Telegram интегрира криптовалутите

Потребителите на Telegram вече могат да започнат да изпращат пари чрез stablecoin USDT през The Open Network (TON) блокчейн мрежата.

Публикувано от Божидар Балевски апр 19, 2024 в Криптовалути

Гигантът в областта на съобщенията Telegram направи важна стъпка в света на криптовалутите, като позволи на потребителите да изпращат и получават плащания, използвайки стабилния койн Tether (USDT), чрез интегрираната си блокчейн платформа The Open Network (TON). Този ход бележи потенциална повратна точка както за Telegram, така и за Tether, като предлага по-широко приемане на стабилната валута и потенциално революционизира микротранзакциите в приложенията и плащанията между равнопоставени партньори в екосистемата на Telegram.


Интеграция с The Open Network (TON)


Потребителите на Telegram с около 900 млн. души в световен мащаб вече могат да използват блокчейна TON, който първоначално е проект на Telegram, преди да премине към мрежа с отворен код, за да улеснят трансакциите с USDT. Тази интеграция опростява процеса за потребителите, като им позволява да изпращат и получават Tether директно в рамките на познатия интерфейс на приложението за съобщения.


Предимства на стабилните койно


Стабилните койни или stablecoins на английски като Tether предлагат няколко предимства за потребителите, които търсят алтернативи на традиционните фиатни валути за цифрови трансакции. За разлика от традиционните криптовалути, известни със своята ценова волатилност, stablecoins са обвързани със стабилен актив, обикновено фиатна валута като щатския долар и поддържат винаги около 1 долар. Тази обвързаност свежда до минимум колебанията на цените и предлага по-предсказуема стойност за ежедневните трансакции.


Насърчаване на приемането на Tether


Интеграцията на Telegram с Tether може да бъде значителен тласък за най-широко използвания в света stablecoin. Като предлага удобна за ползване платформа с огромна потребителска база, Telegram може да разкрие USDT пред по-широка аудитория и потенциално да ускори масовото му приемане.


Решаване на противоречията на Tether


Въпреки това Tether не е лишен от противоречия. Регулаторни органи, инвеститори и анализатори изразиха загриженост относно прозрачността на нейните резерви, като поставиха под въпрос дали Tether поддържа достатъчно количество активи, за да подкрепи всички издадени от нея токени USDT. Освен това токените на Tether на няколко пъти временно спаднаха под фиксираната си стойност от 1 долар, което породи опасения относно способността им да издържат на сценарий "банково източване", при който голям брой потребители се опитват да изтеглят средствата си едновременно.


Tether последователно твърди, че токените ѝ са напълно обезпечени с висококачествени резерви и че винаги е удовлетворявала искания за теглене, дори в периоди на пазарен стрес. Липсата на независими одити на резервите ѝ обаче продължава да бъде повод за спорове.


Бъдещето на плащанията с криптовалути в приложенията


Ходът на Telegram означава нарастваща тенденция платформите за съобщения да приемат криптовалута за транзакции в приложението. Удобството и потенциалната рентабилност на плащанията, базирани на блокчейн, биха могли да нарушат традиционните методи за плащане в приложения, които понастоящем са доминирани от кредитни карти и цифрови портфейли.


Сигурността и регулирането остават ключови въпроси


Въпреки че интеграцията на Tether в Telegram предлага вълнуващи възможности за удобство на потребителите, съображенията за сигурност и регулиране остават от първостепенно значение. Както Telegram, така и Tether ще трябва да се справят с опасенията, свързани с прозрачността на резервите на Tether, и да гарантират наличието на надеждни мерки за сигурност, за да защитят средствата на потребителите в мрежата на TON.


Очаква се регулаторният контрол върху стабилните монети да се засили с нарастването на тяхното приемане. Както Telegram, така и Tether ще трябва да се ориентират в този развиващ се регулаторен пейзаж, за да гарантират, че новата им платежна система спазва стандартите за съответствие.


В перспектива


Интегрирането на плащанията с Tether в Telegram представлява значителен напредък в сближаването на социалните медии, приложенията за съобщения и света на криптовалутите. Въпреки че този ход предлага потенциални ползи както за Telegram, така и за Tether по отношение на приемането от потребителите и пазарния обхват, справянето с опасенията относно резервите на Tether и навигирането в развиващата се регулаторна среда ще бъдат от решаващо значение за дългосрочния успех на тази инициатива.