Портфейлът на Ethereum се стопява

Фондацията, поддържаща blockchain криптовалутата, изпитва спад във финансите си

Публикувано от Божидар Балевски сеп 09, 2024 в Криптовалути

Според водещо длъжностно лице се очаква Фондация Етериум, основната организация с нестопанска цел, подкрепяща блокчейна Етериум, скоро да публикува актуализиран финансов отчет. Основният портфейл на фондацията понастоящем съдържа около 650 млн. долара, което е по-малко от 1,3 млрд. долара в етери (ETH) в началото на 2022 г., когато стойността на криптовалутата беше по-висока.





Портфейл на фондацията на Ethereum през 2022 година

Източник: Ethereum Foundation


В сесията „Питай ме за всичко“ (AMA) в подредбата за Етериум Джъстин Дрейк, ключов изследовател във Фондацията за Етериум, предостави информация за финансовото състояние на фондацията под потребителското си име в Reddit „bobthesponge1“. Той отбеляза, че фондацията изразходва около 100 млн. долара годишно и има приблизително 10-годишен хоризонт за развитие, в зависимост от пазарната цена на ETH.


Дрейк потвърди самоличността си в Reddit пред CoinDesk и обясни, че фондацията разполага с резерв от фиатна валута, достатъчен за покриване на разходите за няколко години. Продажбите на ETH са били временно спрени по регулаторни причини, но наскоро са били възобновени, за да се попълнят резервите на фондацията.


Последната финансова актуализация от Ethereum Foundation дойде през март 2022 г., когато организацията разкри авоари от 1,6 млрд. долара, включително 1,3 млрд. долара в ETH и 11 млн. долара в други криптовалути. По онова време ETH беше оценен на 3 283 долара, но оттогава той е спаднал с около 30% до 2 296 долара.


През последните две години комбинацията от пазарни спадове и оперативни разходи значително намали средствата на фондацията. На въпроса за дългосрочен план за устойчивост, ако средствата бъдат изчерпани, Дрейк отговори с чувство за хумор: „Не ми е известен никакъв план за устойчивост :)“.