Ще има ли спот ETF-и на Солана в САЩ?

Това събитие може да изстреля цената на криптовалутата, но има няколко проблема преди това

Публикувано от Божидар Балевски авг 27, 2024 в Криптовалути

Редица инвеститори в Solana стискат палци и се надяват това да е третата криптовалута със спот ETF. Но това няма да е толкова лесно.


Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) постави на пауза процеса на одобрение на борсово търгуваните фондове (ETF) за спот Solana (SOL) поради продължаващите опасения относно класификацията на криптовалутата като ценна книга.


Това развитие идва след неотдавнашни дискусии между SEC и потенциални емитенти на ETF, които доведоха до оттегляне на борсата CBOE BZX от нейните 19b-4 заявки, свързани със Solana. През уикенда наблюдател на X, известен като „Summer“, посочи, че тези 19b-4 подавания са изчезнали от уебсайта на CBOE и вече не са включени във Федералния регистър.


Освен това заявлението S-1 от 21Shares беше премахнато от резултатите от търсенето. По време на докладването S-1 заявлението за регистрация на VanEck за ETF Solana беше единственото, което все още се виждаше в системата за подаване на документи на SEC.


Проблеми около Solana ETF

Източници, близки до ситуацията, предполагат, че опасенията на SEC относно класификацията на ценните книжа на Solana може да са повлияли на решението на CBOE да изтегли формулярите 19b-4 от Федералния регистър. Тези формуляри, подадени от борсите от името на емитентите на ETF, са от съществено значение за започване на процеса на одобрение и тяхното оттегляне на практика забавя всяко потенциално решение на регулатора относно ETF Solana.

Вътрешните лица в индустрията не бяха напълно изненадани от тази промяна, като се имат предвид предишните правни позиции на SEC, например в делата срещу Binance и Coinbase, където Solana беше спомената като потенциална ценна книга.


В резултат на това има спекулации, че емитентите може скоро да представят отново ревизирани формуляри 19b-4 с по-силни аргументи срещу класифицирането на Solana като ценна книга. В понеделник Матю Сийгъл, ръководител на отдела за изследване на дигитални активи във VanEck, намекна за възможността за актуализирани заявки, като заяви, че премахването на някои заявления от уебсайта на CBOE не означава непременно край за ETF-овете на Solana. Освен това той изрази твърдото си убеждение по отношение на класификацията на Solana, заявявайки:


„За протокола, VanEck вярва, че SOL е стока, подобно на BTC и ETH. Това убеждение се оформя от развиващите се правни тълкувания, при които съдилищата и регулаторните органи започват да признават, че някои криптоактиви могат да функционират като ценни книжа на първичните пазари, но да се държат по-скоро като стоки на вторичните пазари.“


Междувременно няколко експерти и анализатори свързаха бъдещето на ETF Solana с по-широки политически и регулаторни промени. През юни анализаторът Ерик Балчунас отбеляза, че Solana ETFs може да бъдат одобрени само при промяна в администрацията на САЩ. Неотдавна Джеймс Сейфарт  също предположи, че одобрението може да се забави до 2025 г. в зависимост от бъдещите политически събития.


Въпреки тези предизвикателства цената на Солана остана сравнително стабилна тази седмица, въпреки че през последния месец отбеляза значителен спад от малко над 13%. По време на писането на статията Солана се търгуваше на цена от 161 USD, което отразяваше увеличение от 1,96% през последните 24 часа.