Индия изпреварва Хонконг и се превръща в четвъртия по големина световен фондов пазар

Индия се превърна в четвъртия по големина фондов пазар в света, докато икономическите трудности на Китай спъват растежа в Хонконг.

Публикувано от Божидар Балевски яну 24, 2024 в Emerging Markets

Със значителна промяна Индия изпревари Хонконг и се превърна в четвъртия по големина фондов пазар в света, отразявайки перспективите за стабилен растеж на южноазиатската държава и благоприятните за инвеститорите политически реформи. Тъй като глобалният капитал се изтегля от Китай на фона на икономическите предизвикателства, капитализацията на фондовия пазар на Индия достигна 4,33 трилиона долара, надминавайки тази на Хонконг - 4,29 трилиона долара. Това събитие затвърждава позицията на Индия като предпочитан пазар за инвеститорите, докато Хонконг се бори с исторически спад, дължащ се на икономическите трудности на Китай и на различни външни фактори.


Възходът на Индия и спадът на Хонконг


Постижението на капитализацията на фондовия пазар на Индия бележи исторически момент, като по последни данни общата стойност на регистрираните акции достига 4,33 трилиона долара. Това поставя Индия на четвърто място по големина на пазара на акции в световен мащаб, което отразява икономическата жизненост и устойчивост на страната. Този момент беше постигнат на фона на процъфтяващия индийски фондов пазар, подхранван от бързо нарастващата база от инвеститори на дребно и стабилните корпоративни печалби.


За разлика от него Хонконг преживя спад, изправен пред предизвикателства като строгите мерки срещу пандемията, регулаторните рестрикции срещу корпорациите, кризата в сектора на недвижимите имоти и геополитическото напрежение със Запада. Тези фактори заедно намалиха привлекателността на Китай като двигател на световния растеж. Фондовата борса в Хонконг преживява исторически спад, като общата пазарна стойност на акциите е спаднала с над 6 трилиона долара от пика си през 2021 година.


Фактори, определящи успеха на фондовия пазар в Индия


Няколко фактора допринасят за превръщането на Индия в мощна сила на световния фондов пазар. Страната се позиционира като привлекателна алтернатива на Китай, привличайки свеж капитал от глобални инвеститори и компании. Стабилната политическа обстановка в Индия и движещата се от потреблението икономика, която е сред най-бързо растящите в световен мащаб, я превръщат в привлекателна дестинация за инвестиции. Непрестанното рали на индийските акции се дължи на възможността за страната да се превърне в двигател на растежа на развиващите се пазари или Emerging markets на английски език.


Еван Меткалф, главен изпълнителен директор на Global X ETFs, подчертава статута на Индия като най-добрата история за структурен растеж в световен мащаб, заявявайки: "Докато растежът на Китай е в застой и е затънал в несигурност, Индия има възможност да се превърне в двигател на растежа на развиващите се пазари." Демографското предимство, рязкото увеличаване на броя на образованите млади хора и прогресивното правителство, което провежда структурни реформи, допринасят за положителните перспективи пред Индия.


Предизвикателства и противоположни мнения


Докато Индия празнува своя важен етап на фондовия пазар, някои анализатори са на различни мнения. UBS Group AG очаква през 2024 година китайските акции да надминат индийските си колеги, като посочва значителен потенциал за ръст поради понижените оценки. За разлика от тях Индия се разглежда като достигнала "доста екстремни нива". Bernstein очаква китайският пазар да се възстанови и препоръчва да се прибегне до заключване на печалби от индийските акции, които смята за скъпи.


Продължаващата динамика между Индия и Китай, както и противоположните мнения на анализаторите, подчертават сложността на глобалния пазарен пейзаж. Инерцията на Индия, обусловена от фактори като чуждестранните инвестиции и стабилните вътрешни резултати, я позиционира благоприятно за момента.


Инерцията е в полза на Индия


Въпреки различните мнения за траекторията на китайския и индийския пазар, изглежда, че динамиката е в полза на Индия. Чуждестранните инвеститори, които преди това бяха очаровани от Китай, пренасочват средствата си към Индия. Проучване на базирания в Лондон тръст Official Monetary and Financial Institutions Forum показва, че глобалните пенсионни и държавни инвестиционни мениджъри все повече предпочитат Индия.


Индийският бенчмарк индекс S&P BSE Sensex отбеляза осма поредна година на ръст през 2023 година, подхранван от над 21 млрд. долара чуждестранни средства, вливащи се в индийски акции. Консенсусът сред инвеститорите и финансовите институции е, че Индия представлява най-добрата възможност за дългосрочни инвестиции.


Стратезите на Goldman Sachs Group Inc. подчертаха това мнение в бележка от Глобалната стратегическа конференция на фирмата. Бележката, публикувана на 16 януари, разкрива ясен консенсус, че Индия е най-добрата възможност за дългосрочни инвестиции.


Пътят напред


Докато Индия затвърждава позицията си на четвъртия по големина фондов пазар в света, пътят напред крие както възможности, така и предизвикателства. От решаващо значение ще бъде способността на Индия да поддържа икономическия си растеж, да се ориентира в политическите реформи и да привлича постоянно доверие на инвеститорите. Обратно, Хонконг и Китай са изправени пред задачата да възвърнат загубените позиции, да се справят с икономическите предизвикателства и да възстановят доверието на инвеститорите.


Световните инвеститори и анализатори ще следят отблизо развитието на динамиката между Индия и Китай, както и последиците за по-широкия световен пазар. Противоположните траектории на тези две големи икономики оформят разказа за развиващите се пазари, предлагайки ценни прозрения за постоянно променящия се пейзаж на международните финанси.