Растежът в Китай през първото тримесечие надминава прогнозите

Китайската икономика нарасна с 5,3% през първото тримесечие, надминавайки очакванията, но картината е далеч от "розова".

Публикувано от Божидар Балевски апр 16, 2024 в Макроикономика

Икономиката на Китай надскочи очакванията през първото тримесечие на 2024 година, като се разшири с 5,3% на годишна база, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро. Този показател надхвърля прогнозирания от икономистите ръст от 4,6 % и надхвърля увеличението от 5,2% през предходното тримесечие. Въпреки че това са положителни новини, по-внимателен поглед разкрива неравномерно възстановяване с някои тревожни тенденции.


Външното търсене е двигател на растежа


Съществен принос за добрите резултати имаше стабилното външно търсене. Обемът на износа нарасна с 14% на годишна база, подчертавайки продължаващата роля на Китай като световен производствен център. Живей Чжан, президент и главен икономист на Pinpoint Asset Management, отдава това отчасти на потенциалното отслабване на юана. По-слабата валута прави китайския износ по-конкурентоспособен на международния пазар. Това е в съответствие с неотдавнашната корекция на фиксирания курс на юана от страна на PBOC, което предполага толерантност към по-голяма гъвкавост на валутния курс.


Вътрешното потребление продължава да е слабо


Въпреки това картината не е напълно розова. Въпреки че очакванията за растежа на БВП бяха надхвърлени, данните разкриват слабости във вътрешната икономика. Промишленото производство за март не отговаря на прогнозите, като нараства само с 4,5% на годишна база. Подобно на това продажбите на дребно достигнаха 3,1%, което е по-малко от очакваното. Тази слабост на вътрешното потребление поражда опасения за устойчивостта на китайския растеж, особено ако в бъдеще външното търсене отслабне.


Политическите мерки и инвестициите в инфраструктура могат да окажат подкрепа


Икономисти като Брус Панг, главен икономист и ръководител на отдел "Изследвания за Голям Китай" в JLL, смятат, че правителствените политики, насочени към стимулиране на инвестициите в оборудване и обновяване на продуктите, биха могли да осигурят временен тласък на вътрешното търсене. Това, заедно с продължаващите инвестиции в инфраструктура, може да помогне на Китай да постигне годишната си цел за БВП от около 5%.


Проблемите с недвижимите имоти продължават


Едно от най-големите икономически предизвикателства в Китай - затрудненото положение в сектора на недвижимите имоти - продължава да изпитва затруднения. През първото тримесечие инвестициите в имоти отбелязаха рязък спад от 9,5% на годишна база. Тази слабост се разпростира и върху търговския сектор, където площта на продадените нови търговски сгради се е понижила с 19,4% на годишна база. Продължаващата сага с ликвидацията на гиганта в сектора на недвижимите имоти Evergrande и Country Garden Holdings, който е изправен пред подобна молба, допълнително засилва опасенията.


Растежът в Китай


Въпреки че резултатите на Китай за първото тримесечие надхвърлиха очакванията, те подчертават небалансираната траектория на растежа. Добрите резултати прикриват основни слабости във вътрешното потребление и закъсалия сектор на недвижимите имоти. Оптимизмът за икономическите перспективи на Китай трябва да бъде смекчен от признаването на тези вътрешни предизвикателства. Занапред успехът на правителствените политики, насочени към стимулиране на вътрешното търсене и ориентиране в потенциално нестабилна глобална икономическа среда, ще бъде решаващ фактор за способността на Китай да постигне целта си за целогодишен растеж.


В перспектива - основни въпроси


- Може ли Китай успешно да стимулира вътрешното потребление, за да създаде по-балансиран модел на растеж?

- Как потенциалните промени в динамиката на световната търговия ще се отразят на зависимата от износа китайска икономика?

- Ще попречат ли продължаващите проблеми в сектора на недвижимите имоти на икономическото възстановяване на Китай?

- Как паричните политики на големи икономики като САЩ с техния потенциал за повишаване на лихвените проценти ще повлияят на икономическата стабилност на Китай?


Отговорът на тези въпроси ще бъде от съществено значение за разбирането на истинската траектория на икономическото възстановяване на Китай и неговото дългосрочно въздействие върху глобалния икономически пейзаж.