Продажбите на дребно в Америка приключиха 2023 година с ръст от 5,6%

Силният ръст на продажбите на дребно през декември е сигнал за устойчивост от страна на потребителите спрямо опасенията от инфлация.

Публикувано от Божидар Балевски яну 18, 2024 в Макроикономика

Последният доклад на Министерството на търговията за продажбите на дребно поднесе положителна изненада за декември с увеличение от 0,6 %, което надхвърли очакванията на икономистите за увеличение от 0,4 %. Това стабилно представяне, особено в магазините за дрехи и аксесоари и в онлайн бизнеса, отразява оживения сезон на празничното пазаруване, който опроверга опасенията за силата на американската икономика до 2024 година. Тъй като данните в края на годината разкриват ръст от 5,6% на годишна база, некоригиран спрямо инфлацията, това показва, че потребителите не само са били в крак с инфлацията, но и са допринесли за силното приключване на 2023 година. Нека обсъдим по-задълбочено последиците от данните за продажбите на дребно, съответствието им със съображенията на Федералния резерв и потенциалните фактори, влияещи върху бъдещото поведение на потребителите.


Празничното пазаруване надминава очакванията


Докладът на Министерството на търговията за продажбите на дребно през декември надхвърли прогнозите, демонстрирайки увеличение от 0,6% на месечна база. Значителен принос за това повишение имаха магазините за дрехи и аксесоари, които отбелязаха ръст от 1,5%, и онлайн бизнесите, които също отбелязаха подобно увеличение. Добрите резултати по време на ключовия период на празнично пазаруване показват, че потребителите са били склонни да харчат, което допринася за положително заключение за 2023 година.


Това стабилно представяне доведе до положителна перспектива за цялостната икономическа динамика и повдигна въпроси относно позицията на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти.


Реакция на Федералния резерв на силните продажби на дребно


Федералният резерв следи отблизо икономическите показатели, за да определи своята политическа позиция, особено при опасенията за потенциално икономическо забавяне през 2024 година. По-силните от очакваното данни за продажбите на дребно представляват смесена ситуация за централната банка.


Крис Ларкин, управляващ директор на отдел "Търговия и инвестиране" от Morgan Stanley, отбелязва, че съществуващото послание на Фед "да не се бърза с намаляването на лихвите" вероятно ще остане непроменено. Силните данни за продажбите на дребно предоставят на Фед допълнителни причини да запази предпазлив подход и да се въздържа от прибързано намаляване на лихвените проценти. Това съответства на акцента на централната банка върху балансирания и премерен отговор на икономическите условия.


Макар че първоначално пазарът прояви негативни реакции след публикуването на данните за продажбите на дребно, важно е да се вземе предвид по-широкият икономически контекст. Федералният резерв се движи в деликатен баланс между подкрепата на икономическия растеж и управлението на инфлационния натиск. Докладът за продажбите на дребно добавя още един пласт към този сложен процес на вземане на решения.


Инфлационни съображения и устойчивост на потребителите


Един от забележителните аспекти на доклада за продажбите на дребно е годишният ръст от 5,6%, което показва, че потребителите изпреварват годишния темп на инфлация от 3,4%, измерен чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ). През декември индексът на потребителските цени се повиши с 0,3%, което е по-ниска стойност от увеличението на продажбите на дребно. Това показва, че потребителите са проявили устойчивост пред лицето на инфлацията, допринасяйки за цялостното укрепване на сектора на търговията на дребно.


Изключително важно е да отбележим, че данните за продажбите на дребно не са коригирани спрямо инфлацията. Положителният годишен прираст подчертава покупателната способност и доверието на потребителите - фактори, които играят ключова роля за стимулиране на икономическата активност.


Предупреждения и потенциални корекции


Икономистите на Bank of America издигнаха предупредителен флаг, като подчертаха, че силните данни за декември може да са повлияни от значителна промяна в сезонните фактори. Тази промяна потенциално би могла да доведе до корекции в данните за януари, внасяйки елемент на несигурност при тълкуването на устойчивостта на положителната тенденция.


В доклада се подчертава и промяната в поведението на потребителите към онлайн пазаруване, както се вижда от увеличението с 1,5% както в магазините за дрехи и аксесоари, така и в онлайн търговията. Анализаторите от бранша подчертават, че тази промяна в поведението, ускорена от пандемията, вероятно ще се запази. От успешните търговци на дребно се очаква да се адаптират към този нов модел, като подчертават значението на цифровото присъствие и стратегиите за електронна търговия.


Секторни резултати и икономически показатели в края на годината


Докладът за продажбите на дребно дава цялостна представа за представянето на отделните сектори, като на годишна база се забелязва значителен ръст при хранителните услуги и заведенията, здравеопазването, електрониката и домакинските уреди. От друга страна, бензиностанциите отбелязват спад от 6,6%, което отразява влиянието на колебанията в цените на горивата.


Успоредно с данните за продажбите на дребно бяха публикувани и други икономически показатели, като цените на вноса и износа. Цените на вноса останаха непроменени през декември при очакван спад от 0,5%, докато цените на износа се понижиха с 0,9%. Тези показатели допринасят за цялостния икономически разказ, като дават представа за сложността, в която се ориентира Федералният резерв.


Краят на 2023 и политическите нагласи през новата година


Силните данни за продажбите на дребно през декември, които надхвърлят очакванията и показват растеж на годишна база, подчертават устойчивостта на потребителите в САЩ. Тъй като Федералният резерв внимателно обмисля политическите си решения в отговор на променящите се икономически условия, положителните данни за продажбите на дребно добавят доза несигурност на продължаващите дискусии за лихвените проценти и икономическата динамика.


Въпреки че предупредителните бележки относно потенциалните корекции и промени в сезонните фактори заслужават внимание, цялостното настроение е такова, че потребителите имат доверие и харчат. Тъй като отрасалът на търговията на дребно продължава да се развива, адаптивността на търговците към променящото се потребителско поведение, особено към нарастващата зависимост от онлайн каналите, ще бъде решаващ фактор за поддържане на положителните тенденции. Следващите стъпки на Федералния резерв в светлината на тази динамика ще изиграят ключова роля за оформянето на икономическата траектория през 2024 година.