Офис сградите в Америка имат още път надолу

Вижте какво смята инвеститорът Хауард Маркс

Публикувано от Божидар Балевски юли 09, 2024 в Недвижими имоти

Хауърд Маркс, известният инвеститор от Oaktree Capital, предвижда значителни предизвикателства пред търговските недвижими имоти и компаниите с голям ливъридж.


Кой е Хауърд Маркс?


Хауърд Маркс е синоним на проницателно инвестиране и проницателни финансови коментари. Като съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management, Маркс се е утвърдил като една от най-уважаваните фигури в света на инвестициите. Стратегиите и мненията му се ценят високо както от колегите, така и от начинаещите инвеститори, което превръща неговите възгледи в крайъгълен камък на финансовата мъдрост.


Хауърд Стенли Маркс е роден на 23 април 1946 г. в Ню Йорк. Той израства в семейство от средната класа и отрано проявява интерес към бизнеса и финансите. Маркс завършва бакалавърската си степен в училището Уортън към Университета на Пенсилвания, където се дипломира с отличие със специалност "Финанси". След това придобива магистърска степен по бизнес администрация в University of Chicago Booth School of Business, където усъвършенства аналитичните и инвестиционните си умения.


Маркс започва кариерата си през 1969 г. в Citicorp, където първоначално работи като анализатор на капиталови проучвания. Първите години от кариерата му са белязани от способността му да разбира пазарните тенденции и да идентифицира подценени активи. Това умение създава предпоставки за бъдещия му успех в управлението на инвестиции.


През 1995 г. Маркс съосновава Oaktree Capital Management заедно с Брус Карш и няколко други партньори. Oaktree бързо си спечелва репутацията на компания, която се фокусира върху проблемни дългове, високодоходни облигации и други алтернативни инвестиционни стратегии. Дисциплинираният подход на фирмата и акцентът върху управлението на риска ѝ помагат да се ориентира в различни пазарни цикли и да се превърне в лидер в бранша.


Под ръководството на Маркс Oaktree се разраства и управлява активи за над 150 млрд. долара, като обслужва разнообразни институционални инвеститори, включително пенсионни фондове, дарения и държавни инвестиционни фондове. Инвестиционната философия на Маркс е съсредоточена върху инвестирането в стойност, като се обръща специално внимание на разбирането и намаляването на риска.


През кариерата си Хауърд Маркс е получил многобройни признания за приноса си в областта на управлението на инвестициите. Той е чест лектор на финансови конференции и е представян в различни финансови публикации и медии. Разсъжденията му за пазарните цикли, инвестирането в стойност и риска са търсени от инвеститори по целия свят.


Мнението на Хауърд Маркс


Въпреки че офис сградите в големите градове като Ню Йорк се продават със значителни отстъпки, Хауърд Маркс предупреждава, че тези сделки не винаги са изгодни за новите им купувачи.


В неотдавнашно интервю  Маркс разгледа проблемите, пред които са изправени частният капитал и търговските недвижими имоти. И двата сектора в миналото са използвали значителен дълг, за да повишат възвръщаемостта си, но сега са изправени пред изпитание поради повишаването на лихвените проценти.


Маркс остава несигурен относно подходящото ниво на дисконтиране за някои активи. "Да кажем, че получавате 70% отстъпка - това достатъчно ли е?", попита той, когато го попитаха за участието му в закупуването на силно намалени офис сгради. "Самият факт, че цената на нещо е намалена, не го прави покупка. Трябва да е [че] цената е паднала повече, отколкото би трябвало да бъде, като се имат предвид основните фактори."


Данните говорят


Според доклад на Moody's през второто тримесечие офис секторът в САЩ е достигнал рекордно ниво на незаетост от 20,1%, надхвърляйки 20% за първи път. Това поражда опасения за това колко високо може да се покачи процентът на незаетите площи. Въпреки растящата икономика и исторически ниското ниво на безработица от 4,1% към юни, ефективните наеми остават без промяна или отрицателни в продължение на четири последователни тримесечия, допълва Moody's.


Обемът на сделките е нисък, откакто Федералният резерв започна да увеличава лихвените проценти през 2022 г., което усложнява оценките на стойността на имотите. Анализаторите на Barclays отбелязаха, че новите оценки на имоти, финансирани чрез облигационния пазар на Уолстрийт, са били с 40% до 60% по-ниски от предишните оценки.


Маркс изтъкна, че докато през периода на ниски лихвени проценти от 2009 г. до 2021 г. е имало минимални пазарни затруднения, сегашните по-високи лихвени проценти могат да създадат възможности за покупка.