Провал за ЕТFs на Ethereum

Ethereum ETFs отчитат най-големите изходящи потоци от юли насам въпреки възхода на криптопазара

Публикувано от Божидар Балевски сеп 24, 2024 в Криптовалути

Борсово търгуваните фондове (ETF), свързани с Ether (ETH), отбелязаха най-големите си отливи от юли насам, като в понеделник бяха изтеглени над 79 млн. долара, което е сигнал за намален институционален интерес към втората по големина криптовалута. Този спад идва въпреки по-широкото рали на пазара на криптовалути, предизвикано от неотдавнашното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, което повиши цените на Ether с 11% през последната седмица.


По-голямата част от изходящите потоци в понеделник дойдоха от Grayscale's Ethereum Trust (ETHE), който остава силно влиятелен на пазара. Междувременно продуктът ETHW на Bitwise отбеляза скромен приток от 1,3 млн. долара, което подчертава силата на присъствието на Grayscale във формирането на пазарните настроения. При другите продукти на ETF не се наблюдаваше значителна активност.


Несъответствие между цената и настроенията на инвеститорите


Въпреки че цената на Етер се повиши напоследък поради благоприятните макроикономически условия, големите изходящи потоци от ETF сочат несигурност по отношение на дългосрочния потенциал на актива. Някои анализатори смятат, че това разминаване отразява предпазливия подход на инвеститорите въпреки пазарното рали.


Ключов индикатор, проследяващ представянето на цената на Етер спрямо Биткойн, спадна до най-ниската си точка от април 2021 г. насам. Това предполага, че инвеститорите предпочитат възприеманата стабилност на Биткойн пред по-високо рисковия профил на Етер.


Според Питър Чънг, ръководител на изследователската дейност в Presto Labs, разказът за „световния компютър“ на Етериум не резонира толкова силно сред инвеститорите в традиционните финанси (TradFi), колкото тезата за „цифровото злато“ на Биткойн. Той обясни, че докато концепцията за Биткойн като хеджиране срещу инфлация е утвърдена и лесна за разбиране от TradFi инвеститорите, по-сложният случай на използване на Етериум може да се окаже по-труден за разбиране от тях.


„Традиционните инвеститори може да се затруднят с инвестиционния разказ за Етериум в сравнение с този за Биткойн“, каза Чънг, добавяйки, че дори ако в крайна сметка купят Етериум, те може да не са склонни да добавят втори цифров актив, след като вече са разпределили средства за Биткойн ETF.


ETH се бори да достигне представянето на Биткойн


Биткойнът продължава да изпреварва Етер по отношение на възвръщаемостта, като от началото на годината досега Биткойнът е спечелил над 50% в сравнение с неубедителния ръст от 15% на Етер. Докато Биткойн постави нови исторически върхове по-рано тази година (преди да спадне с 20%), Етер все още не е достигнал своя връх от 2021 г., оставайки на приблизително половината от това ниво.


Августин Фан, ръководител на отдел „Прозрения“ в SOFA.org, коментира крехките настроения около Ether, като отбеляза, че макар ETH да се е възползвал от намаляването на лихвите от страна на Фед, значителните изходящи потоци от ETF-и предполагат липса на доверие в бъдещия му растеж. Фан спекулира, че притокът на средства от ETF на Ether може да остане слаб, освен ако няма друг скок на пазарите на акции преди края на годината.


Притеснения относно разказа за растежа на Етериум


Ник Рък, независим пазарен анализатор, предположи, че неотдавнашните отливи може да са резултат от по-широк песимизъм относно перспективите за растеж на Етер. Възможно е инвеститорите да пренасочват капитала си към други активи, разглеждайки настоящото увеличение на цената на Етер като възможност за излизане от пазара.


Рук също така посочи критиките, че Етериум се бори да прокара нови разкази, които да привлекат допълнителни инвестиции. Въпреки това той отбеляза, че предстоящото **усъвършенстване на Pectra**, насрочено за февруари 2025 г., може да даде известна надежда. Този ъпгрейд има за цел да позволи на потребителите да плащат такси за газ с алткойни, което може да поднови интереса към актива.


„Институционалните инвеститори може да смятат, че засега има по-добри възможности на друго място“, заключи Рък, като посочи, че макар покачването на цената на Етериум да е забележително, бъдещата му привлекателност за инвеститорите остава несигурна.