В тези държави ли се крият новите огромни печалби?

Заслужава ли си да се инвестира в Индия, Китай и Бразилия?

Публикувано от Божидар Балевски юли 18, 2024 в Emerging Markets

Когато Федералният резерв започне да намалява лихвените проценти, развиващите се пазари вероятно ще изпитат значителни ползи. Според Алисън Шимада, която управлява 1,3 млрд. долара като ръководител на стратегията за развиващите се пазари на Allspring Global, това се дължи на очакваното отслабване на долара и укрепване на местните валути, което ще даде на централните банки на развиващите се пазари по-голяма гъвкавост да намаляват лихвите и да стимулират вътрешното търсене.


В продължение на повече от дванадесет години Шимада е съуправител на фонда Allspring Emerging Markets Equity Income, който се фокусира върху компании със стабилни баланси и свободни парични потоци в политически стабилни и подобряващи се страни. Фондът постигна впечатляваща възвръщаемост от 18% през изминалата година, надминавайки 80% от своите колеги, както съобщава Morningstar. Неотдавнашната му средна доходност от 3,6% надхвърля 2,5% от бенчмарка му и е три пъти по-висока от тази на индекса S&P 500.


Кариерата на Шимада започва в Азия, където тя работи като старши анализатор във Fidelity в Япония в края на 80-те и 90-те години на миналия век, а по-късно инвестира в малайзийски акции по време на валутната криза на развиващите се пазари в края на 90-те години в Commerce Asset Fund Managers. След като се завръща в САЩ, тя се присъединява към Wells Fargo Asset Management, като ръководи проучванията на развитите акции, преди звеното да се ребрандира като Allspring през 2021 г.


Възможности за инвестиции в развиващите се пазари


Развиващите се пазари се представят по-слабо от САЩ в продължение на повече от десетилетие, което поражда въпроса защо да се инвестира сега. Шимада смята, че развиващите се пазари заслужават внимание преди евентуално намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв или отслабване на щатския долар, като и двете могат да осигурят благоприятни условия. Тя подчертава, че 13-те години на слабо представяне са създали значителни възможности за създаване на стойност при по-малък брой инвеститори в тези акции, което прави момента идеален за инвестиране.


Шимада също така посочва, че инвеститорите, предпазливи от минали трудности на развиващите се пазари, търсят допълнителни форми на доход. Правителствата в няколко държави призовават компаниите да подобрят корпоративното управление и да задържат капитала на местно ниво, както се вижда от инициативата Value Up на Южна Корея. Китай също настоява корпорациите да увеличат изплащанията си през следващите три години, като върнат значителни парични средства на акционерите, като вече са върнати два трилиона юана (280 млрд. долара). Инвеститорите от Близкия изток се застъпват за повече обратни изкупувания и дивиденти, а на развиващите се пазари съгласуването на инвестициите с интересите на правителството или местните инвеститори е от решаващо значение.


Преглед на пазара в Китай


Нагласите на инвеститорите към Китай в момента са песимистични, но Shimada поддържа леко претеглена позиция за Китай. Въпреки продължаващите проблеми, включително несигурността по отношение на дългосрочните политики, пазарът показа признаци на възстановяване, като отскочи с 32% от дъното, преди да се оттегли. Шимада отбелязва, че следващата фаза на възстановяване ще отнеме време, тъй като китайските домакинства се приспособяват от разглеждането на имотите като дългосрочна инвестиция към разглеждането на финансови активи.


Шимада прави паралели между продължителния икономически спад в Япония през 90-те години на миналия век и сегашната ситуация в Китай, като отбелязва сходства, като например затрудненията с недвижимите имоти и застаряващата демография. Въпреки това тя посочва, че Япония вече е била богата, когато е започнал спадът, докато централизираната икономика на Китай позволява по-силен контрол отгоре надолу.


Уроци от кризата в Япония и възможностите в Китай и Бразилия


От опита си в анализирането на японските компании по време на кризата, Шимада е забелязала, че потребителите насочват разходите си към здравето и благосъстоянието в трудни икономически времена. Тя вижда подобна тенденция и в Китай, където се обръща по-голямо внимание на дейностите на открито и на националните марки като Anta Sports вместо на чуждестранните марки като Adidas. При пътуванията също се наблюдава избирателно харчене, от което се възползват компании като TravelSky Technology.


Износителите със силен дял на световния пазар, като Midea и Lenovo, също се представиха добре. Alibaba и Tencent Holdings сега отговарят на изискванията на стратегията на Шимада, която се фокусира върху компании със средна и голяма капитализация, с устойчиви дивиденти и обратни изкупувания. Възвръщаемостта за акционерите чрез обратно изкупуване, парични дивиденти или разделяне на активи трябва да надхвърля това, което предлага бенчмаркът MSCI Emerging Markets.


В Бразилия, въпреки предизвикателствата с фискалната дисциплина при популистките правителства, потенциалът за икономическо развитие остава. Шимада изтъква Banco BTG Pactual като привлекателна инвестиция поради ролята ѝ в сливанията и придобиванията, особено на фона на дискусиите за приватизация на инфраструктурни компании и водоснабдителни дружества.


Влияние на регулациите и геополитическите рискове


Шимада признава, че рестрикциите на Китай в областта на технологиите и антимонополните регулации са увеличили пазарната конкуренция, което се отразява в по-ниски оценки. Въпреки това тя смята, че компании като Alibaba и Tencent остават от решаващо значение за иновациите в областта на облачните технологии и изкуствения интелект, като се има предвид зависимостта на икономиката от тях. Геополитическото напрежение между САЩ и Китай също оказва влияние върху инвестиционните решения, което води до предпазлив оптимизъм по отношение на китайските акции.