Сингапур завършва 2023 година със силен тримесечен растеж

Брутният вътрешен продукт на страната се очаква да се разшири с около 1% до 3% през 2024 година

Публикувано от Божидар Балевски яну 03, 2024 в Макроикономика

Въпреки че през цялата 2023 година Сингапур се бори с глобалната несигурност и геополитическото напрежение, той приключи годината положително със силен икономически растеж през последното тримесечие. Предварителните оценки на Министерството на търговията и промишлеността разкриват годишен ръст от 2,8 %, което бележи значителен скок спрямо 1% ръст, наблюдаван през предходното тримесечие. Това рязко увеличение на растежа, което е най-бързото от третото тримесечие на 2022 година насам, подчертава устойчивостта на Сингапур на фона на външните предизвикателства.


На сезонна тримесечна база икономиката отбеляза по-значително разширяване от 1,7%, надминавайки ръста от 1,3% през третото тримесечие. Макар че общият годишен растеж за 2023 година се установи на 1,2%, което представлява забавяне спрямо ръста от 3,6% през 2022 година, той съответства на прогнозата на министерството от ноември, предвиждаща икономиката да нарасне "с около 1%".


В новогодишното си послание от 1 януари министър-председателят Ли Хсиен Лун похвали Сингапур, че е избегнал рецесията през 2023 година. Той призна предизвикателната среда, оформена от глобалните конфликти в Газа и Украйна и ескалиращото напрежение между САЩ и Китай. Въпреки външните насрещни ветрове Сингапур се справи, избягвайки техническа рецесия. Техническата рецесия, определяна от две последователни тримесечия на свиване на БВП, се очертаваше близо през второто тримесечие, като беше отчетен минимален ръст от 0,1 % на тримесечна база след свиване с 0,3 % през първото тримесечие.


Силни резултати във всички сектори


За отбелязване е, че производственият сектор на Сингапур, който съставлява около 20% от икономиката и е най-големият сектор, отбеляза забележителен обрат. През четвъртото тримесечие на 2023 година производственият сектор на Сингапур се възстанови, като отбеляза годишен ръст от 3,2 %, което е значителен обрат в сравнение със спада от 4,7 % през предходното тримесечие. Това разширяване се дължи на увеличеното производство във всички групи, с изключение на "прецизното машиностроене". На сезонна тримесечна база производственият сектор се ускори, като нарасна с 9,0% през четвъртото тримесечие спрямо разширяването с 0,3% през третото тримесечие. 


Строителният сектор също отбеляза стабилен растеж, като през четвъртото тримесечие се разшири с 9,1% на годишна база, надминавайки ръста от 6,2% през предходното тримесечие, като се увеличи строителната продукция както в публичния, така и в частния сектор. 


Сред секторите на услугите търговията на едро и дребно и транспортът и складирането нараснаха общо с 1,5% на годишна база през четвъртото тримесечие, разширявайки ръста от 1,3% през предходното тримесечие. Въпреки че всички сектори в тази група се разшириха през тримесечието, на сезонна тримесечна база се наблюдаваше свиване с 1,4%. 


Освен това групата сектори, включваща информационни и комуникационни, финансови и застрахователни и професионални услуги, нарасна с 3,9% на годишна база през четвъртото тримесечие, надграждайки растежа от 2,5% през предходното тримесечие. 


Бъдещи перспективи и предизвикателства


В перспектива Министерството на търговията и промишлеността в ноемврийските си прогнози предвижда БВП на Сингапур да нарасне с между 1 % и 3 % през 2024 година. В прогнозата са взети предвид очакванията за забавяне на основните световни икономики, включително на САЩ, през първата половина на годината, преди постепенно да се възстановят през втората половина. Тази прогноза подчертава взаимосвързаността на Сингапур с глобалния икономически пейзаж и неговата адаптивност към външните колебания.


Макар че глобалният икономически сценарий остава несигурен, разнообразният икономически пейзаж и стратегическите политически реакции на Сингапур го поставят в благоприятна позиция за справяне с предизвикателствата. Ангажиментът на правителството за развитие на инфраструктурата, особено в областта на пътищата и железниците, както е посочено в неотдавнашния бюджет, отразява проактивен подход за поддържане на икономическата динамика.


Предизвикателствата обаче продължават, като домакинствата усещат напрежението от по-високите разходи за живот, дори когато инфлацията бележи постепенен спад. Признанието на министър-председателя Лий за тези вътрешни предизвикателства подчертава значението на това да се обърне внимание не само на глобалната икономическа динамика, но и на местните проблеми, за да се осигури цялостно икономическо благосъстояние.


В заключение, икономическите резултати на Сингапур през четвъртото тримесечие на 2023 година служат като доказателство за неговата устойчивост и адаптивност при ориентирането в сложния глобален пейзаж. Тъй като страната очертава своя курс към 2024 година, стратегическите икономически политики, непрекъснатият фокус върху иновациите и умелото управление на външните предизвикателства ще бъдат от решаващо значение за поддържането на растежа.