Имотната криза в Китай може да продължи десетилетие

При сегашния темп на продажби на съществуващите жилища в Китай ще са необходими 10 години за изчистване на излишните запаси в имотния сектор.

Публикувано от Божидар Балевски яну 05, 2024 в Недвижими имоти

Китайският пазар на недвижими имоти, който някога беше силен двигател на икономическия растеж в страната, сега се намира в продължителна корекция, а справянето с излишъка от готови жилища и такива в строеж може да отнеме повече от десетилетие. 


Според анализаторите в основата на проблема е съществуващият запас от жилища, който при сегашния темп на продажби се очаква да бъде изчистен за около две години. Задълбочавайки се в проблема обаче се оказва, че жилищата в процес на изграждане, които възлизат на зашеметяващите 6 милиона квадратни метра, може да се сблъскат с още по-дълъг срок, надхвърлящ десетилетие за пълно изчистване. Тази продължителна корекция, обхващаща няколко години, е резултат от преобладаващите предизвикателства в китайския сектор на недвижимите имоти.


Разрастващата се дългова криза в сектора на недвижимите имоти


От 2020 година насам секторът на недвижимите имоти в Китай се бори със спираловидна дългова криза, предизвикана от стратегическия ход на Пекин да започне по-мащабен процес на намаляване на задлъжнялостта в някога раздутия сектор на недвижимите имоти. Този сектор, на който се пада приблизително една трета от икономическите дейности на Китай, се оказа въвлечен в строги мерки, известни като политиката на "трите червени линии". Строителните предприемачи бяха задължени да ограничат 1)дълга си в съответствие с паричните потоци, 2)активите и 3)равнището на капитала на компанията.


Известни играчи в сферата на недвижимите имоти, като Evergrande и Country Garden, станаха жертви на дълговата криза. Последиците от тази криза се простират отвъд пазара на недвижими имоти, като оказват влияние върху доверието на потребителите и хвърлят сянка върху икономиката като цяло.


Непредвидена продължителна корекция


Това, което отличава настоящия сценарий от предишните икономически спадове, е очакването за продължителна корекция. Традиционно секторът на недвижимите имоти реагираше бързо на стимулите, като се възстановяваше след няколко тримесечия след намирането на дъно. Този път обаче динамиката изглежда различна. Специалисти от бранша отбелязват, че секторът на недвижимите имоти изглежда е достигнал своя връх, което е сигнал за дълъг цикъл на спад. Пазарът, свикнал с бързи възстановявания въз основа на предишен опит, сега се сблъсква с реалността на по-продължителна корекция, което изненада мнозина.


Липсата на "възраждане" на свой ред се отрази на доверието и реакциите на пазара. Инвеститорите и заинтересованите страни навлизат в неизследвана територия, тъй като секторът на недвижимите имоти претърпява промяна в сравнение с исторически бързите си възстановявания.


Ефектът на икономическата вълна


Последиците от продължителната корекция на недвижимите имоти надхвърлиха границите на пазара, като засегнаха настроенията на потребителите и допринесоха за по-широко икономическо забавяне. Появиха се призиви за по-агресивни мерки за стимулиране, тъй като се засилват опасенията за задълбочаване на икономическия спад във втората по големина икономика в света.


Китайските лидери, признавайки необходимостта от преодоляване на рисковете, свързани със сектора на недвижимите имоти, местния дълг и малките и средните финансови институции, обещаха мерки за справяне с тези рискове. Едновременно с това се поставя стратегически акцент върху изграждането на достъпни жилища, набляга се на висококачественото развитие и се прилага многостранен план, обхващащ технологичните иновации, вътрешното потребление, чуждестранните инвестиции и съживяването на селското стопанство.


Подкрепящи мерки на централната банка


За да подкрепи икономическия растеж и да смекчи предизвикателствата в жилищния сектор, през декември Китайската централна банка отпусна 350 млрд. юана, което се равнява на приблизително 49 млрд. долара, заеми на банките по политиката чрез заложеното си допълнително кредитно улеснение. Този ход отбеляза първото месечно увеличение от ноември 2022 година насам, което показва подновени усилия за подкрепа на инфраструктурното строителство и справяне с проблемите на жилищния сектор в условията на продължаващата икономическа ситуация.


В заключение, китайският пазар на недвижими имоти преминава през неизследвани води, като продължителната корекция е предизвикателство за традиционните очаквания. Ефектите от нея се разпростират отвъд сектора на недвижимите имоти, като се налагат стратегически мерки за съживяване на икономическия растеж и вдъхване на доверие в пазар, който се бори с безпрецедентна динамика. Докато Китай се ориентира в този икономически пейзаж, инвеститорите и анализаторите следят отблизо развитието на ситуацията, като отчитат необходимостта от адаптивност и иновативни решения за преодоляване на променящите се предизвикателства в сферата на недвижимите имоти и икономиката.