Жилищният пазар в Германия

Перфектна буря от несигурност понижава доверието.

Публикувано от Божидар Балевски фев 23, 2024 в Недвижими имоти

Някогашният динамичен жилищен пазар в Германия преживява "криза на доверието", борейки се със съвкупност от неблагоприятни фактори, които значително намаляват оптимизма в сектора. В тази статия ще разгледаме предизвикателствата пред сектора, потенциалните проблясъци на надежда и ще анализираме по-широките икономически последици.


Спадът се задълбочава 


Лидерите в индустрията като Доминик фон Ахтен, главен изпълнителен директор на Heidelberg Materials, рисуват картина на сектор в смут. Последните икономически показатели сочат низходяща спирала, като според данни на института Ifo през януари 2024 година се наблюдава рекордно ниско ниво както на текущите нагласи, така и на очакванията за сектора на жилищното строителство. Показателят за бизнес климата се понижи до отрицателни 59 пункта, а очакванията спаднаха още повече до отрицателни 68,9 пункта, отразявайки широко разпространения песимизъм в отрасъла.


Данните рисуват мрачна картина 


Данните на Ifo не са единственият показател за трудностите в сектора. Проучването на Хамбургската търговска банка за индекса на мениджърите по поръчките (Purchasing Managers' Index) в строителството през януари също достигна рекордно ниското ниво от 36,3 пункта, което подчертава сериозността на свиването. По подобен начин декемврийското показание на PMI вече беше достигнало ново рекордно ниско ниво, подчертавайки трайната низходяща тенденция. PMI служи като важен показател за икономическото здраве, като показания под 50 означават свиване, а колкото по-близо до нулата е стойността, толкова по-рязък е спадът. Забележително е, че в доклада за PMI жилищната дейност е отбелязана като най-лошото постижение, като е отбелязан един от най-бързите темпове на спад в историята.


Вълнови ефекти върху икономиката 


Затрудненията на жилищния пазар не се ограничават до самия сектор, а започват да оказват влияние върху по-широката германска икономика. Германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек наскоро обяви значителна низходяща ревизия на прогнозата за растежа на БВП на страната през 2024 година, като я намали от 1,3 % на едва 0,2 %. Хабек определи по-високите лихвени проценти като основен виновник, като обясни как те са довели до намаляване на инвестициите, особено в строителния сектор.


Лъч надежда? 


Въпреки че настоящата ситуация изглежда мрачна, някои показатели подсказват потенциални проблясъци на надежда. Данните на Ifo за януари показаха леко подобрение в броя на компаниите, които съобщават за отмяна на поръчки и липса на нови поръчки, в сравнение с декември. Дори и при това леко подобрение обаче значителна част (52,5%) от компаниите все още посочват недостатъчни нива на поръчките, по данни на Клаус Волраб от Ifo. Той предупреди да не се тълкува това като окончателно обръщане на тенденцията, като подчерта, че фундаменталните предизвикателства, свързани с високите лихвени проценти и разходите за строителство, продължават да бъдат значителен препъникамък за строителите.


Поглед към хоризонта 


Въпреки настоящите пречки, фон Ахтен от Heidelberg Materials смята, че на хоризонта може да се появи облекчение, особено по отношение на лихвените проценти. Той изрази оптимизъм, че инфлацията в Германия може да намалее, което потенциално може да предизвика по-ранна от очакваната промяна в паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) към по-ниски лихвени проценти. Макар че точните срокове за подобна промяна остават несигурни, фон Ахтен смята, че дори само усещането за наближаващ преломен момент може да бъде достатъчно, за да повиши доверието в жилищния пазар.


Реакция на правителството и централната банка 


Германското правителство чрез министър Хабек изрази очакването си, че инфлацията ще продължи да намалява и до 2025 година ще се върне към целевото равнище на ЕЦБ от 2%. На заседанието си през януари обаче ЕЦБ поддържаше становището, че дискусиите относно намаляването на лихвените проценти са "преждевременни", въпреки че призна напредъка в областта на инфлацията. Макар че точният момент на потенциалните намаления на лихвените проценти остава неясен, пазарните очаквания според данни на LSEG предполагат потенциално първо понижение през юни 2024 година.


В заключение, жилищният пазар в Германия е изправен пред сериозни предизвикателства, като съвкупността от фактори допринася за "криза на доверието" и забавяне на строителната активност. Макар че краткосрочните перспективи остават несигурни, потенциалните сигнали за облекчаване на лихвените проценти и намаляване на инфлацията дават искрица надежда за бъдещето на сектора. Действията на правителството и на централната банка през следващите месеци ще бъдат от решаващо значение за ориентирането в този сложен икономически пейзаж и за насърчаването на по-оптимистична среда за германския жилищен пазар.