Стратегически скок на Sony в африканския пейзаж на игрите

Sony инвестира в африканския стартъп за игри Carry1st с цел разрастване на марката PlayStation в Африка.

Публикувано от Божидар Балевски яну 29, 2024 в Emerging Markets

Sony направи стратегическа инвестиция в Carry1st, африкански стартъп в областта на игрите, базиран в Кейптаун, Южна Африка, с което подчерта развиващата се динамика на световната игрална индустрия. Този смел залог на японския гигант в областта на потребителската електроника означава ключов момент за разрастващия се сектор на видеоигрите в Африка. Партньорството има за цел да се проучат търговските възможности и да се засили присъствието на PlayStation в регион, който според главния изпълнителен директор на Carry1st Кордел Робин-Кокър притежава огромен неизползван потенциал.


Отключване на потенциала на Африка в областта на игрите


Инвестицията, осъществена чрез фонда за рисков капитал на Sony Innovation Fund, отразява по-широката тенденция на големите корпорации да разпознават неизползвания пазар на игри в Африка. Макар че спецификите на сътрудничеството все още са в ранен етап, двете компании са готови да започнат пътуване, което може да включва съвместни усилия за разработване на игри и разширяване на влиянието на марката PlayStation на целия континент.


Кордел Робин-Кокър, главен изпълнителен директор на Carry1st, подчертава, че Африка представлява следващата граница за значителен растеж в игралната индустрия. Разговорите между Carry1st и Фонда за иновации на Sony започнаха преди близо година, като Робин-Кокър позиционира Африка като основен пазар за следващата вълна от ентусиасти в областта на игрите. Държави като Нигерия, Мароко и Алжир преживяват рязък скок в приемането на конзоли, което представлява подценена възможност в очите на игралната индустрия.


Пейзажът на игралната индустрия в Африка


Африканската игрална индустрия бележи бърз растеж, като се очаква регионът на юг от Сахара да генерира над 1 млрд. долара през 2024 година. Въпреки глобалното забавяне на продажбите след пандемията, африканският континент е свидетел на рязко нарастване на броя на любителите на игрите. Много геймъри в Африка придобиват конзоли чрез "сивите" пазари - термин, с който се обозначава закупуването на вносни конзоли от чуждестранни доставчици, които ги препродават на местно ниво.


Разширяването на присъствието на PlayStation в Африка е ключов аспект на партньорството. Sony, която прогнозира рекордни продажби на 25 милиона PlayStation 5 през фискалната си година 2023, вижда Африка като ключов пазар за стимулиране на този растеж. Сътрудничеството има за цел да използва експертния опит на Carry1st и местните познания, за да се ориентира в уникалните характеристики на африканския гейминг пейзаж.


Стратегически цели на партньорството


Партньорството на Carry1st със Sony се простира отвъд традиционните сфери на игрите. Целта е да се подкрепи Sony в разширяването на обхвата на PlayStation в региона чрез разнообразни стратегии, включително инициативи за навлизане на пазара и решения за цифрови плащания. Тъй като гейминг индустрията претърпява трансформация от плащания в магазините към онлайн преживявания, характеризиращи се с цифрови изтегляния и покупки в приложенията, локализираната платежна услуга на Carry1st, Pay1st, се превръща в ценен актив.


Pay1st дава възможност на африканските геймъри да купуват игри, използвайки местна инфраструктура, банкови сметки и методи за плащане като M-Pesa и мобилни портфейли. Това съответства на развиващата се тенденция в бизнес модела на конзолите, като осигурява безпроблемно онлайн изживяване за геймърите и същевременно открива възможности за дигитално монетизиране.


Еволюция на Carry1st и оригинални игри


Основана през 2018 година, Carry1st първоначално се фокусира върху разработването на социални и мобилни игри, базирани на пъзели, пригодени за африканската аудитория. Траекторията на компанията бележи значителен растеж, като се съобщава, че приходите са скочили почти девет пъти между 2021 и 2023 година. Въпреки че конкретните финансови подробности остават поверителни, успехът на Carry1st е очевиден, което я позиционира като ключов играч в африканския игрален пейзаж.


Въпреки че Carry1st си е сътрудничила с големи игрални компании като Activision, Supercell и Riot Games, за да представи западни франчайзи в Африка, сега компанията е готова да направи значителна крачка напред. В допълнение към мащабирането на игри за други клиенти Carry1st работи активно по разработването на собствени оригинални заглавия. С три нови игри в процес на разработване Carry1st има за цел да пусне дебютната си игра през 2024 година, което е сигнал за нова глава в нейното развитие.


Африка и инвестиционният пейзаж


Инвестицията на Sony в Carry1st бележи първия финансов ангажимент на водещия африкански фонд за рисков капитал Sony Innovation Fund: Африка. Стартирал през октомври 2023 година, този фонд се фокусира върху инвестирането в стартиращи предприятия на ранен етап в развлекателната индустрия в Африка. С първоначалното разпределение на 10 млн. долара от Sony Ventures Corporate фондът представлява стратегически ход за навлизане в процъфтяващия иновационен пазар на Африка.


Carry1st се присъединява към списък с изтъкнати рискови спонсори, сред които Andreessen Horowitz, Bitkraft Ventures, Google, Riot Games и рапърът Nas, които до момента са предоставили финансиране на обща стойност 60 млн. долара. Този консорциум от спонсори означава, че индустрията признава потенциала на Carry1st и ключовата му роля в оформянето на бъдещето на игрите в Африка.


Пионер на нова ера в африканските игри


Инвестицията на Sony в Carry1st предвещава нова ера за игралния пейзаж в Африка, като позиционира континента като ключов играч в световната игрална индустрия. Сътрудничеството между гигант в сферата на игрите и африкански стартъп подчертава трансформиращата сила на иновациите и неизползвания потенциал на развиващите се пазари.


Тъй като Carry1st се впуска в разработването на оригинални игри, а Sony се стреми да разшири обхвата на PlayStation, партньорството е на път да предефинира гейминг преживяването за африканските геймъри. Сближаването на технологиите, стратегическите инвестиции и локалните познания проправя пътя за жизнена и динамична гейминг екосистема в Африка, отваряйки врати за възможности, които се простират отвъд традиционните сфери на игрите.


В постоянно развиващия се разказ за световната игрална индустрия появата на Африка като значим играч е доказателство за устойчивостта, креативността и неизползвания потенциал, който иновациите могат да отключат. Смелият залог на Sony върху Carry1st поставя началото на съвместно пътуване, което има потенциала да промени игралната индустрия.