Русия легализира добива на криптовалути

Путин иска да “хване момента”

Публикувано от Божидар Балевски авг 09, 2024 в Криптовалути

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който официално легализира добива на криптовалути в страната. Както съобщава руската информационна агенция ТАСС, с този закон се въвеждат няколко важни понятия като добив на цифрова валута, минни пулове и оператори на минна инфраструктура. Съгласно този нов регламент добивът вече се счита за част от оборота на цифровите активи, а не от тяхното емитиране.


Законодателството ограничава дейностите по добив на криптовалути до руски юридически лица и индивидуални предприемачи, които са регистрирани от правителството. Въпреки това индивидуалните миньори могат да участват без регистрация, стига потреблението им на енергия да остане в рамките на ограниченията, определени от правителството.


Законът също така позволява търговията с чуждестранни цифрови финансови активи на руски блокчейн платформи. Банката на Русия обаче запазва правомощията си да забрани пласирането на определени активи, ако те представляват риск за финансовата стабилност на страната.


По време на неотдавнашно правителствено заседание президентът Путин подчерта спешната необходимост от създаване на регулаторна рамка за цифровите валути, като отбеляза потенциалните ползи за икономическия растеж на Русия. Той подчерта значението на своевременното регулиране и създаването на подходяща инфраструктура.


Предвижда се този закон да влезе в сила десет дни след официалното му публикуване, въпреки че някои разпоредби може да имат различни начални дати.