Продажбите на жилища в САЩ паднаха до 13-годишно дъно

Средната цена на продадено жилище през октомври е 391 800 долара.

Публикувано от Божидар Балевски ное 23, 2023 в Макроикономика

Продажбите на съществуващи жилища отбелязаха значителен спад до 13-годишно дъно през октомври, като отбелязаха намаление от 14,6% в сравнение със същия период на миналата година. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че медианната цена на продадените през октомври съществуващи жилища се е повишила до 391 800 щатски долара, което показва увеличение от 3,4% спрямо октомври 2022 г.

Данните разкриват 4,1% спад в продажбите на притежавани жилища през октомври спрямо септември, достигайки сезонно изгладен годишен темп от 3,79 млн. единици. Това бележи най-бавния темп на продажбите от август 2010 г. насам, като първоначално анализаторите очакваха по-малък спад до 3,9 млн. единици. На годишна база продажбите отбелязаха значителен спад от 14,6%.

Сред постоянните предизвикателства на жилищния пазар са недостигът на инвентар и влиянието на най-високите лихвени проценти по ипотечните кредити от едно поколение насам. Лорънс Юн, главен икономист на NAR, отбеляза трудностите, с които се сблъскват бъдещите купувачи на жилища поради тези фактори. Все още преобладават множествените оферти, особено в сегмента на стартовите и средните жилища, въпреки отстъпките в цените, които се наблюдават в горния пазарен сегмент.

Към края на октомври наличните жилища за продажба са 1,15 милиона, което представлява спад от 5,7% спрямо предходната година. Този недостиг е приблизително половината от броя на наличните жилища преди пандемията. Сегашният темп на продажби води до 3,6-месечно предлагане, като традиционно за балансиран пазар се счита шестмесечно предлагане.

Ограниченията в предлагането продължават да оказват влияние върху цените, като медианната цена на съществуващите жилища достига 391 800 щатски долара, което показва увеличение от 3,4% спрямо предходната година. Ръстът на цените е последователен във всички региони на страната, а приблизително 28% от жилищата са продадени над офертната цена.

Въпреки че продажбите намаляха в различните ценови категории до 750 000 долара, се наблюдаваше увеличение на продажбите на жилища от по-висок клас. При жилищата на цена над 1 млн. долара се наблюдава ръст от малко над 9% спрямо предходната година. За тази тенденция допринесоха по-заможните купувачи, които често са по-малко чувствителни към месечните промени в цените.

Купувачите, които купуват за първи път, представляват 28% от продажбите през октомври, като запазват същия процент като през предходната година. Тази цифра остава значително по-ниска от историческата средна стойност от 40%. Индивидуалните инвеститори са закупили 15% от жилищата през октомври, което е спад спрямо 18% през септември и 16% спрямо предходната година. Сделките изцяло с пари в брой съставляват 29% от продажбите, което е увеличение спрямо 26% през октомври 2022 г.

Предизвикателствата на пазара на недвижими имоти продължават, белязани от значителен спад в продажбите на жилища и продължаващ недостиг на запаси. Въпреки тези пречки продажбите на жилища от по-висок клас и последователният ръст на цените подчертават устойчивостта на някои пазарни сегменти. Дисбалансът между търсенето и предлагането продължава да оказва влияние върху достъпността, създавайки сложен пейзаж както за купувачите, така и за продавачите. Тъй като пазарът се ориентира в тази динамика, внимателното наблюдение на тенденциите и потенциалните политически интервенции ще бъдат от решаващо значение за насърчаване на по-балансирана среда в областта на недвижимите имоти.