21 е от съществено значение за запазване на конкурентоспособността на САЩ на световната сцена.

Това законодателно предложение, което трябва да бъде обсъдено в средата на следващата седмица, определя Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) като основен регулатор за цифровите активи, като изяснява нейните отговорности наред с тези на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC). Той има за цел да въведе надеждна защита на потребителите, да регулира съхранението на клиентски активи, особено при сценарии на фалит, и да въведе мерки за намаляване на рисковите практики в сектора.

Поддръжниците на FIT21 твърдят, че одобрението му може да стимулира разрастването на блокчейн технологията и цифровите активи, като подобри финансовото приобщаване и укрепи националната сигурност. Това се случва в момент, в който криптоиндустрията изпитва значителен импулс във Вашингтон, след успешното оспорване от страна на Конгреса на счетоводната политика на SEC, въпреки противопоставянето на президента Джо Байдън.

Натискът за ФИТ21 срещна значителна подкрепа от страна на демократите в Камарата на представителите, въпреки известна съпротива от страна на ключови фигури като републиканецът Максин Уотърс (Калифорния), старши демократ в Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите. Тази комисия, председателствана от републиканеца Патрик Макхенри (Р-НС), вече прие законопроекта с известна подкрепа от страна на демократите, което може да повлияе на отговора на Сената на това всеобхватно законодателно усилие.

Тъй като законопроектът FIT21 напредва към разглеждане в Камарата на представителите, в него са включени няколко изменения от Комисията по правилника на Камарата на представителите, за да се спазят законодателните срокове. Това законодателно пътуване подчертава нарастващото признаване и интегриране на криптовалутата в официалните финансови системи, като създава прецедент за бъдещи регулаторни и законодателни начинания в областта на цифровите активи.